Jump to content
Pierre Celis

[Blog Kopyra] Hello my name is Vladimir z BrewDoga

Recommended Posts

Mam pytanie bo w komentarzach Tomek napisał, że kanalizacja może pochodzić z chmieli, ba podaje przykład aromaty z amerykańskich chmieli czosnkowo-cebulowe dają kanalizę i występuje to w chmielu Summit. To prawda ktoś miał z czymś takim doświadczenie? Czy to kolejne "widzimisie" jego?

post-3297-0-14244800-1395309636_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam się z tym nie spotkałem, ale w TBN i na forach amerykańcy czasem mówią że Columbus i własnie Summit mogą dawać takie efekty. Ile w tym prawdy, to nie wiem, a do testowania tych chmieli jakoś mnie nie ciągnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja osobiście nie miałem takiego numeru, ale na przykład na HBT widziałem trochę wpisów o tych czosnkowo-cebulowych aromatach.

 

W przypadku Summita zauważyłem, że narzekali na to przede wszystkim ludzie którzy w recepturach mieli ten chmiel sypany "na smak" (10 - 20 minut przed końcem gotowania).

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra ale kanalizacja to zawsze mówiono że to infekcja. Tu mam zapach odpowiedzialny za to http://www.wiki.piwo.org/Merkaptany. W summicie natomiast doczytałem że ten zapach czosnkowy co ludzie czują jest bardziej taki sztuczny przechodzący w zapach chemiczny, a nie kanalizowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na Birofilii w zeszłym roku raczyłeś mnie soczyście skrytykować, gdy powiedziałem że masz lekkie nuty kanalizacyjne w American Stoucie. Nie będę się spierał kto wie lepiej.

 

Powszechnie zwana kanaliza to tak jak napisałeś merkaptany. Aromaty merkaptanowe w piwie mogą się pojawiać w skutek autolizy drożdży, zakażenia oraz właśnie chmielenia na zimno pewnymi odmianami, które nie są do końca sprecyzowane. Jedni narzekają na Summita, inni na Citrę, inni na Cascade. Chmielenie na zimno wnosi niewielką ilość związków siarki do piwa, m.in. metanotiol, który ma niski próg wyczuwalności i nadaje aromatów potocznie zwanych kanalizą. To żadne "widzi mi się" Tomka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie zapach kanalizacyjny to kanalizacyjny a z czosnkowym się nie spotkałem ale uznałbym to za siarkę ale nie kanalizacyjną.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla nie zapach kanalizacyjny to kanalizacyjny a z czosnkowym się nie spotkałem ale uznałbym to za siarkę ale nie kanalizacyjną.

No właśnie bardziej bym oponował za siarką.

 

Powszechnie zwana kanaliza to tak jak napisałeś merkaptany. Aromaty merkaptanowe w piwie mogą się pojawiać w skutek autolizy drożdży, zakażenia oraz właśnie chmielenia na zimno pewnymi odmianami, które nie są do końca sprecyzowane. Jedni narzekają na Summita, inni na Citrę, inni na Cascade. Chmielenie na zimno wnosi niewielką ilość związków siarki do piwa, m.in. metanotiol, który ma niski próg wyczuwalności i nadaje aromatów potocznie zwanych kanalizą. To żadne "widzi mi się" Tomka.

No dobra http://pl.wikipedia....wiki/Metanotiol to jest dalej bardziej związek siarkowy odpowiednik metanolu, który jak piszą jest bardziej chemiczny-kanalizacyjny. Jaki jest jego próg wyczuwalności? Bo to ciekawe zagadnienie które powinno się pociągnąć dalej. Czy ktoś posiadał coś takiego w piwie, używał w/w chmieli?

 

Na Birofilii w zeszłym roku raczyłeś mnie soczyście skrytykować, gdy powiedziałem że masz lekkie nuty kanalizacyjne w American Stoucie. Nie będę się spierał kto wie lepiej.

Dziwne, kilku innych sędziów piło to piwo i żaden nie wyczuł kanalizy, lekka siarkę owszem, o czym cię powiadomiłem i nie była kanalizacyjna, co ty skwitowałeś dziwną miną i chamskim komentarzem, którego nie będę przytaczać, bo i twój i mój stan wtedy był lekko wskazujący i nas poniosło trochę, dlatego cię tak skrytykowałem. No i masz racje nie ma co się spierać kto miał rację wtedy. Tylko nie mam pojęcia po co teraz przytaczasz w tym temacie?

