Skocz do zawartości
kopyr

?Browar Staśka, #S17 Mild

Rekomendowane odpowiedzi

Piana: bardzo obfita, beżowa, niemal jak na Guinnesie z azotem, pozostaje w postaci kilku mm warstwy.

Kolor: ciemnobrunatny, przejrzysty, początkowo niemal idealnie klarowne, później delikatne zmętnienie

Wysycenie: średnie, w kierunku wysokiego, chyba za wysokie do stylu. Nalewałem na kilka razy.

Zapach: karmel, paloność, troszkę aromatów górnofermentacyjnych.

Smak: jak na 9,5°Blg to bardzo przyjemne, nie jest nadmienrie wodniste, goryczka stonowana ale wyraźna, ładnie przechodzi w smak czekoladowy, delikatna orzeźwiająca kwaskowość, aromaty kawowe.

Opakowanie: informacyjna etykieta, oraz metka na kapslu z datą rozlewu oraz nr warki. Ascetyczny styl etykiety ma swój urok, choć sam gdybym się decydował na taki style to podałbym więcej informacji, typu zasyp, sposób zacierania, chmielenie. Za to tekst o osadzie drożdżowym, bym sobie darował.

 

Bardzo dobre, piwo smakuje właśnie tak jak sobie wyobrażałem ten styl. Ciekawa alternatywa dla czeskich tmavych desitek, czy lżejszych stoutów.

Jedyną wadą jest zbyt wysokie nasycenie.

Edytowane przez kopyr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo warzone było tak. Butelkowane przy ok 2,3°Blg, nagazowane rezerwą. Albo gdzieś się walnąłem w obliczeniach (wątpliwe), albo musiało dofermentować w butelkach, bo w przeliczeniu brzeczki na glukozę dałem ok 2g/but.

Co do smaku, to nie jestem pewien czy tej kwaskowości nie jest za dużo... :) Będę chyba musiał sprawdzić bo dawno nie próbowałem tego piwa.

Dzięki za ocenę. ;)

 

Opakowanie: informacyjna etykieta, oraz metka na kapslu z datą rozlewu oraz nr warki. Ascetyczny styl etykiety ma swój urok, choć sam gdybym się decydował na taki style to podałbym więcej informacji, typu zasyp, sposób zacierania, chmielenie. Za to tekst o osadzie drożdżowym, bym sobie darował.

Etykieta informacyjna - to dobre określenie. :) Generalnie każdą butelkę mam oznaczoną tylko metką na kapslu. Ten dodatkowy opis (bo etykietą to ciężko nazwać) zrobiłem kiedyś gdy rozdawałem parę butelek znajomym z pracy. Stąd m.in. tekst o tym osadzie drożdżowym. A raczej nikt wtedy nie był zainteresowany zasypem. W sumie, prawda, rozdając piwo innym piwowarom mogłem trochę zmienić treść, ale jak to zwykle bywa nie wyrobiłem się czasowo...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×