Dario 31 Posted March 25, 2014 Jakie są Wasze doświadczenia z warzeniem belgijskiej IPA, chmielonej amerykańskimi chmielami? W najbliższym czasie zamierzam coś takiego zrobić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lodzermensch 171 Posted March 25, 2014 Ja zrobilem eksperymentalna warke 10-11 L i bylo to najlepsze piwo jakie udalo mi sie zrobic, w ciagu najblizszych tygodni bede wlasnie je powtarzal, tym razem jako normalna,duza warke. Moim zdaniem kluczem do sukcesu w tym piwie jest umiejetne zbalansowanie aromatow chmielowych oraz goryczy z elementami wnoszonymi przez drozdze, droga do nikad jest bezmyslne chmielenie w duzych ilosciach. Wg mnie drozdze powinny miec raczej owocowy profil, ktory dobrze zgra sie z owocowoscia z chmielu. Ja uzylem wowczas drozdzy WLP500 trappist ale (odpowiednikiem Wyeast jest 1214) - szczep ten daje profil zdecydowanie owocowy, oczywiscie przy zachowaniu odpowiedniej temperatury fermentacji. Poczatkowo tez obawialem sie, ze sporawe blg bedzie potrzebowalo czasu zeby sie 'ulozyc', a czas niekorzystnie wplynie z kolei na intensywny aromat chmielowy. Mysle, ze przy tym stylu nie nalezy sie tego obawiac - nawet jesli aromaty chmielowe troche oslabna, to tym samym nieco bardziej uwypukla sie estry, tworzac fantastyczna, zlozona calosc do degustacji a nie bezmyslnego zlopania Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted March 25, 2014 Najlepsza IIPA na świecie właśnie taka jest. Tylko oni mają swój szczep drożdży w PL raczej niedostępny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dario 31 Posted March 25, 2014 Ja zrobilem eksperymentalna warke 10-11 L i bylo to najlepsze piwo jakie udalo mi sie zrobic, w ciagu najblizszych tygodni bede wlasnie je powtarzal, tym razem jako normalna,duza warke. Moim zdaniem kluczem do sukcesu w tym piwie jest umiejetne zbalansowanie aromatow chmielowych oraz goryczy z elementami wnoszonymi przez drozdze, droga do nikad jest bezmyslne chmielenie w duzych ilosciach. Wg mnie drozdze powinny miec raczej owocowy profil, ktory dobrze zgra sie z owocowoscia z chmielu. Ja uzylem wowczas drozdzy WLP500 trappist ale (odpowiednikiem Wyeast jest 1214) - szczep ten daje profil zdecydowanie owocowy, oczywiscie przy zachowaniu odpowiedniej temperatury fermentacji. Poczatkowo tez obawialem sie, ze sporawe blg bedzie potrzebowalo czasu zeby sie 'ulozyc', a czas niekorzystnie wplynie z kolei na intensywny aromat chmielowy. Mysle, ze przy tym stylu nie nalezy sie tego obawiac - nawet jesli aromaty chmielowe troche oslabna, to tym samym nieco bardziej uwypukla sie estry, tworzac fantastyczna, zlozona calosc do degustacji a nie bezmyslnego zlopania Jakie chmiele używałeś? Co do drożdży to planuję Trappist High Gravity. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lodzermensch 171 Posted March 25, 2014 Na aromat uzylem w zasadzie Nelson Sauvin i Citre, sypalem jeszcze Rakau ale ten chmiel nie mial szans rozwinac sie przy tych dwoch wiec praktycznie nie ma znaczenia, po prostu taki mialem wtedy. Co ciekawe to Nelson zdominowal piwo, Citra byla slabsza. Ja do swojej BIPA nie sypnalbym raczej klasycznych amerykanskich odmian (igla, grejfrut, cytryna, pomarancz) bo estry ze szczepu WLP500 nie sa cytrusowe, a zamierzeniem bylo to zeby wszystko w miare sie komponowalo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dario 31 Posted March 25, 2014 Ja myślałem o Simcoe i Amarillo, ewentualnie Citra. Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted March 25, 2014 Właśnie mnie ten styl też zainteresował. Narazie napisałem taką recepturę na podstawie Raging Bitch Belgian IPA. Co myślicie o drożdżach Belgian Abbey do tego stylu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 25, 2014 (edited) Ładne. W Can You Brew It sugerują użycie drożdży do witbiera w klonie Raging Bitch, ale ja mam zamiar zrobić coś podobnego na drożdżach do saisona. http://www.homebrewtalk.com/f12/can-you-brew-recipe-flying-dog-raging-bitch-313458/ Edited March 25, 2014 by zgoda Quote Share this post Link to post Share on other sites
cml 217 1 Items Posted March 25, 2014 Właśnie mnie ten styl też zainteresował. Narazie napisałem taką recepturę na podstawie Raging Bitch Belgian IPA. Co myślicie o drożdżach Belgian Abbey do tego stylu? na hbt sugerowali wyeast belgian wit Quote Share this post Link to post Share on other sites
