Jump to content
Adam Krawczyk

Brettanomyces bruxellensis

Recommended Posts

Witam,

 

Mam pytanie o przepis do drożdży Brettanomyces bruxellensis. Chodzi mi o Belgian ipa lub coś podobnego.

 

Oraz kolejne pytanie co dodatkowo mam użyć do dzikich drożdży przy fermentacji? Kwas mlekowy? Może coś innego ?

 

Pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Gorzkie i kwaśne? To będzie pijalne?

Belgian ipa to raczej chyba owocowe chmiele + belgijskie drożdże, a nie dzikusy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio mialem okazje pic belgian IPA z bretanami dodanymi na cicha i dalo to bardzo ciekawy efekt, wiec mysle ze warto eksperymentowac

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale piłem ostatnio w Zakładzie usług piwnych we wrocku "amerycan style ipa" z tymi drożdżami stąd moje pytanie bo dla mnie to Belg połączony z amerykańskim chmielem :) i jeszcze pytanie jakaś instrukcja do tych drożdży ? :)

Edited by Adam Krawczyk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale piłem ostatnio w Zakładzie usług piwnych we wrocku "amerycan style ipa" z tymi drożdżami stąd moje pytanie bo dla mnie to Belg połączony z amerykańskim chmielem :) i jeszcze pytanie jakaś instrukcja do tych drożdży ? :)

To pilismy to samo piwo:-)

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Google nie boli. Wpisujesz nazwe piwa z dopiskiem clone i świat stoi otworem. :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tzw. "Brett IPA" robi się dodając bretta na cichą. Burzliwa jest robiona normalnie z drożdżami górnofermentacyjnymi. Niektórzy dosypują też razem z brettem trochę cukru, żeby wzmocnić efekt.

 

Jeszcze nie warzyłem czegoś takiego, ale planuję jeszcze w tym roku spróbować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu masz całą masę receptur z dodatkiem dzikusów lub wyłącznie na nich. Przy każdym przepisie masz dość wyczerpujące opisy uzyskanych wyników. Sam mam w planach kilka z nich.

 

Tzw. "Brett IPA" robi się dodając bretta na cichą.

no jak się okazuje to nie zawsze :)

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Google nie boli. Wpisujesz nazwe piwa z dopiskiem clone i świat stoi otworem. :okey:

 

Niestety google nie pomógł ale dzięki za zainteresowanie tematem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zrobiłem takie piwo :)

http://www.piwo.org/topic/1745-sziszi-warzy/page__st__260#entry241298

 

Na razie jest dość młode i nuty dzikie są słabe. Można podejrzewać, że kiedy dzikusy zaczną być dominujące, spadnie aromat chmielowy.

Jak będę robił następnym razem wyrzuce carafę i zmiejsze ilość słodu karmelowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba właśnie przez przypadek wyhodowałem sobie brety. Otwieram swojego blonda, od razu gashing i drożdże poderwały się z dna. Przelewam do szklanki, sporo pływaków, wącham a tam końska derka, w smaku kwaskowate i wytrawane. Muszę chyba namnożyć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

chcesz? mam tego pełno w nieumytych butelkach w piwnicy. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te są już wypróbowane ;) To chyba właśnie z jakiejś jednej niedomytej butelki. W pozostałych tego nie ma. A szkoda. Ten blond z brettami jest lepszy niż bez :)

Edited by Dario

Share this post


Link to post
Share on other sites

tu masz sprawdzoną recepturę http://www.piwo.org/topic/1714-jozek-warzy-offline/page__st__1880#entry190928, proponuję jednak zamiast czystego szczepu BB zapodać

Farmhaus blend z wlp lub trappist blend z Wyeast, Będziesz musiał poczekać dobre pół roku, natomiast efekt będzie subtelniejszy i długofalowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.