Jump to content
Swiezy

Christmas Ale

Recommended Posts

Witam zacne grono piwowarów domowych :). Z racji zbliżających się Świąt (wprawdzie nie te Święta ale co tam:)) postanowiłem popełnić:

 

Warka Nr 5 Christmas Ale - 14.03.2014

 

Pilzneński - 2,44 kg

Pale Ale - 2 kg

Cara Crystal - 0,4 kg

Carafa i Jęczmień palony - po 0,12 kg jednego i drugiego

Płatki Owsiane - 0,4kg

 

Dodatki:

- łyżeczka kolendry, cynamonu, gałki m., imbiru, 30 śliwek suszonych (na podnoszenie temp. do wysładzania)

- 20 goździków (ostatnie 15 min gotowania )

- 10 owoców jałowca (ostatnie 15 min gotowania )

- skórki z 3 pomarańczy (ostatnie 15 min gotowania )

- 400g rodzynek (ostatnie 15 min gotowania )

- 740g miodu sztucznego, celowo sztuczny żeby dał tylko aromat (ostatnie 15 min gotowania )

Chmiel:

- Marynka (30g) na 70 min

- Lubelski (30g) 20 min

Drożdze: US 05

 

Płatki od początku

Słody do 57C i 15 min

65 C - 30min

73 C - 30 min

Po ostatniej przerwie słody palone + przyprawy i śliwki, 10 minut przerwy i wygrzew do 76-77 C

 

P.S. Jakby ktoś myślał o dodatkach typu rodzynki i owoce jałowca to radzę nie wrzucać luzem tak jak ja to zrobiłem bo zatykają rurkę :). Piwo sobie fermentuje i pachnie na pół pokoju, bardzo przyjemny aromat :). Do refermentacji użyje 160g cukru waniliowego. Wyszło 21 L, blg przed miodem i rodzynkami 13,5 a po dodatkach 17.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wanilinowego :). Co do miodu sztucznego - czytałem że naturalny nie daje takiego aromatu więc dlatego poszedł sztuczny, bo chodziło mi głównie o aromat :P. Miałem świadomość tego że ma dużo cukru, mam nadzieję tylko, że przez to piwo się nie nagazuje zbyt mocno już podczas fermentacji :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

E, tam. Do świąt się ułoży!

Jak nie do tegorocznych, to przyszłych :)

Dokładnie, to piwo i tak z reguły pije się tylko przez kilka dni w roku, więc często ostają się butelki do następnych Świąt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Że tak zapytam :), ono się nie zepsuje do następnych Świąt ? Rozumiem, że mam trzymać w temperaturze 10-12 stopni ? Czy musi być niżej ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dlaczego by się miało zepsuć? Jeśli infekcji żadnej nie było to w butelkach już nie złapie.

Im piwo mocniejsze tym powinno przyjemniej się starzeć. Temperatura 10-12 stopni powinna być OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie rok można trzymać. W dodatku spory dodatek palonych słodów podwyższa odporność na objawy starzenia, jak choćby utlenianie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, czy można zbierać drożdże z tego Christmas Ale ? Chodzi mi o to czy nie przejdą one tymi aromatami i nie dadzą tych zapachów/smaków do innych piw. Ewentualnie z racji tego ze to US - 05 czy można chociaż z piany zebrać ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mi o to czy nie przejdą one tymi aromatami i nie dadzą tych zapachów/smaków do innych piw.

Po zebraniu gęstwy z dna fermentora możesz ją przepłukać przegotowaną, ostudzoną wodą. Pytanie jest jeszcze takie, czy warto zbierać gęstwę z sucharów, koszt nieduży, a ryzyko infekcji całkiem spore :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra Panowie,ale do metirum. Że tak zapytam wprost :). Przejdą aromaty do innych piw z tej gęstwy czy nie :)? Bo faktycznie lepiej wyrzucić niż robić goździkowe piwa :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra Panowie,ale do metirum. Że tak zapytam wprost :). Przejdą aromaty do innych piw z tej gęstwy czy nie :)? Bo faktycznie lepiej wyrzucić niż robić goździkowe piwa :D

Przepłucz gęstwę i nic nie przejdzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz mieć wątpliwości to po prostu zadaj nową saszetką drożdży. W końcu suche aż tyle nie kosztują by aż tak się nad tym zastanawiać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.