Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 437
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Fermentujesz jedno z pierwszych piw. Jesteś pełen wątpliwości, to zrozumiałe. Jeśli wbrew Twoim oczekiwaniom rurka w fermentorze nadal bulka, lub nie bulka, to mam dla Ciebie podpowiedź.   Zanim zda

No ale to trzeba sprawdzać przez 4 tygodnie, każdego dnia, co godzinę, max. co 1,5 godziny. Inaczej może się okazać, że piwo będzie zdatne do picia po tym czasie i się nie zepsuje od ciągłego otwieran

Oj, na pewno znajdziesz wiele wątków na forum. Nawet ostatnio coś było. Reasumując, z Twojej wypowiedzi wynika, że nie wiesz po co miałbyś przelewać więc nie przelewaj. 

Posted Images

  • 4 months later...

Cześć Panowie,

We wtorek uwarzyłem pszeniczne, drożdże WB06 zadałem do wychłodzonej do ok 22 stopni warki i wstawiłem do piwnicy, temp ok 19 stopni.

Zszedłem dzisiaj do piwnicy i ku mojemu zdziwieniu nic się nie dzieje. Drożdże się nawet nie ruszyły. Przeniosłem piwo do domu żeby podnieść nieco temperaturę.

Powinienem się martwić? Zapasowe drożdże mam tylko S04.

 

20180913_085002.jpg

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Zastanawiałem sie gdzie to napisac, ale sprobuje tutaj. Robie swoje pierwsze piwo, Pale Ale 12 BLG - zestaw kupiony u konkurencji. Zacieralem 4kg slodu w ogrooomnym garze na 4 palnikach. Prawdopodobnie przez lokalne podgrzania zle odczytalem temperature i moglo zostac duzo dekstryn. Powinienem zyc z 2-3 litry wiecej wody do wysladzania, na dodatek troche ucieklo z gara. Wartosc poczatkowa przed zadaniem drozdzy 16 blg. Po 2 dniach zeszlo do 8 - 7 i stoi. Co dalej robic? Dekstryny nie zostana zjedzone. Dolac wody przed rozlewem? Wtedy ucierpi smak i nachmielenie, czy zostawic jak jest? Jaka jest szansa na powstanie granatow? I jaki bedzie smak takiego piwa?

 

sorry za brak polskich znakow

Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Pawcioo napisał:

Zastanawiałem sie gdzie to napisac, ale sprobuje tutaj. Robie swoje pierwsze piwo, Pale Ale 12 BLG - zestaw kupiony u konkurencji. Zacieralem 4kg slodu w ogrooomnym garze na 4 palnikach. Prawdopodobnie przez lokalne podgrzania zle odczytalem temperature i moglo zostac duzo dekstryn. Powinienem zyc z 2-3 litry wiecej wody do wysladzania, na dodatek troche ucieklo z gara. Wartosc poczatkowa przed zadaniem drozdzy 16 blg. Po 2 dniach zeszlo do 8 - 7 i stoi. Co dalej robic? Dekstryny nie zostana zjedzone. Dolac wody przed rozlewem? Wtedy ucierpi smak i nachmielenie, czy zostawic jak jest? Jaka jest szansa na powstanie granatow? I jaki bedzie smak takiego piwa?

 

sorry za brak polskich znakow

A to woda to w jakim celu?

Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Paweł Kotlewski napisał:

Jaka mam pewność ze to ruszy ?

Czy Kolega do jednego tematu zalozyl dwa konta? 

Pewnosci nie masz zadnej, niestety wszyscy pochowali swoje szklane kule a wrozenie z fusow wyszlo z mody. 

5 godzin temu, Pawcioo napisał:

A bez dolewania beda granaty? Jaki bedzie smak tego piwa?

Smak piwa zalezy od surowcow i sposobu fermentacji. A o tym nic nie napisales. 
Swoja droga opis zacierania tez mocno niezrozumialy. 

 

 

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Koledzy, po kilkudziesięciu warkach zrobiłem błąd i chyba za wcześnie zlałem moją apkę na cichą. Zacierałem w 68° osiągnięte 12,6 BLG po tygodniu fermentacji pospieszyłem się i zlałem kiedy jeszcze była dosyć spora piana. Zazwyczaj  po tygodniu zawsze już zlewałem  ale rzeczoną apkę fermentowałem w garażu gdzie temperatura była w okolicy 17°. Po tygodniu stania na cichej mam 4,2 BLG (po korekcie) i ani drgnie w dół. Jest to 1/3 początkowej wartości co mieści się co prawda w minimalnym zakresie odfermentowania. Mam jednak wątpliwości co do tego czy wszystko jest w porządku i czy po zabutelkowaniu apka nie zacznie strzelać. Myślałem o dodaniu jeszcze raz części gęstwy, którą zebrałem po zlaniu na cichą i zamieszaniu w fermentorze żeby spróbować dofementować toto. Co o tym myślicie?

