Jump to content

Recommended Posts

dla początkujących piwowarów zmienił bym "Możesz przelać na cichą. Nie jest to jednak obowiązkowe." na "pozostaw jeszcze na kilka dni i zmierz blg, nie zmieniło się to butelkuj"

 

a na początku gdzie jest "nie bulka" pierwsza strzałka powinna iść do odpowiedzi "chłostam się brzozową witką" :)

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeeezuuu - w arkuszu kalkulacyjnym?

 

Tak wygląda diagram a robi się takie fajne rzeczy za pomocą na przykład tej wtyczki. Niemniej jednak super że taka treść jest przyklejona na początku działu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krok w dobrym kierunku, ale tabelka nie wyczerpuje tematu, przez co pytania będą dalej się pojawiać. Wbrew pozorom temat jest bardzo obszerny i raczej nie da się przedstawić w formie graficznej. Rurki fermentacyjne były, są i będą używane, wszelkie próby ich zwalczania skazane są z góry na niepowodzenie - solidne opracowanie dotyczące rurek fermentacyjnych byłoby chyba najlepszym wyjściem.

Ps. sugestie w tabelce o przelaniu na cichą po 7-10 dniach, w przypadku wielu piw są błędne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Mam problem. W moim piwie rurka bulka. Nie wiem czy przelewać na cichą?

 

- Czy fermentacja trwa 2-4 tyg?

 

- Nie

- wychłostaj się brzozową witką :)

 

Spróbuję w wolnej chwili z powerpointem

Share this post


Link to post
Share on other sites

tabelka nie wyczerpuje tematu

jasne, starałem się opracować naczęstsze i najbardziej banalne pytania, jak ktoś zechce coś więcej i tak pewnie zapyta

 

sugestie w tabelce o przelaniu na cichą po 7-10 dniach, w przypadku wielu piw są błędne

rozwiń proszę. Ja dla upewnienia zaglądałem na wiki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rurki fermentacyjne były, są i będą używane, wszelkie próby ich zwalczania skazane są z góry na niepowodzenie - solidne opracowanie dotyczące rurek fermentacyjnych byłoby chyba najlepszym wyjściem.

Nikt nie chce z nimi walczyć, a to solidne opracowanie zamyka się w dwóch zdaniach:

 

Bulkanie rurki MOŻE być wyznacznikiem pracy drożdży. Nie bulkanie rurki MOŻE świadczyć o zakończeniu fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

sugestie w tabelce o przelaniu na cichą po 7-10 dniach, w przypadku wielu piw są błędne

rozwiń proszę. Ja dla upewnienia zaglądałem na wiki

 

Wiele piw dolnej fermentacji i piwa górnej fermentacji o wysokim ekstrakcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rurki fermentacyjne były, są i będą używane, wszelkie próby ich zwalczania skazane są z góry na niepowodzenie - solidne opracowanie dotyczące rurek fermentacyjnych byłoby chyba najlepszym wyjściem.

Nikt nie chce z nimi walczyć, a to solidne opracowanie zamyka się w dwóch zdaniach:

 

Bulkanie rurki MOŻE być wyznacznikiem pracy drożdży. Nie bulkanie rurki MOŻE świadczyć o zakończeniu fermentacji.

 

Upraszczanie nie załatwi tematu, nerwy związane z bulkadełkiem trwają od lat i jak nic się nie zmieni będą dalej się pojawiać przez kolejne lata. Kiedyś ktoś mądry powiedział "jak nie możesz z kimś wygrać, to się do niego przyłącz", przekładając to na bulkadełko to stworzenie solidnego opracowania więcej zdziała od tysięcy postów z których nic nie wynika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyko czy ktoś robi mocne piwa na początek?

 

Na szkółkę ostatnio koleś przyniósł próbkę swojej trzeciej warki - RISa...

 

Upraszczanie nie załatwi tematu

Ale to żadne upraszczanie - to jest cała wiedza potrzebna do obsługi bulkadełka.

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ale to żadne upraszczanie - to jest cała wiedza potrzebna do obsługi bulkadełka.

 

Bez komentarza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co miałoby tam być opracowane? Fizyczny opis zjawiska wraz z przykładowymi wyliczeniami czy co?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...