Skocz do zawartości

Rurka w fermentorze bulka/nie bulka. Co zrobić?


Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, kuba929 napisał(a):

Tak, w momencie zlewania z garnka do fermentora i przed zadaniem drożdży. Raczej umiarkowanie, ale jednak starałem się wężyk trzymać z góry tak, żeby rozbryzgiwało się o tafle brzeczki. 

Takie napowietrzenie to jakby go w ogóle nie było. Ma powstać kilka litrów piany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, 
Wczoraj w okolicy 21 zadałem do swojej session IPA saszetkę drożdży suchych us-05. Brzeczka miała 11 blg,drożdże zalane w temperaturze wody 24 st i po pół godziny wlane do brzeczki (jej temperatura miała 20 stopni) Fermentor stoi w temperaturze około 15-17 stopni. Dzis sprawdziłem i oznak fermentacji raczej mało (zdjęcie z 11.00). Poczekać jeszcze? 
IMG-20240305-WA0005.thumb.jpg.34eed31ac3a7a6f77361e58aa5b622c9.jpg
Ja daję drożdże szybciej, lub supię na pianę. Kup przezroczysty fermentor.
A teraz to czekaj.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, wizi napisał(a):

Takie napowietrzenie to jakby go w ogóle nie było. Ma powstać kilka litrów piany.

Otworzyłem fermentor i zobaczyłem już sporą ilość piany, więc drożdże pracują. Dzięki za informacje, następna warka będzie mocniej napowietrzona. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.