Jump to content
slawi

pierwsze piwo

Recommended Posts

witam

robie pierwsze piwko z zacieraniem przepis (Full Aroma Hops , Carlberg)

6dni trwa już burzliwa blg spadło do 5 ale jeszcze bulka ,i tu pytanie przelewac na cichą czy poczekać ?

Edited by slawi

Share this post


Link to post
Share on other sites

36070.gif

 

Temat wałkowany setki razy kolego:

http://www.piwo.org/...__+rurka +bulka

http://www.piwo.org/topic/4936-nie-bulka-czy-fermentacja-jeszcze-trwa-mala-porada/page__hl__bulkni%C4%99cie

http://www.piwo.org/...na +fermentacja

http://www.piwo.org/topic/11190-fermentacja-wtorna/page__hl__bulkni%C4%99cie

http://www.piwo.org/...rka +nie +bulka

http://www.piwo.org/...ulka#entry79660

http://www.piwo.org/topic/7439-rozterki-mlodego-piwowara/page__st__20__hl__bulkni%C4%99cie#entry172640

http://www.piwo.org/...ulka#entry75446

http://www.piwo.org/...ulka#entry10581

 

Polecam też lekturę dokładną: http://www.wiki.piwo...ieg_fermentacji powinno ci to rozjaśnić.

 

I podam jeszcze na tacy, rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji!!! Tylko zmiana ilości cukru może ci określić czy piwo zakończyło już pracę. Ogólnie trzymaj około 7-10 dni i przelej na cichą, lub jeżeli ekstrakt (blg) przez 3 dni się nie zmienia to na cichą.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Undeath, u mad? :) U so mad bro :D plus za Spocka :D

 

Slawi - moja dobra rada - przyswój sobie linki które zapodał kolega Undeath, a wszystkim będzie żyło się lepiej :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok sporo czytalem ale wiecie stresik jest do tej pory robiem tylko same wina, nie liczac jednego piwa z brew kitu

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok sporo czytalem ale wiecie stresik jest do tej pory robiem tylko same wina, nie liczac jednego piwa z brew kitu

A czymś rurka bulgaturka różni się w winiarstwie od tej z piwowarstwa? Na tej samej zasadzie działają i tu i tu :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

no tak ale przy robieniu wina obowiazuja troche inne procedury nie jest az tak wazne kiedy przelewasz na cicha bo i tak w balonie stoji przynamniej kilka miesiecy

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok czekam bo na razie to jeszcze pracuje powoli ,a robil ktos z was juz ten przepis?

Share this post


Link to post
Share on other sites

teraz przymierzam sie do tego:Pils (Mgliste), Andrzej Smyk (anteks)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja się na razie trzymam zasady- Blg JUŻ nie spada niżej [pierwszy pomiar ,drugi za dwa dni] zlewam z nad osadu wtedy kiedy chcę zebrać gęstwę [ja na razie zlewam bez względu czy chcę ,czy nie-tak sobie myślę ,ze piwo będzie bardziej klarowne] i przestawiam do chłodniejszego pomieszczenia na cichą-7-10dni.Możesz wypracować sobie swój sposób-ważne ,by efekt był ten sam.

[ Jeżeli chodzi o tę nieszczęsną rurkę to ja ostatnio w ogóle nie słyszałam bulgotania ,a wiadro naprawdę szczelnie zakryte pokrywą, tylko piana w wiadrze mówiła o tym ,ze fermentacja się jednak odbywa,no i pomiar cukromierzem po siedmiu dniach]

U mnie Full Aroma Hops na cichej ,ale zapowiada się na całkiem udane [normalne, nie udziwnione hamerykańskimi chmielami piwko]

Edited by betiglo

Share this post


Link to post
Share on other sites

17 stopni moze byc?

17 stopni to za dużo dla drożdży dolnej fermentacji. Lepiej coś górnej znajdź

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale jesli chodzi o to mgliste to luzik mam stara lodowke musze tylko termostat przerobic zeby miec wiekszy zakres reg. temp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dopisze do tego tematu co by nie robic zamieszania na forum dzisiejszej nocy robilem mgliste wszystko bylo by ok wazenie spoko, chlodzenie tez, drozdze dodalem przy temp. brzeczki 15 stopni no i wyjazd z piwem do zimnego garazu temp. 7(docelowo bedzie w piwnicy temp okolo 10 ale o 2 w nocy nie chcialo mi sie juz)no i tu maly zonk, jak tylko balon dostal niska temperatura cofnelo wode do srodka i wpadla do srodka mala kropelka. czy zdazylo wam sie tak kiedys i wyszla z tego infekcja? jak robilem wino zdazylo mi sie raz i mimo ze drozdze z jakiegos powodu nie wystartowaly(wino akacjowe) nic sie zlego nie stalo a jak to wyglada z piwem?

ps. rurka bylo tylko wyplukana pod kranem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na dwoje babka wróżyła: albo się zakazi, albo się nie zakazi - zależy co było w tej wodzie :)

 

Z tego, co koledzy pisali na forum, czasem przez nieuwagę takie coś się zdarza (przeważnie przy podniesieniu fermentora do góry bez wyjęcia rurki - wówczas dno zapada się nieco pod ciężarem nastawu i wciąga do środka fermentora powietrze - a że na drodze jest rurka, to...).

Share this post


Link to post
Share on other sites

balon szklany a tak na magrinesie po jakim czasie powinien wystartowac lager?

Share this post


Link to post
Share on other sites

szybkie pytanie bo w przepisie nie pisze po burzliwej ile czasu lagerowac to piwo i czy stosowac dodatkowo cicha . i czy w butelkach jek bedzie to tez musi byc w 10 stopniach ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

szybkie pytanie bo w przepisie nie pisze po burzliwej ile czasu lagerowac to piwo i czy stosowac dodatkowo cicha . i czy w butelkach jek bedzie to tez musi byc w 10 stopniach ?

Nie ma to wielkiego znaczenia. Możesz zastosować cichą, ale możesz też wydłużyć burzliwą. Osobiście jestem zwolennikiem leżakowania (lagerowania) wszystkich piw. Każde, które po burzliwej leżakowałem było dokładnie takie jakie być powinno. Nie jest tajemnicą, że piwa w większej objętości dojrzewają szybciej i lepiej.

Ja bym pozbył się drożdży (zlał na cichą) i dał mu dojrzeć w wiadrze kilka tygodni.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.