Jump to content
Drzewo Jeżozwierza

Belgian Blond Ale - prośba o ocenę receptury :-)

Recommended Posts

Belgian Blond Ale 17°blg / 6,4% alk / 37 IBU - 23l

 

 

Słody: Pilzneński 5 kg

Carabelge 0,25 kg

Pszeniczny jasny 0,6 kg

 

Chmiele: Brewers Gold 7%ak 40 g granulat

Fuggles 5,3% ak 40 g szyszka

 

Inne: Cukier kandyzowany jasny 0,6 kg (ewentualnie zwykły biały, jak nie dostanę szybko kandyzowanego)

Drożdże Danstar Windsor

Mech irlandzki

 

 

Zacieranie: drobno ześrutowane słody wsypujemy do 15-17 l wody o temp 50°C, następnie:

 

* podgrzewamy do temp. konwersji 62°C (p. maltozowa) - przerwa 40 min.

* podgrzewamy do temp. p dekstrynującej 72°C - przerwa 30 min

* podgrzewamy do temp.78°C – wygrzew 10 min

* filtracja i wysładzanie do obj. ok 30 l

 

Gotowanie: 80 min.

 

* chmiel Brewers Gold 40g na 60 min.

* mech irlandzki 10 g na 15 min

* chmiel Fuggls 40g na 10 min

* cukier kandyzowany 0,5 kg na 10 min

 

Zaszczepienie drożdżami i fermentacja w temp. 16-18°C

 

 

 

 

 

Nie jestem pewien jeszcze co do drożdży, bo Danstarów chciałem użyć z ostatniej warki (gęstwa), ale coś mi w zapachu przy fermentacji nie pasowało, więc postanowiłem nie ryzykować - drożdżaków na razie niestety nie mam. W razie czego mam do dyspozycji jeszcze chmiele Magnum, Sybilla, Hallertauer Mittelfruch (choć tego chcę do weizena zachować), Lubelski, Marynka.

 

Wyjdzie coś z tego? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjdzie piwo, ale na danstar windsor na pewno nie wyjdzie Belgian Blond. Coś ala podrasowany Blonde Ale, to może tak, ale Belgian to na pewno nie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jakie sugerujesz w takim razie, najlepiej suchary, bo w płynne na razie nie chcę wchodzić? Mogę mieć jeszcze WB-06 do dyspozycji, ale to już prawdziwy "fristajl" by był ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danstary nie wchodzą w grę, z suchych ładne mi wyszło na Mangrove Jackach do belgów, carabelge możesz dać śmiało nawet do pół kilograma, chmielu trochę mniej, dajmy na to po 30. Z chmieli jakie posiadasz myślę że nie powinieneś dawać MAgnum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jakie sugerujesz w takim razie, najlepiej suchary, bo w płynne na razie nie chcę wchodzić? Mogę mieć jeszcze WB-06 do dyspozycji, ale to już prawdziwy "fristajl" by był ;)

Jeśli suche to poleciłbym Mangrove Jaks M27 Belgian Ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za rady, te drożdże chyba powinny być ok - zawsze warto spytać. Za radą dodam więcej Carabelge i nieco mniej chmielu, tak, by się trzymać w górnej granicy stylu czyli ok. 30IBU przy 17,5 blg. Czekam tylko na drożdże, cukier i do dzieła.

 

Widzę, że M27 polecane są do wyższych temperatur fermentacji - ja mam w piwnicy stabilne 16-17 stopni, czy w takim razie lepiej będzie fermentować w domu przy ok. 25 stopniach? Pierwszy raz robię mocniejszego belga, więc wybaczcie głupie pytania :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że 25 to jednak zbyt wiele, wyprowadzi Ci alkohol na czoło. Może ktoś próbował, ja bym jednak w 17.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem świeżo po butelkowaniu Belgian Blond Ale. Powiem jedno, DROŻDŻE! Bez specjalnych drożdży nie ma sensu za belgi się zabierać. Ja użyłem WLP500. Efekt niesamowity :) Co do zasypu brakuje Ci słodów(słodu) Abbey i Biscuit, albo jednego z nich. Co do cukru, użyłem zwykłego białego. Co do drożdży Mangroves Jack M27, jakoś nie przepadły mi do gustu.

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cholerka, właśnie chciałem uniknąć płynnych, bo jeszcze nigdy na nich nic nie robiłem, ale chyba trzeba zacząć, obym nic nie skopał :-). W każdym razie zamówiłem Wyeast Belgian Ardennes 3522, słody Abbey i Biscuit oraz sporo innych pierdół tak, by na tych drożdżach ze 3 warki zrobić (BPA, BBA i jakiegoś mocniejszego belga 20 blg) i zaryzykujemy a zanim to przyjdzie (TB nigdy się nie spieszy z wysyłką) w międzyczasie jakiegoś weizena i wita popełnię, żeby garnek nie ostygł ;).

 

Dzięki za rady ;)

Edited by Drzewo Jeżozwierza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o drożdże płynne, to nie zapomnij zrobić uprzednio startera. Ja popełniłem starter 1,5L na mieszadle magnetycznym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o drożdże płynne, to nie zapomnij wcześniej przygotować starter. Ja do blonda przygotowałem starter drożdżowy 1,5 L.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To już wiem, forum jest dobrą lekturą pod tym względem ;). Nie wiem czy dam radę 1,5 zabełtać, bo mam kolbę 1l, więc sądzę, że z 1,2 litra może się zmieścić. Zastanawiam się czy na rozruszanie drożdży nie zrobić najpierw Belgijskie Pale Ale 13blg a dopiero potem Blonda na zebranej gęstwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.