Jump to content

Recommended Posts

35 minut temu, Adinor napisał:

PS. Zapomniałem dopisać, fermentor trzymam w mieszkaniu, temp ~21C, drożdże fermentis US-05.

Zapomniałeś chyba najważniejszego, jakie to piwo i z czego robione. Natomiast jeśli chodzi o butelkowanie to sprawdź znowu blg. Jeśli wyniesie 7 jak wcześniej to butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, advisorylyrics napisał:

Zapomniałeś chyba najważniejszego, jakie to piwo i z czego robione. Natomiast jeśli chodzi o butelkowanie to sprawdź znowu blg. Jeśli wyniesie 7 jak wcześniej to butelkuj.

 

Faktycznie napisałem nazwę zestawu a nie samego piwa :) Jest to IPA, skład ze strony:

Składniki:

Pale Ale -  6kg
Monachijski 1,7kg
Pszeniczny - 0,8kg
Karmelowy 30 - 0,2kg

Chmiel Warrior 40g
Chmiel Cascade 40g
Chmiel Eureka! 60g
Chmiel Sorachi Ace 40g
Chmiel Amarillo 35g
Chmiel Centennial 80g
Chmiel Ekuanot 70g

 

Dzisiaj zrobię pomiar BLG, za 2 dni znowu, jak będzie to samo to cold crush i rozlewanie, pewnie niedziela.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Adinor napisał:

Dzisiaj zrobię pomiar BLG, za 2 dni znowu, jak będzie to samo to cold crush i rozlewanie, pewnie niedziela.

Przy takim ekstrakcie początkowym a końcowym to pewnie normalne jeżeli zadaleś jedną paczkę drożdży. Jeśli dziś będzie 7blg to wiadro od razu wystaw na balkon a jutro butelkuj z pończochą na końcu wężyka. Szkoda chmielu dodanego na zimno, bo aromat już się w dużym procencie mógł ulotnić a co dopiero do niedzieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, advisorylyrics napisał:

Przy takim ekstrakcie początkowym a końcowym to pewnie normalne jeżeli zadaleś jedną paczkę drożdży. Jeśli dziś będzie 7blg to wiadro od razu wystaw na balkon a jutro butelkuj z pończochą na końcu wężyka. Szkoda chmielu dodanego na zimno, bo aromat już się w dużym procencie mógł ulotnić a co dopiero do niedzieli.

 

Zmierzyłem BLG, faktycznie dalej jest 7. Co może być powodem powstania piany i bulkania w takim razie przez ostatnie 6 dni?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Adinor napisał:

 

Zmierzyłem BLG, faktycznie dalej jest 7. Co może być powodem powstania piany i bulkania w takim razie przez ostatnie 6 dni?

 

Pewnie uwalniał się tlen z granulatu? Ewentualnie może trochę podniosłeś temperaturę?

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 12.02.2020 o 20:49, Adinor napisał:

 

Zmierzyłem BLG, faktycznie dalej jest 7. Co może być powodem powstania piany i bulkania w takim razie przez ostatnie 6 dni?

Miałem to samo i też spałem o powody tu na forum. Po prostu chmiel uwalniaco2 tak mysle. Miałem również pianę i myślałem że to fermentacja. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...