Jump to content

Prosba o sprawdzenie receptury - Pilsner


grzegorz 2409
 Share

Recommended Posts

Pilsner 15 0 Blg Zestaw surowców na 25 litrów piwa 5,4% alk.

 

Skład

 

słód Pilzneński Strzegom - 4,5kg

- słód Wiedeński - 0,5kg

- słód Monachijski Typ I - 0,2kg

- słód Karmelowy 30 - 0,2kg

- chmiel Rubin (CZ) - 10

0g

Saflafer w-34/70

 

 

Zacieranie:

 

50 - 20'

64 - 30'

70 - 30'

76 - 10'

 

Chmielenie 60 rubin-50g

Cmielenie na zimno rubin-50g

 

Fermentacja: - burzliwa w temp. 9-15 C (ok. 7 dni) - cicha w temp. 5-10 C (ok. 7 do 14dni)

 

Zestaw zakupiony w jednym ze sklepow internetowych. Chcialbym zwerfikowac podana recepture. Jest to moja trzecia warka (pierwsza z zacieraniem) a wiec ciezko cos wybrac na poczatku. Dzieki wszyskim za sugestje

Link to comment
Share on other sites

15 BLG? dla mnie dużo, celowałbym w 12 max 13. z 12 na pewno te drożdze sobie poradzą z 15 jako pierwsze piwo bez gęstwy lub startera może być ciężko. za długa przerwa białkowa ja bym zrobił max 10 min. co do odmiany chmielu się nie wypowiem bo nie znam ale schemat chmielenia moim zdaniem idiotyczny. tylko goryczka i na cichą ? ludzie to jest pils czemu wszystko chcecie chmielić tak jak amerykańce. Popatrz na schematy chmielenia pilsów na wiki

Link to comment
Share on other sites

z 15 jako pierwsze piwo bez gęstwy lub startera może być ciężko.

Bez przesady, uwodnione sucholce bez problemu przerobiły mi 14,5blg. No, ale lżejsze pilsy wg. mnie wychodzą lepsze
Link to comment
Share on other sites

Zamiast wiedeńskiego dałbym zakwaszający. Chmiel zmieniłbym na Saaz. Chmieliłbym na goryczkę, smak i aromat. Zacieranie uprościłbym 20'- 64° i 40'- 72°. Poza tym skład nie jest zły. Fermentacja na pewno trwać będzie dłużej, cichej nawet miesiąc się przyda.

Link to comment
Share on other sites

Zamiast wiedeńskiego dałbym zakwaszający. Chmiel zmieniłbym na Saaz. Chmieliłbym na goryczkę, smak i aromat. Zacieranie uprościłbym 20'- 64° i 40'- 72°. Poza tym skład nie jest zły. Fermentacja na pewno trwać będzie dłużej, cichej nawet miesiąc się przyda.

 

Tylko chciałbym wykorzysta ten chmiel (rubin) szkoda żeby się zmarnował.

Link to comment
Share on other sites

Witam, mam już rozlanego tego "pilsnera" uważam że chmielenie na zimno było tu zupełnie zbyteczne - ogólnie piwo smakuje jak owocowe, kolorem zupełnie Urquela nie przypomina . Najlepsze Pilsy wychodziły mi z samego Pilzneńskiego + marynka i coś na aromat (saaz) okolice 12Blg.

>>> czasem trzeba trochę poeksperymentować żeby dojść do tej właściwej receptury...

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Witam, mam już rozlanego tego "pilsnera" uważam że chmielenie na zimno było tu zupełnie zbyteczne - ogólnie piwo smakuje jak owocowe, kolorem zupełnie Urquela nie przypomina . Najlepsze Pilsy wychodziły mi z samego Pilzneńskiego + marynka i coś na aromat (saaz) okolice 12Blg.

>>> czasem trzeba trochę poeksperymentować żeby dojść do tej właściwej receptury...

 

Napisz ile tej marynki i saaz i w której minucie warzenia. I czy saaz wystarczy na 30 min przed końcem. Na warke 20l

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.