azbest 36 Posted March 15, 2014 Planuje na jutro taką warkę, coś w podobnego do Rye IPA Zasyp: 5 kg Pale Ale 1,2 kg płatków żytnich 0,4 kg crystal 150 drożdże US-05 Mam do dyspozycji 100 g Simcoe i 100 g Mosaic. Nie mam doświadczenia w chmieleniu takich piw dlatego pytam jak to sensownie nachmielić Do wykorzystania jest cały chmiel. Proszę o propozycje i z góry dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebek 37 Posted March 15, 2014 Jak masz całość do zużycia na jedną warkę to ja bym wymieszał cały chmiel i dodawał w równych ilościach przez cały czas warzenia. Coś jak 90' IPA z DogfishHead. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 528 2 Items Posted March 15, 2014 (edited) 200 gram przez 60 minut daje około 30 gram miksu co 10 minut. Na cichą dokupisz czwartą część tego i będziesz miał siekiero-bombę edit: dla około 20 litrowej warki BT pokazuje ok. 180 IBU, matko... edit2: a serio 10 gram mieszanki co 10 minut plus na wyłączenie palnika wydaje się dawać solidną ale nie morderczą goryczkę. Część (połowę?) tego co zostanie na cichą i powinno być git. Edited March 15, 2014 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
sebek 37 Posted March 15, 2014 Nie no. Wystarczy 100g do kotła i 100g na cichą, tak będzie kopało dupę aromatem Quote Share this post Link to post Share on other sites
azbest 36 Posted March 15, 2014 Chyba zrobię to tak: 60' - 20g Simcoe + 20g Mosaic 15' - 15g Simcoe + 15g Mosaic 0' - 15g Simcoe + 15g Mosaic na cichą po 50 każdego Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 528 2 Items Posted March 15, 2014 Kurcze, pewnie będzie dobrze, ale mi chodzi po głowie, że dodawanie mniej a częściej daje lepszy efekt. Jak na razie robiłem to tylko raz, ale z dobrym skutkiem. Jak nie teraz, to może następnym razem spróbuj dodawać co 10 minut i zobaczysz czy a jeśli tak to jaka jest różnica. Mhm? Quote Share this post Link to post Share on other sites