Swiezy 0 Posted March 17, 2014 Witam zacne grono piwowarów domowych . Z racji zbliżających się Świąt (wprawdzie nie te Święta ale co tam:)) postanowiłem popełnić: Warka Nr 5 Christmas Ale - 14.03.2014 Pilzneński - 2,44 kg Pale Ale - 2 kg Cara Crystal - 0,4 kg Carafa i Jęczmień palony - po 0,12 kg jednego i drugiego Płatki Owsiane - 0,4kg Dodatki: - łyżeczka kolendry, cynamonu, gałki m., imbiru, 30 śliwek suszonych (na podnoszenie temp. do wysładzania) - 20 goździków (ostatnie 15 min gotowania ) - 10 owoców jałowca (ostatnie 15 min gotowania ) - skórki z 3 pomarańczy (ostatnie 15 min gotowania ) - 400g rodzynek (ostatnie 15 min gotowania ) - 740g miodu sztucznego, celowo sztuczny żeby dał tylko aromat (ostatnie 15 min gotowania ) Chmiel: - Marynka (30g) na 70 min - Lubelski (30g) 20 min Drożdze: US 05 Płatki od początku Słody do 57C i 15 min 65 C - 30min 73 C - 30 min Po ostatniej przerwie słody palone + przyprawy i śliwki, 10 minut przerwy i wygrzew do 76-77 C P.S. Jakby ktoś myślał o dodatkach typu rodzynki i owoce jałowca to radzę nie wrzucać luzem tak jak ja to zrobiłem bo zatykają rurkę . Piwo sobie fermentuje i pachnie na pół pokoju, bardzo przyjemny aromat . Do refermentacji użyje 160g cukru waniliowego. Wyszło 21 L, blg przed miodem i rodzynkami 13,5 a po dodatkach 17. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Vami 30 Posted March 17, 2014 To raczej Easter Ale Quote Share this post Link to post Share on other sites
Chemik 7 Posted March 17, 2014 Tak apropo sztucznego miodu, on również zawiera cukry proste Quote Share this post Link to post Share on other sites
MichalW 54 Posted March 17, 2014 Do refermentacji cukru waniliowego czy wanilinowego?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted March 17, 2014 mniej goździków Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted March 17, 2014 mniej goździków E, tam. Do świąt się ułoży! Jak nie do tegorocznych, to przyszłych Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiezy 0 Posted March 17, 2014 Wanilinowego . Co do miodu sztucznego - czytałem że naturalny nie daje takiego aromatu więc dlatego poszedł sztuczny, bo chodziło mi głównie o aromat . Miałem świadomość tego że ma dużo cukru, mam nadzieję tylko, że przez to piwo się nie nagazuje zbyt mocno już podczas fermentacji Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted March 17, 2014 E, tam. Do świąt się ułoży! Jak nie do tegorocznych, to przyszłych Dokładnie, to piwo i tak z reguły pije się tylko przez kilka dni w roku, więc często ostają się butelki do następnych Świąt. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiezy 0 Posted March 17, 2014 Że tak zapytam , ono się nie zepsuje do następnych Świąt ? Rozumiem, że mam trzymać w temperaturze 10-12 stopni ? Czy musi być niżej ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted March 17, 2014 A dlaczego by się miało zepsuć? Jeśli infekcji żadnej nie było to w butelkach już nie złapie. Im piwo mocniejsze tym powinno przyjemniej się starzeć. Temperatura 10-12 stopni powinna być OK. Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted March 17, 2014 Spokojnie rok można trzymać. W dodatku spory dodatek palonych słodów podwyższa odporność na objawy starzenia, jak choćby utlenianie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiezy 0 Posted March 19, 2014 Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia, czy można zbierać drożdże z tego Christmas Ale ? Chodzi mi o to czy nie przejdą one tymi aromatami i nie dadzą tych zapachów/smaków do innych piw. Ewentualnie z racji tego ze to US - 05 czy można chociaż z piany zebrać ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bzdzionek 79 Posted March 19, 2014 Chodzi mi o to czy nie przejdą one tymi aromatami i nie dadzą tych zapachów/smaków do innych piw. Po zebraniu gęstwy z dna fermentora możesz ją przepłukać przegotowaną, ostudzoną wodą. Pytanie jest jeszcze takie, czy warto zbierać gęstwę z sucharów, koszt nieduży, a ryzyko infekcji całkiem spore Quote Share this post Link to post Share on other sites
BuDeX 132 1 Items Posted March 19, 2014 a ryzyko infekcji całkiem spore Dokładnie takie samo jak przy zbieraniu gęstwy z płynnych Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiezy 0 Posted March 19, 2014 Dobra Panowie,ale do metirum. Że tak zapytam wprost . Przejdą aromaty do innych piw z tej gęstwy czy nie ? Bo faktycznie lepiej wyrzucić niż robić goździkowe piwa Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted March 19, 2014 Dobra Panowie,ale do metirum. Że tak zapytam wprost . Przejdą aromaty do innych piw z tej gęstwy czy nie ? Bo faktycznie lepiej wyrzucić niż robić goździkowe piwa Przepłucz gęstwę i nic nie przejdzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
KosciaK 146 1 Items Posted March 19, 2014 Jeśli masz mieć wątpliwości to po prostu zadaj nową saszetką drożdży. W końcu suche aż tyle nie kosztują by aż tak się nad tym zastanawiać. Quote Share this post Link to post Share on other sites