Jump to content
Sign in to follow this  
ponury fermentaThor

Rocieńczanie brzeczki to zło?

Recommended Posts

Po raz kolejny na forum odnajduję infromacje, jakim to złem dla piwa jest rozcieńczanie brzeczki. Oczywiście rzucane są same ogólniki. Zdarzyło mi się dopytywać, co to złego do piwa wnosi, jednak odpowiedzi nie dostałem. Nie jedz piachu bo jest be i już.

 

Mi zdarza się rozcieńczać brzeczkę i nie widzę w tym nic szkodliwego dla piwa. Jak to w końcu jest? Czy mnie ktoś wreszcie oświeci?

 

PS. Proszę o konkrety.

Edited by ponury fermentaThor

Share this post


Link to post
Share on other sites

chodzi o rozcieńczanie brzeczki, czy rozcieńczanie zielonego piwo przy rozlewie?

 

kopyr mówi, że rozcieńczenie o 3blg nie zmienia smaku piwa (tj. w porównaniu, gdyby zrobić od razu w odpowiedniej gęstości). Ja poszedłem dalej - rozcieńczyłem Scotch Ale z 18blg do 9 i prawdę mówiąc, gdybym nie wiedział to nie wyczułbym, że jest robione HGB.

Edited by bzium1986

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak na chłopski rozum to co może być złego w rozcieńczaniu brzeczki, jeśli rozcieńczana została zaprojektowana z myślą o rozcieńczaniu właśnie. Co innego warzenie gęstszej brzeczki, więc zakładam, że po prostu zadajesz złe pytanie:

 

"Jeżeli gęstość brzeczki nastawnej w przypadku produkcji piw typu lager nie przekracza 15 stopni w skali Plato to smak piwa wyprodukowanego metodą HGB jest niemal identyczny z metodami tradycyjnymi[1]. Wyższa koncentracja brzeczki nastawnej ma negatywny wpływ na końcowy profil aromatyczno-smakowy w gotowym piwie, gdyż produkcja koncentratu brzeczki o zwiększonej zawartości ekstraktu wiąże się ze stosowaniem użyciu wyższych temperatur, co powoduje wytwarzanie się większej ilości ubocznych produktów fermentacji."

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/HGB_%28piwo%29

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mi o zacieranie na gęsto, a potem rozcieńczenie przed fermentacja. Rozcieńczanie oczywiście w granicach rozsądku.

 

Ja bym tego HGB nie nazywał. Z tego co rozumiem HGB to nie tylko rozcieńczanie. Oprócz ograniczania objętości, wyciśnięcie większej ilości alko z brzeczki. "Osiąga się to poprzez odpowiednie metody zacierania słodu jak np. dłuższa przerwa scukrzająca w temperaturze ok. 65–66°C oraz dodanie cukru, syropu sacharozowego, skrobiowego lub ekstraktu słodowego" wikipedia

 

Trochę od tyłu ale także coś jest napisane

 

Znalazłem 1 minus rozcieńczania wg. codera:

"Szczególnie potrzebny jest full boil - gotowanie pełnej objętości brzeczki. W zagęszczonej np. wytrąca sie więcej białek i będzie marna piana."

 

 

 

A tak na chłopski rozum to co może być złego w rozcieńczaniu brzeczki, jeśli rozcieńczana została zaprojektowana z myślą o rozcieńczaniu właśnie.

 

hmm, nie do końca rozumiem. Czyli różnica jest etyczna?

 

...produkcja koncentratu brzeczki o zwiększonej zawartości ekstraktu wiąże się ze stosowaniem użyciu wyższych temperatur, co powoduje wytwarzanie się większej ilości ubocznych produktów fermentacji."...

 

no właśnie, tak jak napisałem: w HGB podgrzewa się do wyższej temp. Przy moim warzeniu gęstszej brzeczki zachowuję normalne zakresy temp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja sobie kupiłem 2 Koźlaki, rozcieńczyłem pół litra wody i mam teraz 3 Marcowe. Czysty zysk.

 

jake, rozwodnij to jeszcze 2 razy i wyjdzie Ci american lite lager :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja sobie kupiłem 2 Koźlaki, rozcieńczyłem pół litra wody i mam teraz 3 Marcowe. Czysty zysk.

 

To jest po prostu hasło tysiąclecia! Chodzę po domu i zaśmiewam się w głos! Jake - Mistrzu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja sobie kupiłem 2 Koźlaki, rozcieńczyłem pół litra wody i mam teraz 3 Marcowe. Czysty zysk.

Cholera, ja tu gdzieś pod ręką flaszkę miałem!

 

Jakiś czas temu chciałem uwarzyć jak najwięcej desitki na lato za jednym warzeniem, więc wybiłem 25l brzeczki 15 blg i dolałem ponad 10l wody. Chmielenie zaplanowałem na ostateczną ilość piwa. Piwo było super, bardzo lekkie - dokładnie takie jak chciałem. Osobiście nie widzę nic złego w HGB, pewnie delikatne różnice są, ale...

Share this post


Link to post
Share on other sites

... więc wybiłem 25l brzeczki 15 blg i dolałem ponad 10l wody. Osobiście nie widzę nic złego w HGB

Ale to co napisałeś to nie HGB. Wodę przecież można dolewać przy wysładzaniu, chmieleniu, chłodzeniu, przed zadaniem drożdży.

Browary stosują taką technologię by oszczędzić na sprzęcie i tankach ferm. Większa warka a browar ten sam. Wodę dolewa się do piwa po fermentacji, a to już robi wielką różnicę dla smaku. Nie rozumiem czemu porównujecie HGB do dolania wody do brzeczki. To nie ma nic wspólnego.

Oczywiście piwo zatarte 1:3 czy 1:4 albo ekstrakt korygowany przed chmieleniem czy po da inne piwa w smaku ale to nadal nie HGB.

 

edit: Spróbujcie nalać sobie do szklanki 50-80ml wody (nawet gazowanej) i do tego resztę piwa 15blg.

Edited by kilis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak koledzy ale ja uważam jak coś jest gotowane przygotowane do podania do stołu i nagle przyszlo wiecej gości i do rosołu dolewam 1l wody zawsze mialem odczucia że k.... czuć go wodą. Do brekwitu dolejesz 10% wody więcej czyli raptem 2l krotko mówiąc czuć wodzianką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co się uczyłem o HGB jednym z problemów przy uzyskiwaniu brzeczki o wysokim ekstrakcie po przez krótsze wysładzanie jest fakt, że w młócie pozostaje oprócz cukru również część związków potrzebnych drożdżom do prawidłowego wzrostu i fermentacji, ale jakie ma to przełożenie na domowe piwowarstwo nie wiem. Pewnie minimalne lub wcale. Gorsza izomeryzacja alfa kwasów też może być, bo wraz ze zwiększającym się ekstraktem reakcja zachodzi wolniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

... więc wybiłem 25l brzeczki 15 blg i dolałem ponad 10l wody. Osobiście nie widzę nic złego w HGB

Ale to co napisałeś to nie HGB. Wodę przecież można dolewać przy wysładzaniu, chmieleniu, chłodzeniu, przed zadaniem drożdży.

Browary stosują taką technologię by oszczędzić na sprzęcie i tankach ferm.

lub na przepustowości warzelni:

http://pl.wikipedia.org/wiki/HGB_%28piwo%29#cite_note-Kunze-1

To o czym pisał karczmarz to również HGB.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.