Jump to content
cml

Ryżowy dolniak

Recommended Posts

Jako, że lager w naszym browarze to dosyć czasochłonna inwestycja i blokowanie sprzętu prośba do piwowarów, którzy próbowali Tyskie Ryżowe o sugestie jak wg nich mogłaby wyglądać receptura na zbliżone piwo - nie chcemy już strzelać kulą w płot :)

Alkohol: 4,5%, 11blg.

Ja myślę czymś takim:

- pilzneński 70%

- płatki ryżowe błysk. 24%

- kukurydza (?) 6%

 

Odczytuję ten styl jako standard american lager.

Chmiele ?

Drożdże ? S-23 / W3470?

 

Serdeczna prośba do dyskutantów o niepodnoszenie tematu "koncerniaków" ani pytań w stylu "dlaczego ty to robisz" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast płatków stosowaliśmy ryż biały długoziarnisty, podczas kleikowania zmiksowany blenderem. Praktycznie bezproblemowa filtracja. Chmieliliśmy niemieckimi chmielami. Możemy odszukać recepturę w zapiskach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Idea spoko, piwo może ta fajne wyjść, tylko byle drozdze były bez tendencji do zostawiania siarki w aromacie piwa, bo to częsta wada tego typu piw. Ja zrezygnowalbym z kukurydzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Idea spoko, piwo może ta fajne wyjść, tylko byle drozdze były bez tendencji do zostawiania siarki w aromacie piwa, bo to częsta wada tego typu piw.

 

poleciłbyś jakieś konkretne? niekoniecznie suchary

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiele ?

był tam sorachi ace.

Ja dałbym głowę że tam była dobra kolendra indyjska, niewielka ilość - piłem piwo Indus Pride, lager aromatyzowany kolendrą i miał dokładnie tą nutę co Ryżowe tylko mocniejszą. Wcześniej też myślałem że to chmiel amerykański, może to jednak chmiel??

Share this post


Link to post
Share on other sites

myślałem o niemieckich chmielach (mittelfruh) - recepturę poproszę :)

Obiecana receptura Nasz Warka 125 warzona 09.03.2013

Plizneński Optima 3,2 kg

Carapils 0,4 kg

Ryż biały długoziarnisty 1,0 kg

Ryż kleikowany z dodatkiem termostabilnej alfa-amylazy i zmiksowany blenderem czas ok 40min

dodanie reszty, ustabilizowanie temp. na 62 - 30 min, 72 - 30, 78 - 5 min.

Marynka (8,5aa) 30g na 60 min, Perle (6,0aa) 15g - 15min. Hallertau Mittelfrüh (4,0aa) na studzenie.

drożdże gęstwa S-23

Wybicie i gęstość nie zapisane w notatkach.

Piwo wyszło bardzo jasne w sumie nie złe, ale bez rewelacji, nie weszło na stałe do naszej "oferty".

Share this post


Link to post
Share on other sites

anmar - kleikowany w jakiej temperaturze? Czy po prostu rozgotowywany przez 40 min. W jakim celu zmiksowany blenderem - czy rozgotowanie nie wystarczy?

 

planuję ryżowego górniaka, jednak posiadam tylko drożdże odłożone na czarną godzinę: S-33 i Gozdawa PAY7. Może połowicznie w temacie ale nie chcę tworzyć n-ego tematu. Które drożdże polecacie? Pewnie ani na jednych ani na drugich nie zostanie osiągnięta wytrawność, którą podobno daje ryż w zasypie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

anmar - kleikowany w jakiej temperaturze? 1.Czy po prostu rozgotowywany przez 40 min. W jakim celu zmiksowany blenderem - czy 2.rozgotowanie nie wystarczy?

1.Tak.

2. ? My zrobiliśmy tak.

3. S-33 i Gozdawa PAY7 nie używaliśmy tych drożdzy.

Edited by anmar

Share this post


Link to post
Share on other sites

planuję ryżowego górniaka, jednak posiadam tylko drożdże odłożone na czarną godzinę: S-33 i Gozdawa PAY7. Może połowicznie w temacie ale nie chcę tworzyć n-ego tematu. Które drożdże polecacie? Pewnie ani na jednych ani na drugich nie zostanie osiągnięta wytrawność, którą podobno daje ryż w zasypie.

 

robiliśmy właśnie ryżowego górniaka w następujący sposób:

pale ale 70%, płatki ryżowe błysk 24%, carapils 6%

chmielone brewers gold oraz saaz zacierane 64st 60min, 72st 15st i mashout

drożdże wyeast american ale II 1272 fermentowane w 15st

 

pierwsze degustacje pozytywnie - ale trzeba poczekać jeszcze miesiąc na nie gdyż dopiero zabutelkowano :)

Edited by cml

Share this post


Link to post
Share on other sites

W ile mniej wiecej IBU celować?

 

20 jeśli chcesz robić podobne do tego powyżej - ale ja bym dorzucił tak do 30 następnym razem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.