Jump to content
ZiomBEER

Chmiel Simcoe

Recommended Posts

Witam.

Czy sposób chmielenia (ilość i moment w którym wrzucamy chmiel do gotowania) ma wpływ na aromat jaki uzyskamy?

Chodzi mi o chmiel Simcoe. Zależy mi, żeby w piwie bardziej były wyczuwalne aromaty żywiczne i sosnowe, niż cytrusowe.

Piwo będzie z ekstraktu( Bruntal jasny 1,7 kg), ok. 11 litrów, BLG ok. 11

Mam 60g Simcoe. Chciałbym też chmielic na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy sposób chmielenia (ilość i moment w którym wrzucamy chmiel do gotowania) ma wpływ na aromat jaki uzyskamy?

Zajrzałeś do wiki? http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Chmiele

Na to czy aromaty będą żywiczne czy cytrusowe, ma wpływ rodzaj użytego chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się jednak, że pziombro chodziło o coś innego - ponieważ chmiel Simcoe faktycznie prezentuje te dwa rodzaje aromatu. Z jednej strony jest chmielem z dość istotną nutą żywiczną, z drugiej strony nie jest pozbawiony typowej amerykańskiej cytrusowości. Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że to która nuta zapachowa będzie dominująca, nie zależy od sposobu chmielenia, tylko od temperatury podania gotowego piwa - im będzie ono cieplejsze, tym nuty żywiczne będą bardziej dominujące, właściwie powyżej 15C aromaty cytrusowe zanikają zupełnie. Oczywiście, zanim podniosą się głosy oburzenia uprzedzam, że chodzi mi tutaj o nuty aromatyczne pochodzące od chmielenia na aromat - późne chmielenie, na ok. 10 min przed końcem gotowania i później, a także chmielenie na cichej. Pamiętaj jednak, że musisz również nachmielić na goryczkę, żeby piwo nie było zbyt słodkie. Dla podanego BLG wydaje mi się, że można by wrzucić 20g na goryczkę, 20g niedługo przed końcem gotowania, no i zostawić 20g na cichą. Nie słyszałem jeszcze o sposobach chmielenia, które z jednego chmielu wyciągały by konkretne nuty aromatyczne - i tak problem dotyczy tylko najbardziej uniwersalnych chmieli prezentujących szeroki przekrój aromatów, takich jak właśnie Simcoe, czy np. Nelson Sauvin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak, ale w opisach Simcoe jest, że charakteryzują go aromaty żywiczne i cytrusowe.

Wiem że jedne Single Hop-y Simcoe mają aromaty żywiczne sosnowe, a w drugich dominują cytrusy.

Stąd moje pytanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wydaje mi się jednak, że pziombro chodziło o coś innego - ponieważ chmiel Simcoe faktycznie prezentuje te dwa rodzaje aromatu. Z jednej strony jest chmielem z dość istotną nutą żywiczną, z drugiej strony nie jest pozbawiony typowej amerykańskiej cytrusowości. Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że to która nuta zapachowa będzie dominująca, nie zależy od sposobu chmielenia, tylko od temperatury podania gotowego piwa - im będzie ono cieplejsze, tym nuty żywiczne będą bardziej dominujące, właściwie powyżej 15C aromaty cytrusowe zanikają zupełnie. Oczywiście, zanim podniosą się głosy oburzenia uprzedzam, że chodzi mi tutaj o nuty aromatyczne pochodzące od chmielenia na aromat - późne chmielenie, na ok. 10 min przed końcem gotowania i później, a także chmielenie na cichej. Pamiętaj jednak, że musisz również nachmielić na goryczkę, żeby piwo nie było zbyt słodkie. Dla podanego BLG wydaje mi się, że można by wrzucić 20g na goryczkę, 20g niedługo przed końcem gotowania, no i zostawić 20g na cichą. Nie słyszałem jeszcze o sposobach chmielenia, które z jednego chmielu wyciągały by konkretne nuty aromatyczne - i tak problem dotyczy tylko najbardziej uniwersalnych chmieli prezentujących szeroki przekrój aromatów, takich jak właśnie Simcoe, czy np. Nelson Sauvin.

Właśnie o to mi chodziło

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy sposób chmielenia (ilość i moment w którym wrzucamy chmiel do gotowania) ma wpływ na aromat jaki uzyskamy?

Zajrzałeś do wiki? http://www.wiki.piwo...tegoria:Chmiele

Na to czy aromaty będą żywiczne czy cytrusowe, ma wpływ rodzaj użytego chmielu.

No tak, ale w opisach Simcoe jest, że charakteryzują go aromaty żywiczne i cytrusowe.

Wiem że jedne Single Hop-y Simcoe mają aromaty żywiczne sosnowe, a w drugich dominują cytrusy.

Stąd moje pytanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może być takie chmielenie? Chciałbym uzyskać ok 30 IBU:

8g -60min

7g -20min

25g -0 min20

20g na zimno

Wg Brewtarget wychodzi 33 IBU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu chodzi o temperaturę podania - przynajmniej w mojej opinii. Swoją drogą to które SH Simcoe porównujesz? Zgaduję, że Hoppy Christmas i Saint No More?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu chodzi o temperaturę podania - przynajmniej w mojej opinii. Swoją drogą to które SH Simcoe porównujesz? Zgaduję, że Hoppy Christmas i Saint No More?

Teraz już nie pamiętam o które piwa mi chodziło. Wydaje mi się ze jednym z nich chyba był Lord simcoe z Revelation Cat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to właśnie Hoppy Christmas było bardziej cytrusowe, a Saint No More ewidentnie żywiczne, a spożywałem je właśnie w trochę wyższej temperaturze. Inna sprawa, że to może też być kwestia słodowej pełni stanowiącej kontrę dla chmielu, a więc i głębokości odfermentowania na którą, zacierając z esktraktów masz mniejszy wpływ, ale to tylko takie zgadywanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.