filip3212 0 Posted March 19, 2014 Witam, Mam już za sobą dwie warki , ale nadal pojawia mi się ten sam problem . Po rozlaniu do butelek uzyskuje około 17,5 - 18 litrów piwa zamiast 20. Nie wiem gdzie leży problem. Zacieram 4 kg słodu w 14 litrach . Do wysładzania dodaje około 11 litrów wody . Staram się odfiltrować brzeczkę do końca . Na dodatek do refermentacji dodaje około 0.5 - 1 litra wody z cukrem. Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów mógłby mi coś doradzić ? Z góry dziękuję za odpowiedź . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted March 19, 2014 Witam, Mam już za sobą dwie warki , ale nadal pojawia mi się ten sam problem . Po rozlaniu do butelek uzyskuje około 17,5 - 18 litrów piwa zamiast 20. Nie wiem gdzie leży problem. Zacieram 4 kg słodu w 14 litrach . Do wysładzania dodaje około 11 litrów wody . Staram się odfiltrować brzeczkę do końca . Na dodatek do refermentacji dodaje około 0.5 - 1 litra wody z cukrem. Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów mógłby mi coś doradzić ? Z góry dziękuję za odpowiedź . Objetosc nie jest problemem mozesz dodac wode przed fermentacja. A jak wypada gestosc poczatkowa? Quote Share this post Link to post Share on other sites
filip3212 0 Posted March 19, 2014 Witam, Mam już za sobą dwie warki , ale nadal pojawia mi się ten sam problem . Po rozlaniu do butelek uzyskuje około 17,5 - 18 litrów piwa zamiast 20. Nie wiem gdzie leży problem. Zacieram 4 kg słodu w 14 litrach . Do wysładzania dodaje około 11 litrów wody . Staram się odfiltrować brzeczkę do końca . Na dodatek do refermentacji dodaje około 0.5 - 1 litra wody z cukrem. Czy ktoś z bardziej doświadczonych kolegów mógłby mi coś doradzić ? Z góry dziękuję za odpowiedź . Objetosc nie jest problemem mozesz dodac wode przed fermentacja. A jak wypada gestosc poczatkowa? No właśnie dodałem ostatnio około 2 litrów przed fermentacją i już osiągnąłem gęstość początkową , Wtedy było tylko około 18 litrów , nie dodawałem więcej , żeby nie obniżyć ekstraktu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted March 19, 2014 Jeżeli chcesz się wbić w około 20l to musisz dodać wodę do odparowania (pamiętając, że część wody zostanie w wysłodzinach). Quote Share this post Link to post Share on other sites
andrzej.b 10 Posted March 19, 2014 tu masz wzór na wydajność (ilość brzeczki w litrach*gęstość w Blg)x1,05 / zasyp w kg ale zdaje mi się że za mało wody do wysladzania. Wode tracisz przy gotowaniu, chmieleniu, i przy przelewaniu na cichą jak również przy rozlewie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted March 19, 2014 Jeżeli chcesz otrzymać 20L piwa do rozlewu, przyjąłbym następujące założenie: Straty Ilość słodu 4kg, więc mniej więcej wchłonie tyle samo wody, podczas gotowania odparuje Ci ok. 2-3 L, dekantacja do fermentora to kolejne min. 0,5L, pozostałość po burzliwej ok 1-1,5L, suma strat ok. 9L Zysk ok. 1L wody z cukrem do refermentacji Czyli żeby otrzymać 20L do rozlewu powinieneś w całym procesie użyć 28L wody do zacierania i wysładzania i jeden litr wody do refermentacji. Pozostaje jeszcze kwestia wydajności Twojej warzelni, bo być może przy takiej ilości wody będziesz musiał zwiększyć ilość słodów, żeby otrzymać oczekiwane Blg. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wilkor 30 1 Items Posted March 19, 2014 Patrząc na swoje warki mam wrażenie, że słód jednak wchłania więcej niż w stosunku 1 do 1. Łapczywy skurczybyk z niego Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted March 19, 2014 Patrząc na swoje warki mam wrażenie, że słód jednak wchłania więcej niż w stosunku 1 do 1 BS podaje podobnie, nawet mniej wody niż słodu, ale u siebie zakładam 1:1 i raczej trafiam z ilością i gęstością brzeczki po chmieleniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
yapko 19 1 Items Posted March 19, 2014 No właśnie dodałem ostatnio około 2 litrów przed fermentacją i już osiągnąłem gęstość początkową Wg mnie błędne założenie przyjmujesz - wydajność u każdego piwowara jest inna, zależy od partii słodu, ph zacieru, wody, srutowania, techniki wysładzania i wielu innych rzeczy. Wydaje mi się że w ciemno chcesz uzyskać 20L 12BLG z 4kg. U mnie różnie bywało ale ostatnio na słodach ze Strzegomia śrutowanych porkertem i zacieranych na lenia potrzebuję 4.6 kg na 20L 12 BLG. Czasami wydajność skacze do 12.6 BLG z takiego zasypu. I po prostu najłatwiej przyjąć to jako parametr do receptury. Jeżeli warzysz z zestawów ze sklepów to niektóre zakładają dość wysoką wydajność. Możesz uwarzyć 20-21L piwa o mniejszej gęstości początkowej a jeżeli zależy Ci na tej gęstości to dodawaj 0.5kg słodu pilzneńskiego do każdej warki. Na pewno warto dodać więcej wody do wysładzania zamiast dolewać po gotowaniu. 14 + 11 zwykle da ci 18-19L przy 4kg i normalnym odparowaniu a musisz celować w 21L. No i poczytaj o różnych metodach wysładzania, o kanalikowaniu złoża, może tu jest część problemu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted March 19, 2014 Ja bym proponowal policzyc sobie dokladnie i zamiast wysladzac ciagle, wysladzaj na raty. W ten sposob mozesz bardzo dokladnie wstrzelic sie w wymagana objetosc przed gotowaniem. Quote Share this post Link to post Share on other sites