zbynieks 31 Posted March 15, 2014 Zależy mi na uzyskaniu dość pełnego, ale nie zatykającego piwa o poziomie wędzoności "Jak w dym". 1 kg wędzony steinbach 0,5 kg wędzony weyermann pszeniczny 3 kg monachijski I 1 kg carapils 0,5 carabelge Celuję w 16,5 bailinga. Istotne, że zamierzam użyć BRY 97 z racji na niewyciaganie aromatów chmielowych i brak możliwości użycia dolniaków. Pochmielę dyskretnie hallertauerem i lubelskim. Posiadam jeszcze oprócz podstawowych słodów wiedeński, trochę karmeli, abbey i trochę barwiących. Z wędzonych jeszcze kilogram wędzonego pszenicznego. Z góry dziękuję Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted March 15, 2014 Za mało wędzonego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted March 15, 2014 mogę dodać grodziskiego, ale to jednak pszeniczny... Mogę też ostatecznie zrobić np. nie 20 litrów a 16... Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted March 15, 2014 Nie masz więcej jęczmiennego? Daję ostatnio 100% weyermanowskiego i wędzonka jest taka sobie, dobrze robi dodatek Stainbacha. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted March 15, 2014 steinbacha mam tylko kilogram i łącznie półtora killo grodzisza Quote Share this post Link to post Share on other sites