Jump to content
Sign in to follow this  
kopyr

Infam, #59 Pils

Recommended Posts

Ekstrakt 12°Blg.

 

Piana: niezbyt obfita, nalałem na raz, niezbyt trwała.

Kolor: miodowo-bursztynowy, pięknie mętny.

Wysycenie: niskie.

Zapach: przyjemny, choć niekoniecznie chmielowy, delikatny, chyba od drożdży.

Smak: goryczka średnia, ładne słodowe akcenty, czuć pełność tych 12°Blg. Troszkę jakbym wyczuwał owoce.

Opakowanie: brak etykiety, jest za to "firmowy" kapsel, z nr warki, nazwą stylu i nazwą browaru. Co się chwali, bo łatwo zidentyfikować co to za piwo.

 

Generalnie bardzo dobre piwo, pils bardziej w stylu protoplasty z Pilzna, niż niemieckich czy czeskich naśladowców. Na dzisiejszy upał było, jednak, cokolwiek przyciężkawe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Kopyr za miłe kłamstewka :lol:

Piwo docenione u mnie na panelu (jakby mogło być inaczej ;-) jak również w KPD na Słowacji (3. m-ce).

Nie jest to jakaś rewelacja. Ot w miarę dobre ale do degustacji, niekoniecznie na konkursy. W ogóle ten sezon piwowarski przeszedł pod znakiem szarej przeciętności (w przeciwieństwie do dwóch poprzednich).

Urquell lager są neutralne w zapachu, smaku. Podejrzewam, że specyficzny zapach wziął się z różnych odmian saazu.

To piwko to kupaż warki 56 i 59. Zapiszę recepturę. Będzie to jednak receptura zunifikowana, przyjmę odpowiednie proporcje ze składu surowców (proporcjonalnie do przeprowadzonego kupażu). Reszta jest w miarę stała (zacieranie, drożdże, temperatury, czasy f.).

Share this post


Link to post
Share on other sites
To piwko to kupaż warki 56 i 59. Zapiszę recepturę. Będzie to jednak receptura zunifikowana, przyjmę odpowiednie proporcje ze składu surowców (proporcjonalnie do przeprowadzonego kupażu). Reszta jest w miarę stała (zacieranie, drożdże, temperatury, czasy f.).

Zmieszałeś dwa piwa przed rozlewem? W jakim celu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki Kopyr za miłe kłamstewka :lol:

No, a w którym konkretnie miejscu? O tym protoplaście z Pilzna? Skojarzyło mi się poprzez kolor i sporą pełność, ciężkość smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zmieszałeś dwa piwa przed rozlewem? W jakim celu?

Tak. Zamieszałem na cichej. Proporcje to ok. 1/3 warki #56, 2/3 #59.

#56 była lekko przechmielona i zbytnio skarmelizowana (dłuuugie gotowanie). Nie wpasowywała się w styl. Miała jednak swoje zalety. Bogata słodowość.

#59 dla odmiany chmielona była delikatniej a pełnia smaku pozostawiała dużo do życzenia. Dla mnie za płytkie, takie trochę niemieckie. Zarówno w jednym, jak i w drugim piwie nie było "obcych wtrąceń". Postanowiłem więc trochę zamieszać. Efekt kupażu jest raczej satysfakcjonujący moje gusta (w porównaniu oczywiście z ocenami każdego z piw osobno).

 

Ad. kłamstewek - przychylna ocena :lol:

Bardziej poważnie. Miło mi, że smakowało tak wytrawnemu Piwowarowi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...