Jump to content
karol1000

darmowy pdf. - Best Practices Guide to Quality Craft Beer Delivering Optimal Flavor to the Consumer

Recommended Posts

A ja dziękuję za wrzucenie tego linku, bardzo przydatne opracowanie, które by mnie ominęło gdyby nie to info.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie moje piwa, które były chmielone na zimno, po kilku miesiącach zaczynają (w różnym stopniu) dostawać aromatu czarnej porzeczki, "kociego". Z opracowania wynika, że to utlenienie bądź wina nowych odmian chmielu. Im piwo ciemniejsze, tym efekt większy. Dało się taki zapach wyczuć nawet w lmperatorze Bałtyckim, chyba jestem na niego bardziej wyczulony. Jakie są wasze doświadczenia, można tego jakoś uniknąć lub odwlec w czasie? Trzymanie w chłodzie odpada, nawet zimą w piwnicy mam ciepło. Wykres z opracowania pokazuje, że ten rodzaj zapachu powinien znikać z czasem, ale u mnie się tak nie dzieje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.