karczmarz 86 1 Items Posted March 21, 2014 Ostatnio obejrzałem film przedstawiciela Wyeasta, który na pytanie "co daje overpitching" odparł, że głównie w piwach pszenicznych zadanie brzeczki większą ilością drożdży niż zalecane pozwala wydobyć goździki (cloves). Ja w swoich weizenach nigdy nie czułem goździków, więc tym bardziej mnie ta wypowiedź zainteresowała. Z reguły stosuję underpitching, o którym również była mowa, że pozwala na uzyskanie aromatów bananów, co zawsze osiągam. Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted March 21, 2014 Duży underpitching nie tylko w pszeniczniakach daje banany, Dagome o tym pisał że miał banana w bitterze, ja również w zwykłym ale miałem dość silnego banana. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted March 21, 2014 Mi się sprawdza taki schemat. Uwodniona paczka kangurów i lekki starter 10 godz. Brzeczka 46l. schłodzona do 16stC i fermentacja 18-19stC Piwo zbalansowane. Czyli wychodzi na to że jednak mniej drożdży niż więcej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bzium1986 41 1 Items Posted March 21, 2014 overpitching też często skutkuje aldehydem octowym. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted March 21, 2014 Może dlatego wychodzi więcej goździka, bo banan go wtedy nie przykrywa? Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 312 1 Items Posted March 25, 2014 Sam goździk jest przede wszystkim zależny od ilości kwasu ferulowego, a na to wpływa jakość słodu, temperatura i pH słodowania oraz pH zacieru i przerwa ferulikowa w odpowiedniej temperaturze Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted November 24, 2014 A czy przy RISie da się przedawkować ilość gęstwy? Nie chciałbym dać za mało. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted November 24, 2014 Ciężko jest ale da się, np. jak dasz 10l gęstwy na 20l risa:P Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pyjotrek 0 Posted November 24, 2014 (edited) bart3q czemu? Wyjdzie Ci dry ris. Nie no żartuję oczywiście. Ale stosunek 1:10 gęstwy drożdżowej do objętości warki jest ok. A największe znaczenie i tak ma żywotność i "rozpędzenie" drożdży na poprzednich warkach. Nie przykładam bardzo dużej wagi do deklarowanej tolerancji na alkohol, bo Wyeast 1332 Northwest Ale, które mają deklarowaną tolerancję do 10% odfermentowały mi risa z 27 do 4blg. Stosunek to 2L gęstwy na 18L warkę. To było trzecie pokolenie, które poleżało 2 tygodnie w lodówce. Edited November 24, 2014 by Pyjotrek Quote Share this post Link to post Share on other sites
dhanab 26 Posted November 25, 2014 czym mierzyłeś? nie ma areometru który przy takim rozrzucie pomiaru dałby miarodajny wynik Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted November 25, 2014 Licząc po winiarsku to ma: poprawkę na alkohol 4,8 blg, blg końcowe rzeczywiste 8,8 i 12,5% alkoholu w tym risie Quote Share this post Link to post Share on other sites
dhanab 26 Posted November 25, 2014 fajnie wyliczyłeś szkoda że sam pomiar może być z czapy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pyjotrek 0 Posted November 25, 2014 (edited) Liczyłem aerometrem z browamatora starego typu. Racja, rozstrzał może być trochę za duży. O niepoprawnym działaniu aerometru nie ma mowy, bo go zawsze skaluję. Edited November 25, 2014 by Pyjotrek Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted November 25, 2014 Ile trwała fermentacja? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pyjotrek 0 Posted November 25, 2014 Burzliwa dwa i pół tygodnia, a cicha pięć. Wiem, że nie powinienem tak długo trzymać w plastikowym fermentatorze, ale na szczęście nie czuć plastikowych posmaków. Chyba płatki dębowe uratowały. Będzie do spróbowania w jakimś z krakowskich depozytów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dhanab 26 Posted November 25, 2014 Liczyłem aerometrem z browamatora starego typu. Racja, rozstrzał może być trochę za duży. O niepoprawnym działaniu aerometru nie ma mowy, bo go zawsze skaluję. taki prosty areoetr wyskalowany od 0 będzie w tak stężonej brzeczce pokazywał cuda, profesjonalny areometr ma np 0,5m długości i skale 0-20 a nawet i do 18 sprawdzałem taki areometr za 10zł z termocukromierzami 0-7blg 7-14 i daje nieźle odjechane wyniki i to jeszcze niepowtarzalne Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pinhead 9 Posted November 25, 2014 Może nie do końca w temacie ale zapytam. Skąd mam wiedzieć ile saszetek drożdży wrzucić do brzeczki? Tak na przykładzie będę niebawem warzył IIPA jakieś 18 Blg, 25 litrów. Czy wystarczy jedna saszetka? Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted November 25, 2014 (edited) Chociażby stąd: http://www.mrmalty.com/calc/calc.html W preferencjach jednostki Plato i litry, zakładka dry yeast Edited November 25, 2014 by MichalW 1 Pinhead reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pyjotrek 0 Posted November 25, 2014 (edited) Liczyłem aerometrem z browamatora starego typu. Racja, rozstrzał może być trochę za duży. O niepoprawnym działaniu aerometru nie ma mowy, bo go zawsze skaluję. taki prosty areoetr wyskalowany od 0 będzie w tak stężonej brzeczce pokazywał cuda, profesjonalny areometr ma np 0,5m długości i skale 0-20 a nawet i do 18 sprawdzałem taki areometr za 10zł z termocukromierzami 0-7blg 7-14 i daje nieźle odjechane wyniki i to jeszcze niepowtarzalne Wiem, że chcąc to zrobić profesjonalnie powinienem mieć trzy aerometry, o takie: http://www.browamato...9&grupa_p=6 http://www.browamato...6&grupa_p=6 http://www.browamato...6&grupa_p=6 Jak będę miał cztery stówy na zbyciu to się pokuszę, na razie niestety muszę bazować na tym co mam. Edited November 25, 2014 by Pyjotrek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pinhead 9 Posted November 25, 2014 Dzięki wielkie Michał! Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirk gently 178 Posted November 26, 2014 Czy zadanie pełnej paczki (11.5g) suchuch drożdży (przeznaczonych do 20-30l brzeczki) do warki 11l to jest znaczący overpitching? Czy przekroczenie o 100% może powodować aldehyd octowy? Pytam, bo dostałem sporo aldehydu w jedym z moich ostatnich piw i szukam przyczyny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted November 26, 2014 To na pewno nie jest znaczący overpitching. Ośmieliłbym się strzelić że to może by nawet odpowiednia ilość drożdży, zależy jak to zadałeś. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dirk gently 178 Posted November 26, 2014 Zrobiłem rehydratację na kilkadziesiąt minut przez zadaniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dagome 347 Posted November 26, 2014 Dla porównania z tymi 2 litrami gęstwy - uwarzyłem dziś RIS-a. Na dwa fermentory po 21 litrów brzeczki o ekstrakcie 24,5 Blg użyłem 2 razy po 120 ml gęstwy 2 Mariusz_CH and mientkijanek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
amorph 50 1 Items Posted November 26, 2014 Wiele osób pisze, że po zlewaniu piwka na cichą od razu do tego fermentora z gęstwą leją nową brzeczkę. Zastanawia mnie jak te piwa wychodzą i czy po skończonej fermentacji gęstwy jest dużo więcej niż po pierwszym piwie? Quote Share this post Link to post Share on other sites