Jump to content
Dario

American Belgian IPA

Recommended Posts

Jakie są Wasze doświadczenia z warzeniem belgijskiej IPA, chmielonej amerykańskimi chmielami? W najbliższym czasie zamierzam coś takiego zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zrobilem eksperymentalna warke 10-11 L i bylo to najlepsze piwo jakie udalo mi sie zrobic, w ciagu najblizszych tygodni bede wlasnie je powtarzal, tym razem jako normalna,duza warke. Moim zdaniem kluczem do sukcesu w tym piwie jest umiejetne zbalansowanie aromatow chmielowych oraz goryczy z elementami wnoszonymi przez drozdze, droga do nikad jest bezmyslne chmielenie w duzych ilosciach. Wg mnie drozdze powinny miec raczej owocowy profil, ktory dobrze zgra sie z owocowoscia z chmielu. Ja uzylem wowczas drozdzy WLP500 trappist ale (odpowiednikiem Wyeast jest 1214) - szczep ten daje profil zdecydowanie owocowy, oczywiscie przy zachowaniu odpowiedniej temperatury fermentacji. Poczatkowo tez obawialem sie, ze sporawe blg bedzie potrzebowalo czasu zeby sie 'ulozyc', a czas niekorzystnie wplynie z kolei na intensywny aromat chmielowy. Mysle, ze przy tym stylu nie nalezy sie tego obawiac - nawet jesli aromaty chmielowe troche oslabna, to tym samym nieco bardziej uwypukla sie estry, tworzac fantastyczna, zlozona calosc do degustacji a nie bezmyslnego zlopania ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Najlepsza IIPA na świecie właśnie taka jest. Tylko oni mają swój szczep drożdży w PL raczej niedostępny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zrobilem eksperymentalna warke 10-11 L i bylo to najlepsze piwo jakie udalo mi sie zrobic, w ciagu najblizszych tygodni bede wlasnie je powtarzal, tym razem jako normalna,duza warke. Moim zdaniem kluczem do sukcesu w tym piwie jest umiejetne zbalansowanie aromatow chmielowych oraz goryczy z elementami wnoszonymi przez drozdze, droga do nikad jest bezmyslne chmielenie w duzych ilosciach. Wg mnie drozdze powinny miec raczej owocowy profil, ktory dobrze zgra sie z owocowoscia z chmielu. Ja uzylem wowczas drozdzy WLP500 trappist ale (odpowiednikiem Wyeast jest 1214) - szczep ten daje profil zdecydowanie owocowy, oczywiscie przy zachowaniu odpowiedniej temperatury fermentacji. Poczatkowo tez obawialem sie, ze sporawe blg bedzie potrzebowalo czasu zeby sie 'ulozyc', a czas niekorzystnie wplynie z kolei na intensywny aromat chmielowy. Mysle, ze przy tym stylu nie nalezy sie tego obawiac - nawet jesli aromaty chmielowe troche oslabna, to tym samym nieco bardziej uwypukla sie estry, tworzac fantastyczna, zlozona calosc do degustacji a nie bezmyslnego zlopania ;)

 

Jakie chmiele używałeś? Co do drożdży to planuję Trappist High Gravity.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na aromat uzylem w zasadzie Nelson Sauvin i Citre, sypalem jeszcze Rakau ale ten chmiel nie mial szans rozwinac sie przy tych dwoch wiec praktycznie nie ma znaczenia, po prostu taki mialem wtedy. Co ciekawe to Nelson zdominowal piwo, Citra byla slabsza. Ja do swojej BIPA nie sypnalbym raczej klasycznych amerykanskich odmian (igla, grejfrut, cytryna, pomarancz) bo estry ze szczepu WLP500 nie sa cytrusowe, a zamierzeniem bylo to zeby wszystko w miare sie komponowalo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ładne. W Can You Brew It sugerują użycie drożdży do witbiera w klonie Raging Bitch, ale ja mam zamiar zrobić coś podobnego na drożdżach do saisona.

 

http://www.homebrewtalk.com/f12/can-you-brew-recipe-flying-dog-raging-bitch-313458/

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, że celować raczej w wytrawne piwo w stylu dubbla czy blonda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następne dwie warki miałem zaplonowane 40L IPA i 40L American Stout. Postanowiłem do jednego fermentora użyć US-05 a do drugiego jakiś drożdży belgijskich I zobaczyć co z tego wyjdzie.

Jeszcze zastanawiam się na dokładnym rodzajem belgijskich: WY3522 Belgian Ardenne, WY1214 Belgian Abbey, czy WY3944 Belgian Witbier?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzyłem piwo w tym stylu z zestawu z Twojego Browaru, zmieniając chmielenie. Użyłem drożdży T-58, amerykański chmiel praktycznie przykrył belgijskie akcenty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że do takiego piwa, to tylko płynne - T58 nie dadzą tego co trzeba.

 

Sam też się przymierzam do takiego piwa. Podchodzą mi zwłaszcza takie BIPA gdzie są wyraźne aromaty rodzynek. Również szukam drożdży które by dobrze pasowały do takiego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zeszłym sezonie uwarzyłem BIPę na drożdżach WLP550 "Belgian Ale Yeast", zasyp jak w linku: KLIK.

Wyszło mi z tego chyba najlepsze piwo zeszłego sezonu.

Ze dwa lata wcześniej robiłem podobny eksperyment - koźlaka pszenicznego zaszczepiłem belgijskimi drożdżami (Wyeast THG) i było podobnie jak z BIPą.

 

Eksperymenty są fajne, nie bać się! :okey:

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak najbardziej się nada, tylko celowalbym w jasny syrop (jest instrukcja na forum jak taki syrop otrzymać).

 

W mojej Belgian IPA drożdże kompletnie przykryły aromat chmieli, stosowałem szczep ardenowy.

 

Edited by Usiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie w tym szkopuł, żeby uzyskać równowagę między aromatem pochodzącym z drożdży i tym z chmieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będę niedługo warzył Saisona na drożdżach Wyeast French 3711. Mam zamiar potem użyć gęstwy do zaszczepienia właśnie Belgian IPA. Z opisu drożdży wynika, że dają sporo cytrusów do aromatu, więc mam nadzieję, że ładnie zagrają razem z Cascadem, Centennialem i Amarillo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Będę niedługo warzył Saisona na drożdżach Wyeast French 3711. Mam zamiar potem użyć gęstwy do zaszczepienia właśnie Belgian IPA. Z opisu drożdży wynika, że dają sporo cytrusów do aromatu, więc mam nadzieję, że ładnie zagrają razem z Cascadem, Centennialem i Amarillo :)

Te drożdże to niezłe zarłoki, u mnie zeszły do 0,5 i pamietaj, ze one dają najlepsze efekty przy wysokich temperaturach ja fermentowałem w 30C.

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdże to niezłe zarłoki, u mnie zeszły do 0,5 i pamietaj, ze one dają najlepsze efekty przy wysokich temperaturach ja fermentowałem w 30C.

 

Ooo to chyba jednak Saisona na lato odłożę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy ktoś próbował zrobić piwo z tego zestawu i tych drożdży?? Szczerze mówiąc to jestem dosyć zielony w temacie. Poszperałem trochę w forum i nie znalazłem jeszcze opinii, które przekonałyby mnie do konkretnych drożdży. Myślę jeszcze o WLP575. Niestety ani chwalone tutaj WLP550 "Belgian Ale Yeast" ani Mangroves Jack Belgian Ale M27 nie są w tej chwili dostępne. Myślałem jeszcze o s-33..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...