Jump to content
Rafał Pałka

Single Centennial

Recommended Posts

Hej.

Możecie podzielić się doświadczeniami z chmielenia Centennialem? Chcę uwarzyc American Pale Ale chmielone tylko tym chmielem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam nie robiłem single-hop z tym chmielem, ale piłem jakieś komercyjne i było ok. Może nie powalające (moim zdaniem są lepsze chmiele na s-h), ale na pewno smaczne.

 

Chmiel bardzo lubię i często dorzucam do swoich APA/AIPA/IIPA. Daje przyjemny cytrusowy aromat, mniej "słodki" niż na przykład Citra. Używam go tylko na smak / aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie całkiem fajny chmiel. Warzyłam z jego udziałem AIPA (był też dodatek Citry - na goryczkę), gdzie został wykorzystany do chmielenia na smak, aromat i na zimno. Chmiel wniósł mocno cytrusowe aromaty. Ja najbardziej czułam grejpfruta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciafu1 możesz napisać o swoich doświadczeniach z chmieleniem na smak? Chmieliłem tak jedną warkę ale jeszcze jest na burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciafu1 możesz napisać o swoich doświadczeniach z chmieleniem na smak? Chmieliłem tak jedną warkę ale jeszcze jest na burzliwej.

 

W piwach, gdzie kluczową rolę odgrywać mają chmiele, na smak (czyli ok. 20min) nie daję zbyt dużo chmielu. Wolę przesunąć większe ilości na 10 minutę i później aż do momentu wyłączenia palnika pod garnkiem. Do tego koniecznie wrzucam chmiel do pończochy "na zimno". Tutaj jest ciekawy link z wykresem i parę dygresji nt. chmielenia: http://www.piwo.org/topic/12841-ipa-pomoc-w-chmieleniu/page__hl__%2Bchmielenie+%2Bna+%2Bsmak

 

Musisz sam popróbować i znaleźć złoty środek. Ja za każdym razem chmielę inaczej i za każdym razem uzyskuję co innego. Jeszcze i tak wiele przede mną :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miesiąc temu zrobiłem AIPA SH Centennial. Goryczka fajna, czysta i głęboka, w smaku też przyzwoicie grejpfrut i trochę sosnowej żywicy, jednak wrażenie psuł aromat (a raczej jego brak) - był bardzo subtelny, raczej żywiczny niż cytrusowy (150g granulatu na 22l na zimno). Też niedawno kolega podsunął mi APA Centennial i problem był podobny - choć goryczka była przyjemna, to aromat raczej słodowy niż chmielowy. Być może to wina kiepskiej dostawy do sklepu (okazało się, że robimy zakupy w tym samym miejscu), a być może ten chmiel po prostu tak ma ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.