Skocz do zawartości

Pleśń?


Pafio

Rekomendowane odpowiedzi

Piwo z resztek zapasów, PaleAle/Pilzneński/Aroma w stosunku 45/40/5. Chmielone sybillą kupioną od rolnika. Zrobiłem 60l i rozlałem w 2 fermentatory. Zawartość pierwszego zabutelkowana tydzień temu była w porządku (3 tyg fermentacji, nie przelewałem na cichą). Z braku czasu dopiero dziś zabrałem się za drugi fermentator . Sami oceńcie na zdjęciach czy to sie do czegoś nadaje, czy od razu w kanał? Po otwarciu nieprzyjemnego zapachu nie było, smak też prawidłowy, może lekko kwaskowy. Różnica między pierwszym a drugim fermentatorem to drożdże: w tym dobrym US-05 a w obecnym Brewgo górnej fermentacji z Biowinu. Wcześniej testowałem dolne Brewgo i były więcej niż ok jak za tą cenę, dlatego chciałem spróbować i górniaków. Dla tych którzy nie używali jeszcze Brewgo informuję że po otwarciu paczuszki zapach jest intensywnie drożdżowy jak w piekarniczych. Taką mam cichą nadzieję że to białe to tylko nalot drożdżowy a nie pleśń, choć piwo stało cały czas w kuchni, starałem się cały czas okno miec uchylone, ale zakres temperatur i tak był 21-26oC.Pierwszy raz widze coś takiego, a to moja 15ta warka, dlatego proszę o pomoc.

Pafio

post-5218-0-53749300-1395260478_thumb.jpg

post-5218-0-10399700-1395260480_thumb.jpg

post-5218-0-41326000-1395260481_thumb.jpg

post-5218-0-57509900-1395260482_thumb.jpg

post-5218-0-59925600-1395260483_thumb.jpg

post-5218-0-93945700-1395260484_thumb.jpg

post-5218-0-72646400-1395260486_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

marcin_l85 ale to było na zasadzie którą dekadę temu stosowaliśmy w akademiku czyli "nie ważne co, byle sponiewierało", czy naprawdę dało się to pić? Bo mam umyte bytelki, rozłożony sprzęt, tylko przelewać, a tu taki ZONK! Może zaryzykować stracić 60 kapsli, i godzine czasu, bo na razie głosy na NIE wygrywają.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie dało się pić ale faktycznie przypominam sobie pogłębiającą się z czasem kwasowość. Jeśli mogę coś doradzić to ja na obecną chwilę rozlałbym trochę z ciekawości a reszta do zlewu. Oczywiście fermentor do dezynfekcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.