Jump to content
soochy1

zakwaszanie zacieru

Recommended Posts

czym można zakwasić zacier ?

 

przy ostatnim warzeniu, zmierzyłem ph zakupionym miernikiem i wyszło 6

chciałbym zakwasić zacier ale nie wiem czy można użyć czegoś co znajdziemy w domu czy trzeba kupić np kwas fosforowy dostępny w sklepach piwowarskich.

przyznam bez bicia że pokusiłem się o dodanie octu za radą żony. ph spadło do 5,5 piwo się zatarło , wydajność skoczyła do 80% ( wcześniejsza warka byla tragiczna bo wydajność 60% ale to też kwestia słodów i sposobu filtracji)

 

pytanie czy tym octem coś pomogłem czy nabroiłem ? ( wlałem coś około 40-50ml na 25L zacieru)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Prawdopododnie będzie czuć ten uocet w gotowym piwie. :/

Poczytaj na wiki albo temat o wodzie czym można zmieniać jej parametry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno robi się to kwasem mlekowym. Ciekaw jestem czy ktoś próbował np. kwasem cytrynowym i czy w ogóle się nadaje do celów piwowarskich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiałem się nad kwasem askorbinowym (witaminca c), widziałem taki dla koni za 40 zł/kg (99,9%) więc całkiem tanio. Dodatkowo Witamina C to dobry przeciwutleniacz, a tlen w zacierze podobno nie jest mile widziany.

 

Sam ogólnie używam kwasu mlekowego, ale ciekaw jestem opinii na temat kwasu askorbinowego.

 

Co do autora, tematu, to przy pierwszej degustacji dowiesz się czy nabroiłeś czy nie, ciężko powiedzieć jak bardzo wyczuwalny będzie ten ocet. Jedno jest pewne, są lepsze substancje do zakwaszania zacieru od octu.

Edited by Keleris

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki za info, zobaczymy za miesiąc w takim razie, dam znać co wyszło. na przyszłość chyba zaopatrzę się w fosforowy 75%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz też sobie zrobić słód zakwaszający w domu. Robi się to identycznie jak zakwas do żurka, tylko że robisz to ze słodu a nie z mąki (z mąki też by było OK).

Na ok. 3 dni przed warzeniem wsyp 50 g słodu podstawowego do szklanki letniej wody, zamieszaj, odstaw przykryte recznikiem albo gazą w temp. pokojowej na 3 dni.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chlorek wapnia minimalnie zakwasza, musiałbyś go dużo dać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatkowo Witamina C to dobry przeciwutleniacz

kwas mlekowy E270 jest też stosowany jako przeciwutleniacz

myślę że najłatwiej i najbezpieczniej go używać

jeszcze kwas fosforowy ,ale ten w dużych* ilościach jest szkodliwy

 

*nie mam pojęcia jakie to są ilości i ile pijesz swojego piwa :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za Wikipedią: "W przemyśle spożywczym jest stosowany jako dodatek (E338) do napojów gazowanych jako regulator kwasowości."

i jeszcze http://vitalia.pl/ch...-fosforowy.html

Podają dopuszczalne dzienne spożycie - 70 mg/kg m.c. czyli przedawkowanie jest dość trudne, no chyba, że ktoś pije czysty :ble:

Edited by anmar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

A wie ktoś tak na oko. Po łyżce gipsu o ile się zwiększy poziom siarki? bo chyba sie zmienia, nie? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 g gipsu podbiją siarczany o ok 74ppm, przy ilości wody 30l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

*nie mam pojęcia jakie to są ilości i ile pijesz swojego piwa :)

W coca-coli przecież sporo kwasu fosforowego jest ;-)

 

Niby stouty robi się lepsze na twardej wodzie, ale warto też taką wodę zakwaszać, prawda? Czy to bez znaczenia jeżeli woda jest twarda?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słody palone i ciemne karmele też zakwaszają, najlepiej mierzyć pH albo skorzystać z jakiegoś kalkulatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

edytować wodę wg stylów można gipsem dla chmielaków i kredą dla ciemniaków i kwach dla optimum ph 5.1-5.3.

Sprawdź wodę, pewnie masz odpowiednią do stoutów. Jak chyba każdy. :)

ph obniża się "samo" przez słody. ale jak jest dużo palonych i mało wynglów to może obniżyć się za bardzo, i trzeba podwyższyć kredą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiałem się nad kwasem askorbinowym (witaminca c), widziałem taki dla koni za 40 zł/kg (99,9%) więc całkiem tanio. Dodatkowo Witamina C to dobry przeciwutleniacz, a tlen w zacierze podobno nie jest mile widziany.

Coś bardzo drogo ten kwas znalazłeś ;-) http://wtwoimdomu.com/index.php?308,kwas-askorbinowy-1-kg-butelka

Kwas askorbinowy jako przeciwutleniacz przyda się w młodym piwie, w zacierze może zakwasi, ale go po prostu zneutralizujesz gotując brzeczkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na jakim etapie zacierania dokonujecie pomiaru Ph wody? Przed wsypaniem słodu czy może po?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdź wodę, pewnie masz odpowiednią do stoutów. Jak chyba każdy. :)

12 dojcze stopni

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Kwas askorbinowy jako przeciwutleniacz przyda się w młodym piwie, w zacierze może zakwasi, ale go po prostu zneutralizujesz gotując brzeczkę.

 

Z tego co wiem, temperatura 100 stopni C nie niszczy całej witaminy C, sporo jej zostaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kwas askorbinowy nie jest toksyczny, ale przyjmowany w nadmiarze (dawki powyżej 2 g na dobę) może wywoływać dolegliwości żołądka, nudności, biegunkę, wymioty, wysypkę skórną, obniżać odporność po radykalnym zmniejszeniu dawki.

 

O kwasie cytrynowym było już pisane tu na forum. Chelatuje on jony wapnia które są potrzebne enzymom i drożdżom do prawidłowej pracy.

Ceny kwasu mlekowego, fosforowego, solnego i siarkowego nie przekraczają 20zł za litr więc jest sens się bawić w wymyślanie nowych substancji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chlorek wapnia minimalnie zakwasza, musiałbyś go dużo dać.

 

To czemu Brewferm sprzedaje to w butelkach po 100 ml i zaleca stosowanie po kilka ml ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.