Skocz do zawartości

pierwsze piwo


slawi

Rekomendowane odpowiedzi

witam

robie pierwsze piwko z zacieraniem przepis (Full Aroma Hops , Carlberg)

6dni trwa już burzliwa blg spadło do 5 ale jeszcze bulka ,i tu pytanie przelewac na cichą czy poczekać ?

Edytowane przez slawi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36070.gif

 

Temat wałkowany setki razy kolego:

http://www.piwo.org/...__+rurka +bulka

http://www.piwo.org/topic/4936-nie-bulka-czy-fermentacja-jeszcze-trwa-mala-porada/page__hl__bulkni%C4%99cie

http://www.piwo.org/...na +fermentacja

http://www.piwo.org/topic/11190-fermentacja-wtorna/page__hl__bulkni%C4%99cie

http://www.piwo.org/...rka +nie +bulka

http://www.piwo.org/...ulka#entry79660

http://www.piwo.org/topic/7439-rozterki-mlodego-piwowara/page__st__20__hl__bulkni%C4%99cie#entry172640

http://www.piwo.org/...ulka#entry75446

http://www.piwo.org/...ulka#entry10581

 

Polecam też lekturę dokładną: http://www.wiki.piwo...ieg_fermentacji powinno ci to rozjaśnić.

 

I podam jeszcze na tacy, rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji!!! Tylko zmiana ilości cukru może ci określić czy piwo zakończyło już pracę. Ogólnie trzymaj około 7-10 dni i przelej na cichą, lub jeżeli ekstrakt (blg) przez 3 dni się nie zmienia to na cichą.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok sporo czytalem ale wiecie stresik jest do tej pory robiem tylko same wina, nie liczac jednego piwa z brew kitu

A czymś rurka bulgaturka różni się w winiarstwie od tej z piwowarstwa? Na tej samej zasadzie działają i tu i tu :-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja się na razie trzymam zasady- Blg JUŻ nie spada niżej [pierwszy pomiar ,drugi za dwa dni] zlewam z nad osadu wtedy kiedy chcę zebrać gęstwę [ja na razie zlewam bez względu czy chcę ,czy nie-tak sobie myślę ,ze piwo będzie bardziej klarowne] i przestawiam do chłodniejszego pomieszczenia na cichą-7-10dni.Możesz wypracować sobie swój sposób-ważne ,by efekt był ten sam.

[ Jeżeli chodzi o tę nieszczęsną rurkę to ja ostatnio w ogóle nie słyszałam bulgotania ,a wiadro naprawdę szczelnie zakryte pokrywą, tylko piana w wiadrze mówiła o tym ,ze fermentacja się jednak odbywa,no i pomiar cukromierzem po siedmiu dniach]

U mnie Full Aroma Hops na cichej ,ale zapowiada się na całkiem udane [normalne, nie udziwnione hamerykańskimi chmielami piwko]

Edytowane przez betiglo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dopisze do tego tematu co by nie robic zamieszania na forum dzisiejszej nocy robilem mgliste wszystko bylo by ok wazenie spoko, chlodzenie tez, drozdze dodalem przy temp. brzeczki 15 stopni no i wyjazd z piwem do zimnego garazu temp. 7(docelowo bedzie w piwnicy temp okolo 10 ale o 2 w nocy nie chcialo mi sie juz)no i tu maly zonk, jak tylko balon dostal niska temperatura cofnelo wode do srodka i wpadla do srodka mala kropelka. czy zdazylo wam sie tak kiedys i wyszla z tego infekcja? jak robilem wino zdazylo mi sie raz i mimo ze drozdze z jakiegos powodu nie wystartowaly(wino akacjowe) nic sie zlego nie stalo a jak to wyglada z piwem?

ps. rurka bylo tylko wyplukana pod kranem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na dwoje babka wróżyła: albo się zakazi, albo się nie zakazi - zależy co było w tej wodzie :)

 

Z tego, co koledzy pisali na forum, czasem przez nieuwagę takie coś się zdarza (przeważnie przy podniesieniu fermentora do góry bez wyjęcia rurki - wówczas dno zapada się nieco pod ciężarem nastawu i wciąga do środka fermentora powietrze - a że na drodze jest rurka, to...).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

szybkie pytanie bo w przepisie nie pisze po burzliwej ile czasu lagerowac to piwo i czy stosowac dodatkowo cicha . i czy w butelkach jek bedzie to tez musi byc w 10 stopniach ?

Nie ma to wielkiego znaczenia. Możesz zastosować cichą, ale możesz też wydłużyć burzliwą. Osobiście jestem zwolennikiem leżakowania (lagerowania) wszystkich piw. Każde, które po burzliwej leżakowałem było dokładnie takie jakie być powinno. Nie jest tajemnicą, że piwa w większej objętości dojrzewają szybciej i lepiej.

Ja bym pozbył się drożdży (zlał na cichą) i dał mu dojrzeć w wiadrze kilka tygodni.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.