cml 217 1 Items Posted March 25, 2014 ale ja mam zamiar zrobić coś podobnego na drożdżach do saisona Belgian Saison 3724? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 25, 2014 Belle Saison raczej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dario 31 Posted March 25, 2014 Rozumiem, że celować raczej w wytrawne piwo w stylu dubbla czy blonda. Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted March 25, 2014 Następne dwie warki miałem zaplonowane 40L IPA i 40L American Stout. Postanowiłem do jednego fermentora użyć US-05 a do drugiego jakiś drożdży belgijskich I zobaczyć co z tego wyjdzie. Jeszcze zastanawiam się na dokładnym rodzajem belgijskich: WY3522 Belgian Ardenne, WY1214 Belgian Abbey, czy WY3944 Belgian Witbier? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Turu 3 1 Items Posted March 25, 2014 Uwarzyłem piwo w tym stylu z zestawu z Twojego Browaru, zmieniając chmielenie. Użyłem drożdży T-58, amerykański chmiel praktycznie przykrył belgijskie akcenty. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted March 25, 2014 Myślę że do takiego piwa, to tylko płynne - T58 nie dadzą tego co trzeba. Sam też się przymierzam do takiego piwa. Podchodzą mi zwłaszcza takie BIPA gdzie są wyraźne aromaty rodzynek. Również szukam drożdży które by dobrze pasowały do takiego piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
prusak 13 1 Items Posted March 26, 2014 (edited) W zeszłym sezonie uwarzyłem BIPę na drożdżach WLP550 "Belgian Ale Yeast", zasyp jak w linku: KLIK. Wyszło mi z tego chyba najlepsze piwo zeszłego sezonu. Ze dwa lata wcześniej robiłem podobny eksperyment - koźlaka pszenicznego zaszczepiłem belgijskimi drożdżami (Wyeast THG) i było podobnie jak z BIPą. Eksperymenty są fajne, nie bać się! Edited March 26, 2014 by prusak Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dario 31 Posted March 26, 2014 A co myślicie o dodaniu syropu kandyzowanego do tego piwa? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted March 26, 2014 (edited) Jak najbardziej się nada, tylko celowalbym w jasny syrop (jest instrukcja na forum jak taki syrop otrzymać). W mojej Belgian IPA drożdże kompletnie przykryły aromat chmieli, stosowałem szczep ardenowy. Edited March 26, 2014 by Usiu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quentin 22 Posted March 26, 2014 Ja robiłem niedawno na zestawie http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/1136-belgian-ipa-15blg.html i wyszła rewelacyjnie ( w mojej i znajomych opinii ) na Mangroves Jack Belgian Ale M27 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dario 31 Posted March 26, 2014 No właśnie w tym szkopuł, żeby uzyskać równowagę między aromatem pochodzącym z drożdży i tym z chmieli. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pontius 0 Posted March 26, 2014 Będę niedługo warzył Saisona na drożdżach Wyeast French 3711. Mam zamiar potem użyć gęstwy do zaszczepienia właśnie Belgian IPA. Z opisu drożdży wynika, że dają sporo cytrusów do aromatu, więc mam nadzieję, że ładnie zagrają razem z Cascadem, Centennialem i Amarillo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bzdzionek 79 Posted March 26, 2014 Będę niedługo warzył Saisona na drożdżach Wyeast French 3711. Mam zamiar potem użyć gęstwy do zaszczepienia właśnie Belgian IPA. Z opisu drożdży wynika, że dają sporo cytrusów do aromatu, więc mam nadzieję, że ładnie zagrają razem z Cascadem, Centennialem i Amarillo Te drożdże to niezłe zarłoki, u mnie zeszły do 0,5 i pamietaj, ze one dają najlepsze efekty przy wysokich temperaturach ja fermentowałem w 30C. Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
pontius 0 Posted March 26, 2014 Te drożdże to niezłe zarłoki, u mnie zeszły do 0,5 i pamietaj, ze one dają najlepsze efekty przy wysokich temperaturach ja fermentowałem w 30C. Ooo to chyba jednak Saisona na lato odłożę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bzdzionek 79 Posted March 26, 2014 Ooo to chyba jednak Saisona na lato odłożę. To dobry pomysł Quote Share this post Link to post Share on other sites
Filip C. 0 Posted July 14, 2014 czy ktoś próbował zrobić piwo z tego zestawu i tych drożdży?? Szczerze mówiąc to jestem dosyć zielony w temacie. Poszperałem trochę w forum i nie znalazłem jeszcze opinii, które przekonałyby mnie do konkretnych drożdży. Myślę jeszcze o WLP575. Niestety ani chwalone tutaj WLP550 "Belgian Ale Yeast" ani Mangroves Jack Belgian Ale M27 nie są w tej chwili dostępne. Myślałem jeszcze o s-33.. Quote Share this post Link to post Share on other sites