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Odbierz słoik tego piwa, dodaj piekarniczych i zostaw na 2 dni przy kaloryferze. Zmierz wtedy czy spadło poniżej 4.2 BLG. Jak piekarnicze w 25+ st. C nie dojedzą, to będziesz bezpieczny.
Na przyszłość taki myk ze słoikiem rób przed dodaniem drożdży właściwych (FFT). Wtedy zawsze jest pewność.

Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Jestem po pierwszej warce, konkretnie ten zestaw Zestaw słodów (wyszło 9 litrów) i mam do was pytanie: wszystko zrobiłem według instrukcji, drożdże Safbrew S33 zadane do wystudzonej brzeczki, uwodnione w ilości 5-6 gram. Rurka nie bulkała i nie bułka. Minęło 72godz. tak to wygląda teraz :

IMG_20190206_192755.thumb.jpg.431baceb1ba94755c263382c871fb5ee.jpg przed zadaniem drożdży bylo 12,5 BLG, obecnie spadło do 5,5 BLG. Temperatura pomieszczenia w jakiej stoi fermentor to 14-15 stopni. W zapachu wyczuwalny jest alkohol, zapach drożdży bardzo słaby, w smaku nic nie wyczuwam dziwnego, smakuje jak dobre wygazowane piwo. Czy taka piana świadczy o prawidłowej fermentacji? To moja pierwsza Warka i nie mam doświadczenia, bardzo się wszystkim stresuję. 

Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, Kmiciu said:

 

. Czy taka piana świadczy o prawidłowej fermentacji? To moja pierwsza Warka i nie mam doświadczenia, bardzo się wszystkim stresuję. 

o poprawnej, prawie prawidłowej. Podejrzewam, że słabo napowietrzyłeś brzeczkę przed zadaniem drożdży, przez co nie ma konkretnej czapy nasd piwem.

 

Rurka nie bulka, bo pewnie masz niedomknięty fermentor. przenieś w weekend piwo w okolice 18-20C. Te drożdze lubią zwalniać na koniec fermentacji.

 

Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Kmiciu napisał:

Starałem się ją napowietrzyć przez mieszanie łychą ale być może za słabo to zrobiłem. Fermentor na "oko" zamknięty szczelnie. Czy po tym przeniesieniu na weekend w cieplejsze miejsce przelać na cichą? Dzięki bardzo za odpowiedź 👍

Jak nie musisz to nie przelewaj na cichą 

Link to post
Share on other sites
25 minut temu, Jancewicz napisał:

Jak nie musisz to nie przelewaj na cichą 

Nie chcę zaśmiecać tematu, ale jeśli możesz to rozwiń w skrócie sugestie. Dlaczego ewentualnie muszę, a czemu nie koniecznie przelewać na cichą? Naczytałem się właśnie o tym przelewaniu na cichą i sam już nie wiem.

Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Kmiciu napisał:

Nie chcę zaśmiecać tematu, ale jeśli możesz to rozwiń w skrócie sugestie. Dlaczego ewentualnie muszę, a czemu nie koniecznie przelewać na cichą? Naczytałem się właśnie o tym przelewaniu na cichą i sam już nie wiem.

Oj, na pewno znajdziesz wiele wątków na forum. Nawet ostatnio coś było. Reasumując, z Twojej wypowiedzi wynika, że nie wiesz po co miałbyś przelewać więc nie przelewaj. 

Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, Jancewicz napisał:

Oj, na pewno znajdziesz wiele wątków na forum. Nawet ostatnio coś było. Reasumując, z Twojej wypowiedzi wynika, że nie wiesz po co miałbyś przelewać więc nie przelewaj. 

A jeżeli zostawię na cichą bez przelewania to pozostawione drożdże nie wpłyną jakoś na bukiet piwa ? Powiedz jeszcze czy wtedy temperatura otoczenia nieco niższa na cichej jak normalnie?

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Kmiciu napisał:

A jeżeli zostawię na cichą bez przelewania to pozostawione drożdże nie wpłyną jakoś na bukiet piwa ? Powiedz jeszcze czy wtedy temperatura otoczenia nieco niższa na cichej jak normalnie?

Dokończ fermentację, pod koniec lekko podnieś temperaturę. Przed butelkowaniem możesz mocno schłodzić aby osady opadły na dno. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.