Popular Post ponury fermentaThor Posted March 17, 2014 Popular Post Share Posted March 17, 2014 (edited) Fermentujesz jedno z pierwszych piw. Jesteś pełen wątpliwości, to zrozumiałe. Jeśli wbrew Twoim oczekiwaniom rurka w fermentorze nadal bulka, lub nie bulka, to mam dla Ciebie podpowiedź. Zanim zdasz pytanie na forum, którym zaryzykujesz podniesienie ciśnienia setkom osób codziennie je przeglądającym, zerknij w plik w załączniku poniżej (nazywa się bulkator). Jest to drzewko, które, mam nadzieję, pomoże wyjaśnić Twój problem z fermentacją oraz rurką, która bulka, lub nie bulka. A jeśli zechcesz dowiedzieć się więcej, przejżyj forum. Świetnie nadaje się do tego wyszukiwarka. Zachęcam także do zgłębienia tematu: wiki. Jeżeli jesteś doświadczonym forumowiczem, to czekam na opinie dotyczące mojego drzewka decyzyjnego. Bulkator 1.1.pdf Edited March 31, 2014 by ponury fermentaThor Radziuuu, Linus, Muchor and 27 others 29 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 Piwowarska gimbaza i tak będzie pytać. + za robotę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 Używam mocnej lampy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 (edited) dla początkujących piwowarów zmienił bym "Możesz przelać na cichą. Nie jest to jednak obowiązkowe." na "pozostaw jeszcze na kilka dni i zmierz blg, nie zmieniło się to butelkuj" a na początku gdzie jest "nie bulka" pierwsza strzałka powinna iść do odpowiedzi "chłostam się brzozową witką" Edited March 17, 2014 by leszcz007 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponury fermentaThor Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 Piwowarska gimbaza i tak będzie pytać. może się komuś przyda, przynajmniej będzie gdzie odsyłać Używam mocnej lampy ? leszczu, dorzuciłem. Niestety nie to o brzozowej witce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 Jeeezuuu - w arkuszu kalkulacyjnym? Tak wygląda diagram a robi się takie fajne rzeczy za pomocą na przykład tej wtyczki. Niemniej jednak super że taka treść jest przyklejona na początku działu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponury fermentaThor Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 ooo, coś takiego byłoby zdecydowanie lepsze. Mam alergię na chroma, czy do mozilli też coś jest? albo online? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 (edited) - Mam problem. W moim piwie rurka bulka. Nie wiem czy przelewać na cichą? - Czy fermentacja trwa 2-4 tyg? - Nie ...eeee edit: jak już robisz w office: http://office.micros...A001132750.aspx, oraz dedykowany soft. Edited March 17, 2014 by jaras Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 Krok w dobrym kierunku, ale tabelka nie wyczerpuje tematu, przez co pytania będą dalej się pojawiać. Wbrew pozorom temat jest bardzo obszerny i raczej nie da się przedstawić w formie graficznej. Rurki fermentacyjne były, są i będą używane, wszelkie próby ich zwalczania skazane są z góry na niepowodzenie - solidne opracowanie dotyczące rurek fermentacyjnych byłoby chyba najlepszym wyjściem. Ps. sugestie w tabelce o przelaniu na cichą po 7-10 dniach, w przypadku wielu piw są błędne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponury fermentaThor Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 - Mam problem. W moim piwie rurka bulka. Nie wiem czy przelewać na cichą? - Czy fermentacja trwa 2-4 tyg? - Nie - wychłostaj się brzozową witką Spróbuję w wolnej chwili z powerpointem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponury fermentaThor Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 tabelka nie wyczerpuje tematu jasne, starałem się opracować naczęstsze i najbardziej banalne pytania, jak ktoś zechce coś więcej i tak pewnie zapyta sugestie w tabelce o przelaniu na cichą po 7-10 dniach, w przypadku wielu piw są błędne rozwiń proszę. Ja dla upewnienia zaglądałem na wiki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 A co jak nie używam rurki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponury fermentaThor Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 nie używasz i bulka? Szinek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 Rurki fermentacyjne były, są i będą używane, wszelkie próby ich zwalczania skazane są z góry na niepowodzenie - solidne opracowanie dotyczące rurek fermentacyjnych byłoby chyba najlepszym wyjściem. Nikt nie chce z nimi walczyć, a to solidne opracowanie zamyka się w dwóch zdaniach: Bulkanie rurki MOŻE być wyznacznikiem pracy drożdży. Nie bulkanie rurki MOŻE świadczyć o zakończeniu fermentacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 No tak, na całej powierzchni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 sugestie w tabelce o przelaniu na cichą po 7-10 dniach, w przypadku wielu piw są błędne rozwiń proszę. Ja dla upewnienia zaglądałem na wiki Wiele piw dolnej fermentacji i piwa górnej fermentacji o wysokim ekstrakcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponury fermentaThor Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 fakt, sam kiedyś 25blg ze ślimaczącą się fermentacją trzymałem 2 tyg przez zlaniem na cichą. Tyko czy ktoś robi mocne piwa na początek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 Rurki fermentacyjne były, są i będą używane, wszelkie próby ich zwalczania skazane są z góry na niepowodzenie - solidne opracowanie dotyczące rurek fermentacyjnych byłoby chyba najlepszym wyjściem. Nikt nie chce z nimi walczyć, a to solidne opracowanie zamyka się w dwóch zdaniach: Bulkanie rurki MOŻE być wyznacznikiem pracy drożdży. Nie bulkanie rurki MOŻE świadczyć o zakończeniu fermentacji. Upraszczanie nie załatwi tematu, nerwy związane z bulkadełkiem trwają od lat i jak nic się nie zmieni będą dalej się pojawiać przez kolejne lata. Kiedyś ktoś mądry powiedział "jak nie możesz z kimś wygrać, to się do niego przyłącz", przekładając to na bulkadełko to stworzenie solidnego opracowania więcej zdziała od tysięcy postów z których nic nie wynika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 (edited) Tyko czy ktoś robi mocne piwa na początek? Na szkółkę ostatnio koleś przyniósł próbkę swojej trzeciej warki - RISa... Upraszczanie nie załatwi tematu Ale to żadne upraszczanie - to jest cała wiedza potrzebna do obsługi bulkadełka. Edited March 17, 2014 by jaras Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted March 17, 2014 Share Posted March 17, 2014 Ale to żadne upraszczanie - to jest cała wiedza potrzebna do obsługi bulkadełka. Bez komentarza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponury fermentaThor Posted March 17, 2014 Author Share Posted March 17, 2014 Wiele piw dolnej fermentacji i piwa górnej fermentacji o wysokim ekstrakcie. uzupełniłem o taki komentarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 (edited) Do rysowania diagramów fajnie sprawdza się np: Diagram Designer http://www.dobreprog...dows,12518.html Edited March 18, 2014 by anmar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 Opracowanie dotyczące bulkania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 Tak, zalecane młodym (niekoniecznie wiekiem) piwowarom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted March 18, 2014 Share Posted March 18, 2014 Co miałoby tam być opracowane? Fizyczny opis zjawiska wraz z przykładowymi wyliczeniami czy co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.