Jump to content
Sign in to follow this  
DaaB

Browar "Na żelaznych kołach"

Recommended Posts

Witam Wszystkich

 

Piwowarstwem domowym param się od prawie roku, czas więc zacząć robić zapiski bo już się trochę gubię w tym wszystkim.

 

Co do wcześniejszych warek a było ich 12:

1. IPA z brewkitu

2. Z jasnego ekstraktu wesa z własnym chmieleniem

3. Dry stout z CA pierwsze samodziekne zacieranie.

4. Waizen z CA

5. IRA

6. Aipa (jakies zakażenie sie wdało tzw apteka)

7. Sweet stout

8. Weizen

9. Bitter (chmieliłem na zimno sybilla szyszki podczas cichej piekny zapach natomiast po przelaniu do butelek gdzieś ten aromat wyparował)

10. Witbier

11. American Amber Ale (jak na razie najlepsze moje piwko)

12 Dunkel

 

Dzisiaj warzę stout w zamyśle ma mieć aromat czekoladowo-waniliowy.

 

13. Czekoladowy stout:

 

Zasyp wsypany do 12l wody o temp 74C:

 

Słód pale ale castle - 2,6 kg

pilzneński soufflet - 1 kg

płatki owsiane błyskawiczne 400 g

carafa gold 200g

czekoladowy 300g

barwiący 100g

 

Zacieranie w lodówce turystycznej "igloo 28" uzbrojonej w filtrator z oplotu :

 

jednotemperaturowo 68C przez 90min.

 

słód barwiący dodaje na 15 min przed końcem.

 

Podniesienie temperatury do 78C poprzez dolanie około 7l wrzątku.

 

Przerwa na ułożenie młóta i wysładzanie około 8l wody 76C z praktyki wiem ze wyjdzie około 22-23 litrów brzeczki.

 

Warzenie brzeczki 60min

 

Chmiel taurus szyszki 30g. 60min

 

Wyszło około 22l brzeczki o gęstości 12blg którą po ochłodzeniu zadałem drożdżami Mutons Active brewing yeast 6gr.

 

Na cichą planuję dodać jedną laskę wanilii.

 

Po tygodniu przelane na cichą z dodatkiem jednej laski wanilli przekrojonej wzdłóż.

 

01.04.2014 Rozlane do butelek z dodatkiem 100g cukru. Piwo odfermentowalo mi do 4.5 blg. Jak na razie smak obiecujący nie czuję wanilli. Dałem słód czekoladowy na 90 min zacierania chyba bedą zbyt mocne nuty palone.

Edited by DaaB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.