Jump to content
bWilk

Złote pszeniczne - sprawdzenie

Recommended Posts

Witam Wszystkich

 

Uwarzyłem do tej pory 3 pszenice wszystkie z przepisów z wiki. Najlepsza z nich była

http://www.wiki.piwo...zek_(Franekkkk), gdzie skróciłem przerwę 63C do 20 minut i dałem drożdże Wyeast 3068. Niestety cały czas nie było to czego bym oczekiwał. Zawsze brakowało mi treściwości (piwo odfermentowywało do 4blg) i gęstej trwałej piany. Chciałbym osiągnąć piwo podobne do Faustusa(obecnie już nie produkowane). Piwo to miało złoty kolor (moim zdaniem coś koło 8-10 EBC), było bardzo treściwe (na tym najbardziej mi zależy), lekko chmielone i owocowe w smaku.

 

Mój pomysł

 

2.8 kg pszeniczny 60%

0.7kg monachijski 15%

0.9kg Pilznenski 19%

0.3kg Carahell 6%

 

Zacieranie

-42C 30m

-52C 5m

-63C 20m

-73C 60m

-78C koniec

 

Gotowanie 70m

Po 10m 8g lubelski

Po 50m 7g cascade

Po 65m 10g cascade

 

Będę wdzięczny za wszystkie komentarze i poprawki wyżej wymienionego przepisu.

Edited by bWilk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez dekokcji jest do bani.

 

Wyniki różnych konkursów zdają się to potwierdzać.

 

Jednowarowa wystarczy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 Czy nie da się zastąpić dekocji słodami karmelowymi ( nie bardzo mam warunki do dekocji) ?

2 Czy pominięcie przerwy białkowej nie wpłynie negatywnie ?

3 Rozumiem ze dekocje powinienem zrobic tak:

- wszystko do 45 - dostane jakos 42

- nastepnie odbieram 1/3 podgrzewam do 70 (20m) i gotuje

- wlewam wrzatek do reszty

4 Co myślicie o reszcie przepisu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 nie

2 nie wpłynie

3 wszystko 45°C , dekokt 63 15min 72°C 15min 100°C 20min , zwrot dekoktu 63°C 30min 72°C 30min

4 tylko 25g lubelskiego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat przy standardowej warce 20l ile odebrać dekoktu.

Jejski modyfikujesz wodę czy lejesz taką jak masz w kranie.

Edited by Kasanga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat przy standardowej warce 20l ile odebrać dekoktu.

Jejski modyfikujesz wodę czy lejesz taką jak masz w kranie.

Toolkit Piwowara 1.8 i sobie obliczysz, acz ja odbieram nieco więcej. Tylko zakwaszam wodę do wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 tylko 25g lubelskiego

Ostatnie moje piwa robiłem z lubelskim 50g. Miały one mało aromatów owocowych a chmiel był słabo wyczuwalny.

Myślałem że cascade będzie dobrym rozwiązaniem i podbije mi aromaty tropikalne w piwie.

Czyżby ten chmiel był zbyt bardzo aromatyczny ?

Może użyć go tylko pod sam koniec na aromat 5g ?

Edited by bWilk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.