Jump to content
Rafał Pałka

Foreign Extra Stout

Recommended Posts

Hej. Planuję uwarzyć Foreign Extra Stout. W magazynku mam:

5 kg Pale Ale Strzegom

0,5 kg Pilzneński Strzegom

0,5 kg Caramunich II Weyermann

0,5 kg Caraaroma Weyermann

0,25 kg Pszenica prażona Strzegom

0,25 kg Carafa II Weyerman

0,25 Jęczmień palony Weyerman

Płatki owsiane (planuję 0,5 kg)

Cmiele: Magnum około 60 g, EKG 50 g i trochę amerykanów które tu się raczej nie przydadzą.

Drożdże niestety tylko gęstwa US-05. Blg w granicach 17.

Planowałem sypąć do gara jasne słody na 45 min w temp 68 C podgrzać do 72 i wsypać ciemne na 10 min. Później podgrzać do 78 i filtracja. Gotowanie 60 minut z chmielem Magnum ilość oblicze po filtracji (IBU około 40). Na ostatnie 5 - 7 minut 50 g EKG.

Nie chcę aby wyszedł zbyt wytrawny bo się małżonka denerwuje stąd te 68 stopni.

 

1. Wyjdzie z tego coś ciekawego?

2. Może jednak uszczuplić nieco zasyp?

3. Co myślicie o chmieleniu na aromat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obetnij Caraaroma do 200-300 g i to samo z caraminuchem. A reszta wg mnie ok. Może za dużo EKG na aromat, ale to już kwestia gustu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólny plan jest dobry. W zasypie wiele bym nie zmieniał, nawet ilości masz odpowiednie dla warki 20 litrowej. Odejmij tylko jeden z karmelowych, nic się nie zmieni, a zostanie ci na przyszłość. W drożdżach nie masz wyboru, więc nie ma o czym mówić. Z chmielem nie przesadzaj, 50g na goryczkę i max 15g na aromat wystarczy. Zacieranie 65°-30' i 72°-30', wygodnie i optymalnie. Bądź gotowy na konieczność dosypania cukru.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co myślicie o słodzie i ziarnie palonym? Nie za dużo? Sypać od początku? Wiadomo że stout ma być palony ale nie chcę przesadzić. Dziekuje za poprzednie wpisy z pewnością skorzystam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówi się, że 10 % palonych słodów i ziarna to minimum, ale tak jak pisałem wcześniej to jest kwestia gustu. W twojej recepturze nie będzie ich za dużo, ale jeśli wolisz mniej palone piwo, to daj mniej.

 

Co do sypania ciemnych słodów od początku lub później, to ilu piwowarów tyle zdań. Rób jak uważasz ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do sypania ciemnych słodów od początku lub później, to ilu piwowarów tyle zdań. Rób jak uważasz

Ja tam się nie znam, ale w skrócie, stout ma mieć palone posmaki (czyt. zasyp palonych od początku), a porter niewiele ich ma mieć (czyt. zasyp palonych na koniec).

 

No ale co tam, piwo ma smakować jakie by nie było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.