Skocz do zawartości

zakwaszanie zacieru


soochy1

Rekomendowane odpowiedzi

czym można zakwasić zacier ?

 

przy ostatnim warzeniu, zmierzyłem ph zakupionym miernikiem i wyszło 6

chciałbym zakwasić zacier ale nie wiem czy można użyć czegoś co znajdziemy w domu czy trzeba kupić np kwas fosforowy dostępny w sklepach piwowarskich.

przyznam bez bicia że pokusiłem się o dodanie octu za radą żony. ph spadło do 5,5 piwo się zatarło , wydajność skoczyła do 80% ( wcześniejsza warka byla tragiczna bo wydajność 60% ale to też kwestia słodów i sposobu filtracji)

 

pytanie czy tym octem coś pomogłem czy nabroiłem ? ( wlałem coś około 40-50ml na 25L zacieru)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiałem się nad kwasem askorbinowym (witaminca c), widziałem taki dla koni za 40 zł/kg (99,9%) więc całkiem tanio. Dodatkowo Witamina C to dobry przeciwutleniacz, a tlen w zacierze podobno nie jest mile widziany.

 

Sam ogólnie używam kwasu mlekowego, ale ciekaw jestem opinii na temat kwasu askorbinowego.

 

Co do autora, tematu, to przy pierwszej degustacji dowiesz się czy nabroiłeś czy nie, ciężko powiedzieć jak bardzo wyczuwalny będzie ten ocet. Jedno jest pewne, są lepsze substancje do zakwaszania zacieru od octu.

Edytowane przez Keleris
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz też sobie zrobić słód zakwaszający w domu. Robi się to identycznie jak zakwas do żurka, tylko że robisz to ze słodu a nie z mąki (z mąki też by było OK).

Na ok. 3 dni przed warzeniem wsyp 50 g słodu podstawowego do szklanki letniej wody, zamieszaj, odstaw przykryte recznikiem albo gazą w temp. pokojowej na 3 dni.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodatkowo Witamina C to dobry przeciwutleniacz

kwas mlekowy E270 jest też stosowany jako przeciwutleniacz

myślę że najłatwiej i najbezpieczniej go używać

jeszcze kwas fosforowy ,ale ten w dużych* ilościach jest szkodliwy

 

*nie mam pojęcia jakie to są ilości i ile pijesz swojego piwa :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za Wikipedią: "W przemyśle spożywczym jest stosowany jako dodatek (E338) do napojów gazowanych jako regulator kwasowości."

i jeszcze http://vitalia.pl/ch...-fosforowy.html

Podają dopuszczalne dzienne spożycie - 70 mg/kg m.c. czyli przedawkowanie jest dość trudne, no chyba, że ktoś pije czysty :ble:

Edytowane przez anmar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

*nie mam pojęcia jakie to są ilości i ile pijesz swojego piwa :)

W coca-coli przecież sporo kwasu fosforowego jest ;-)

 

Niby stouty robi się lepsze na twardej wodzie, ale warto też taką wodę zakwaszać, prawda? Czy to bez znaczenia jeżeli woda jest twarda?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

edytować wodę wg stylów można gipsem dla chmielaków i kredą dla ciemniaków i kwach dla optimum ph 5.1-5.3.

Sprawdź wodę, pewnie masz odpowiednią do stoutów. Jak chyba każdy. :)

ph obniża się "samo" przez słody. ale jak jest dużo palonych i mało wynglów to może obniżyć się za bardzo, i trzeba podwyższyć kredą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiałem się nad kwasem askorbinowym (witaminca c), widziałem taki dla koni za 40 zł/kg (99,9%) więc całkiem tanio. Dodatkowo Witamina C to dobry przeciwutleniacz, a tlen w zacierze podobno nie jest mile widziany.

Coś bardzo drogo ten kwas znalazłeś ;-) http://wtwoimdomu.com/index.php?308,kwas-askorbinowy-1-kg-butelka

Kwas askorbinowy jako przeciwutleniacz przyda się w młodym piwie, w zacierze może zakwasi, ale go po prostu zneutralizujesz gotując brzeczkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Kwas askorbinowy jako przeciwutleniacz przyda się w młodym piwie, w zacierze może zakwasi, ale go po prostu zneutralizujesz gotując brzeczkę.

 

Z tego co wiem, temperatura 100 stopni C nie niszczy całej witaminy C, sporo jej zostaje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kwas askorbinowy nie jest toksyczny, ale przyjmowany w nadmiarze (dawki powyżej 2 g na dobę) może wywoływać dolegliwości żołądka, nudności, biegunkę, wymioty, wysypkę skórną, obniżać odporność po radykalnym zmniejszeniu dawki.

 

O kwasie cytrynowym było już pisane tu na forum. Chelatuje on jony wapnia które są potrzebne enzymom i drożdżom do prawidłowej pracy.

Ceny kwasu mlekowego, fosforowego, solnego i siarkowego nie przekraczają 20zł za litr więc jest sens się bawić w wymyślanie nowych substancji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.