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwne, kilku innych sędziów piło to piwo i żaden nie wyczuł kanalizy, lekka siarkę owszem, o czym cię powiadomiłem i nie była kanalizacyjna, co ty skwitowałeś dziwną miną i chamskim komentarzem, którego nie będę przytaczać, bo i twój i mój stan wtedy był lekko wskazujący i nas poniosło trochę, dlatego ciętak skrytykowałem. No i masz racje nie ma co się spierać kto miał rację wtedy.Tylko nie mam pojęcia po co teraz przytaczasz w tym temacie?

 

Bo tak mi się skojarzyło. A komentarze zawsze mam chamskie ;)

 

No dobra http://pl.wikipedia....wiki/Metanotiol to jest dalej bardziej związek siarkowy odpowiednik metanolu, który jak piszą jest bardziej chemiczny-kanalizacyjny. Jaki jest jego próg wyczuwalności? Bo to ciekawe zagadnienie które powinno się pociągnąć dalej. Czy ktoś posiadał coś takiego w piwie, używał w/w chmieli?

 

Tak jak piszą głównie zapach jest zgniły, bo trzeba pamiętać że kanaliza to nie tylko zapach kanału, ale ogólnie mówiąc gnilny. Próg wyczuwalności ma już na poziomie 1,5 mikrograma na litr, co jest wartością bardzo niską. Dla porównania diacetyl to 10-40 mikrogramów na litr. Generalnie spotkałem się z tym piwach domowych i komercyjnych, jeżeli mówimy o chmieleniu, tylko i wyłącznie w piwach chmielonych odmianami nowofalowymi. Także można wysnuć tezę o instniejącej jakiejś współzalezności.

 

EDIT

 

Zresztą nawet na wiki masz wspomniane, że merkaptany dają opisane przez Ciebie wcześniej aromaty http://www.wiki.piwo.org/Merkaptany

Edited by MINIAK

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wiem że dają takie zapachy. Pytaniem moim było czy możliwe jest uzyskanie tego zapachu z chmieli. No to wychodzi na to, że w przy sprzyjających warunkach wyższe alkohole z związkami siarkowymi z chmieli mogą tworzyć delikatną kanalizę. Czyli też z tego co czytałem wnioskuje wada ta jest przemijająca, wraz z utylizacją zapachu chmielowego w piwie. Mam to piwko zobaczymy czy wyczuje coś podobnego.

 

A komentarze zawsze mam chamskie ;)

A i to nie jest raczej powód do dumy... Można przekazać komuś, że ma wadę w piwie w normalny sposób.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wiem że dają takie zapachy. Pytaniem moim było czy możliwe jest uzyskanie tego zapachu z chmieli. No to wychodzi na to, że w przy sprzyjających warunkach wyższe alkohole z związkami siarkowymi z chmieli mogą tworzyć delikatną kanalizę. Czyli też z tego co czytałem wnioskuje wada ta jest przemijająca, wraz z utylizacją zapachu chmielowego w piwie. Mam to piwko zobaczymy czy wyczuje coś podobnego.

 

Pewny jesteś alkoholi wyższych? Jakieś źródło? Z tego co wiem, np. wspomniany wcześniej metanotiol jest w bardzo małym stopniu produkowany przez drożdże oraz jest jednym z siarkowych elementów olejków chmielowych.

 

A i to nie jest raczej powód do dumy... Można przekazać komuś, że ma wadę w piwie w normalny sposób.

 

Pewnie można, ale to robię w metryczkach :) Jestem jaki jestem, niektórym to nie pasuje, inni tolerują.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzenia naukowego nie mam, raczej to są domysły, na anglojęzycznych forach też. Możliwości jest wiele skąd się bierze w połączeniu z chmielem kanaliza, ale żadna nie potwierdzona naukowo, ktoś na czacie mówił, że coś na wykładach też o tym miał, ale tak samo nie było to rozpisywane do wzorów chemicznych. No nic chyba będzie trzeba to przyjąć że tak jest i tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.