Jump to content
karczmarz

Over pitching drożdży piwowarskich

Recommended Posts

Ostatnio obejrzałem film przedstawiciela Wyeasta, który na pytanie "co daje overpitching" odparł, że głównie w piwach pszenicznych zadanie brzeczki większą ilością drożdży niż zalecane pozwala wydobyć goździki (cloves). Ja w swoich weizenach nigdy nie czułem goździków, więc tym bardziej mnie ta wypowiedź zainteresowała. Z reguły stosuję underpitching, o którym również była mowa, że pozwala na uzyskanie aromatów bananów, co zawsze osiągam.

Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duży underpitching nie tylko w pszeniczniakach daje banany, Dagome o tym pisał że miał banana w bitterze, ja również w zwykłym ale miałem dość silnego banana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi się sprawdza taki schemat.

Uwodniona paczka kangurów i lekki starter 10 godz.

Brzeczka 46l. schłodzona do 16stC i fermentacja 18-19stC

Piwo zbalansowane.

Czyli wychodzi na to że jednak mniej drożdży niż więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam goździk jest przede wszystkim zależny od ilości kwasu ferulowego, a na to wpływa jakość słodu, temperatura i pH słodowania oraz pH zacieru i przerwa ferulikowa w odpowiedniej temperaturze

Share this post


Link to post
Share on other sites

bart3q czemu?

Wyjdzie Ci dry ris. Nie no żartuję oczywiście. Ale stosunek 1:10 gęstwy drożdżowej do objętości warki jest ok. A największe znaczenie i tak ma żywotność i "rozpędzenie" drożdży na poprzednich warkach. Nie przykładam bardzo dużej wagi do deklarowanej tolerancji na alkohol, bo Wyeast 1332 Northwest Ale, które mają deklarowaną tolerancję do 10% odfermentowały mi risa z 27 do 4blg. Stosunek to 2L gęstwy na 18L warkę. To było trzecie pokolenie, które poleżało 2 tygodnie w lodówce.

Edited by Pyjotrek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liczyłem aerometrem z browamatora starego typu. Racja, rozstrzał może być trochę za duży. O niepoprawnym działaniu aerometru nie ma mowy, bo go zawsze skaluję.

Edited by Pyjotrek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Burzliwa dwa i pół tygodnia, a cicha pięć. Wiem, że nie powinienem tak długo trzymać w plastikowym fermentatorze, ale na szczęście nie czuć plastikowych posmaków. Chyba płatki dębowe uratowały. Będzie do spróbowania w jakimś z krakowskich depozytów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liczyłem aerometrem z browamatora starego typu. Racja, rozstrzał może być trochę za duży. O niepoprawnym działaniu aerometru nie ma mowy, bo go zawsze skaluję.

 

taki prosty areoetr wyskalowany od 0 będzie w tak stężonej brzeczce pokazywał cuda, profesjonalny areometr ma np 0,5m długości i skale 0-20 a nawet i do 18

sprawdzałem taki areometr za 10zł z termocukromierzami 0-7blg 7-14 i daje nieźle odjechane wyniki i to jeszcze niepowtarzalne

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może nie do końca w temacie ale zapytam. Skąd mam wiedzieć ile saszetek drożdży wrzucić do brzeczki? Tak na przykładzie będę niebawem warzył IIPA jakieś 18 Blg, 25 litrów. Czy wystarczy jedna saszetka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Liczyłem aerometrem z browamatora starego typu. Racja, rozstrzał może być trochę za duży. O niepoprawnym działaniu aerometru nie ma mowy, bo go zawsze skaluję.

 

taki prosty areoetr wyskalowany od 0 będzie w tak stężonej brzeczce pokazywał cuda, profesjonalny areometr ma np 0,5m długości i skale 0-20 a nawet i do 18

sprawdzałem taki areometr za 10zł z termocukromierzami 0-7blg 7-14 i daje nieźle odjechane wyniki i to jeszcze niepowtarzalne

Wiem, że chcąc to zrobić profesjonalnie powinienem mieć trzy aerometry, o takie:

http://www.browamato...9&grupa_p=6

http://www.browamato...6&grupa_p=6

http://www.browamato...6&grupa_p=6

Jak będę miał cztery stówy na zbyciu to się pokuszę, na razie niestety muszę bazować na tym co mam.

Edited by Pyjotrek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy zadanie pełnej paczki (11.5g) suchuch drożdży (przeznaczonych do 20-30l brzeczki) do warki 11l to jest znaczący overpitching? Czy przekroczenie o 100% może powodować aldehyd octowy? Pytam, bo dostałem sporo aldehydu w jedym z moich ostatnich piw i szukam przyczyny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To na pewno nie jest znaczący overpitching. Ośmieliłbym się strzelić że to może by nawet odpowiednia ilość drożdży, zależy jak to zadałeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla porównania z tymi 2 litrami gęstwy - uwarzyłem dziś RIS-a. Na dwa fermentory po 21 litrów brzeczki o ekstrakcie 24,5 Blg użyłem 2 razy po 120 ml gęstwy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiele osób pisze, że po zlewaniu piwka na cichą od razu do tego fermentora z gęstwą leją nową brzeczkę. Zastanawia mnie jak te piwa wychodzą i czy po skończonej fermentacji gęstwy jest dużo więcej niż po pierwszym piwie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.