Skocz do zawartości

Browar Thorn


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

 

No i niestety kwach.Dziś otworzyłem butelkę na próbę i aż mi gębę wykręciło ,zapach ok,smak natomiast masakra-kwaśny. No i nie dowiem się póki co jak smakuje grodzisz,muszę zamówić wędzony słód i spróbować ponownie.

sprawdziłeś inne butelki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka #5 Pale Ale oraz #6 Hafe-Weizen 20.09.2009 powędrowały do butelek.

#5- zeszło do 2°Blg ,zadane 120g glukozy

#6-zeszło do 4°Blg ,zadane 200g glukozy

 

 

Wczoraj dotarł do mnie słód wędzony,zrobię podejście nr 2 do grodziskiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #7

 

Belgijski Witbier

 

Zasyp:

 

-słód pilzneński - 2,5 kg

-słód pszeniczny - 1 kg

-płatki pszeniczne błyskawiczne - 1kg

-płatki owsiane błyskawiczne - 1kg

-mąka pszenna -0,25 kg

 

 

-Marynka - 20 g

-Curacao- 20 g

-kolendra indyjska - 20 g

 

Drożdże- Brewferm Blanche

 

Zacieranie:

-cały słód dodany do 12 l wody o temp. 48°C

-ustalenie temp. na 45°C ,przerwa 10 min

-podniesienie temp. do 50°C ,przerwa 10 min.

-podniesienie temp do 63°C ,przerwa 90 min.

-podniesienie d0 74°C ,10 min i filtracja

 

Wysładzanie

 

do uzyskania 27 l około 10,5°Blg

 

Gotowanie

 

60 minut

 

-marynka dodana od początku

-w 45 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao

-w 55 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao

 

Drożdże dodane przy 26°C

 

Uzyskane 24 l 13°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 (drugie podejście do grodzisza)

 

Zasyp:

-słód wędzony -1,25 kg

-słód pszeniczny -1,25 kg

 

 

-Lubelski- 50 g

 

Drożdże:

-1007 German Ale

 

 

Zacieranie:

-słody do 5 l wody o temp 40°C

-ustalenie temp na 37°C ,przerwa 30 min

-ustalenie temp na 50°C przez dodanie 2 l gorącej wody,przerwa 20 min

-ustalenie temp na 70°C przez dodanie 3 l gorącej wody,przerwa 30 min

-ustalenie temp na 75°C przez dodanie 2 l gorącej wody,przerwa 30 min

 

 

Wysładzanie (trzy etapowe)

 

I-6 l wody o temp 72°C

II- 4 l wody o temp 72°C

III- 3 l wody o temp 72°C

 

 

Gotowanie

 

90 min

 

30 g lubelskiego dodane od początku

20 g w 30 minucie gotowania

 

Drożdże dodane przy temp 25°C

 

Wyszło 20 l 8°Blg

 

 

 

Mam też pytania.

 

-ponieważ po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych chciałbym zebrać gęstwę,w którym momencie najlepiej to uczynić??

-czy klarowanie za pomocą żelatyny wykonać na cichej??Ile dni przed rozlewem??

 

Pozdrawiam

 

 

-

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

-ponieważ po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych chciałbym zebrać gęstwę,w którym momencie najlepiej to uczynić??

Najwygodniej zebrać gęstwę z dna fermentora po przelaniu piwa na cichą.

Możesz też spróbować zbierać z góry (pianę drożdżową), ale przy takim słabym piwie może jej być niewiele.

 

-czy klarowanie za pomocą żelatyny wykonać na cichej??Ile dni przed rozlewem??

Tak - na cichej. 2-3 dni przed rozlewem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #9 (pierwszy dolniak)- Pils 12°Blg

 

Zasyp:

 

-pilzneński 3,2 kg

-monachijski 0,2 kg

-Carapils 0,2 kg

 

 

 

Marynka 30 g

Lubelski 20 g

 

 

Drożdże S-23

 

 

 

Zacieranie:

-cały słód dodany do 12 l wody o temp. 70°C ,

-ustalenie temp na 65 °C ,przerwa 30 min.

-podniesienie do 72°C °C ,przerwa 30 min

-podgrzanie do 76°C , filtracja

 

 

Filtracja 3x 4 l wody o temp.75°C + dodatkowe 2 l do uzupełnienia do 22 l

 

Chmielenie:

90 min, marynka w całości od początku,lubelski 10 g w 60 minucie, kolejne 10 g na 5 min. przed końcem gotowania.

 

Drożdże zadane przy 14°C

 

 

Wyszło 20 l i znów wyżej bo 13°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...

Witam po długiej przerwie:)

Korzystając z chłodniejszych dni postanowiłem uwarzyć Belgijski Witbier.

 

Warka # 10

 

Belgijski Witbier

 

Zasyp:

 

-słód pilzneński - 2,5 kg

-słód pszeniczny - 1 kg

-płatki pszeniczne błyskawiczne - 1kg

-płatki owsiane błyskawiczne - 1kg

-mąka pszenna -0,25 kg

 

 

-Marynka - 20 g

-Curacao- 20 g

-kolendra indyjska - 20 g

 

Drożdże- Brewferm Blanche

 

Zacieranie:

-cały słód dodany do 12 l wody o temp. 48°C

-ustalenie temp. na 45°C ,przerwa 10 min

-podniesienie temp. do 50°C ,przerwa 10 min.

-podniesienie temp do 63°C ,przerwa 90 min.

-podniesienie d0 74°C ,10 min i filtracja

 

Wysładzanie

 

do uzyskania 27 l około 10,5°Blg

 

Gotowanie

 

60 minut

 

-marynka dodana od początku

-w 45 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao

-w 55 minucie 10 g kolendry i 10 g Curacao

 

Drożdże dodane przy 20°C

 

Uzyskane 25 l i co mnie bardzo zastanawia to aż 16°Blg :| ?

 

Pozdrawiam

Edytowane przez froniu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam kolegę po przerwie!

 

te 10,5 i 16 Blg to pewnie w 70 C i 20 C, choć stygnięcie nie tłumaczy, aż takiej różnicy. Jak ma rzeczywiście 16 Blg, to przy takim zacieraniu wyjdzie z niego niezły mocarz. Jakby się, czego oby nie było, nie udał to dajcie kolego znać, przedestyluje się i wyjdzie ambrozja do kwadratu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Sprawdzałem 2 próbki przy temp 25°C i obie wyszły tak samo. Może mój areometr jest do bani. Przy następnej warce spróbuję z nowym modelem. Jestem ciekaw do ilu zejdzie po burzliwej. Pozdrawiam

Witaj, krajanie! :)

wskazania mojego areometru też wprawiały mnie w zdumienie dopóki nie odkryłem, że papierowa rurka ze skalą przesuwa się wewnątrz szklanej...:D

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

06.08.2010

Warka # 11

 

Pale Ale 12°Blg

 

Zasyp:

-pilzneński 3 kg

-monachijski 0,4 kg

-Caramunich II 0,3 kg

 

 

-Marynka 30 g

-Lubelski 30 g

 

Drożdże:

-Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

-Cały zasyp do 12 l wody o temp. 70°C

-ustalenie temp na 67°C , przerwa 60'

-podniesienie temp do 76°C ,utrzymanie 10',filtracja

 

Wysładzanie:

3x 4 l wody o temp 75°C

 

Gotowanie:

60 minut, marynka w całości od początku,w 40' 15 g lubelskiego,druga porcja na 5 minut przed końcem gotowania.

 

Drożdze zadane przy temp 18°C

 

Uzyskane 20l ,12,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.