Ununul Opublikowano 5 Marca Udostępnij Opublikowano 5 Marca Rusza na pewno a piana bedzie wysoka, tylko jeszcze za wczesnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca 12 godzin temu, kuba929 napisał(a): Tak, w momencie zlewania z garnka do fermentora i przed zadaniem drożdży. Raczej umiarkowanie, ale jednak starałem się wężyk trzymać z góry tak, żeby rozbryzgiwało się o tafle brzeczki. Takie napowietrzenie to jakby go w ogóle nie było. Ma powstać kilka litrów piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca 1 godzinę temu, wizi napisał(a): Takie napowietrzenie to jakby go w ogóle nie było. Ma powstać kilka litrów piany. Jest sens to teraz napowietrzyc? Czy zostawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca Jeszcze możesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca Witam, Wczoraj w okolicy 21 zadałem do swojej session IPA saszetkę drożdży suchych us-05. Brzeczka miała 11 blg,drożdże zalane w temperaturze wody 24 st i po pół godziny wlane do brzeczki (jej temperatura miała 20 stopni) Fermentor stoi w temperaturze około 15-17 stopni. Dzis sprawdziłem i oznak fermentacji raczej mało (zdjęcie z 11.00). Poczekać jeszcze? Ja daję drożdże szybciej, lub supię na pianę. Kup przezroczysty fermentor.A teraz to czekaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca 5 godzin temu, wizi napisał(a): Takie napowietrzenie to jakby go w ogóle nie było. Ma powstać kilka litrów piany. Otworzyłem fermentor i zobaczyłem już sporą ilość piany, więc drożdże pracują. Dzięki za informacje, następna warka będzie mocniej napowietrzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca Ok. Udanych warek. kuba929 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Marca Udostępnij Opublikowano 6 Marca Otworzyłem fermentor i zobaczyłem już sporą ilość piany, więc drożdże pracują. Dzięki za informacje, następna warka będzie mocniej napowietrzona. Blender z opcją trzepaczka. draker 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba929 Opublikowano 7 Marca Udostępnij Opublikowano 7 Marca W dniu 6.03.2024 o 11:18, INTseed napisał(a): Ja daję drożdże szybciej, lub supię na pianę. Kup przezroczysty fermentor. A teraz to czekaj. Teraz wygląda tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Marca Udostępnij Opublikowano 7 Marca Fermentuje. Kontroluj temperaturę i nie otwieraj niepotrzebnie wiadra to będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się