Jump to content
Sign in to follow this  
Grabarz

AIPA - moja pierwsza warka

Recommended Posts

Witam.

 

Na początku kwietnia zacznę warzyć moje pierwsze piwko. Właśnie układam recepturę na AIPA i mam pytania.

 

Jeśli chodzi o chmielenie to wygląda to tak:

 

60' gotowania

 

60' Tomahawk 30g

20' Simcoe 25g

10' Amarillo 20g, Cascade 15g

0' Simcoe 25g

na zimno Simcoe 50g, Amarillo 10g, Cascade 15g

 

 

Drożdże US-05

 

 

Pytania mam odnośnie zasypu.

 

67 st.C/60'

 

5 kg pale ale

1 kg monachijski

350g crystal

 

 

Myślałem o czymś takim, ale...

 

1) Nie lepszy będzie pilzneński zamiast pale ale?

2) Chciałbym dodać trochę pszenicznego, ale ile i zamiast czego?

3) Czego i ile dać aby barwa była ciemniejsza, coś w stylu AIPA z Kormorana?

4) Czy ten zasyp starczy żeby powstałe piwo było odpowiednio zbilansowane przy tak dużym chmieleniu (190g chmielu)? Chcę żeby piwo nie było super wytrawne, bardziej pełne.

 

 

Proszę o podpowiedzi dla początkującego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem AIPA na start, to niezłe wyzwanie. Uważam, że to jeden z trudniejszych stylów.

 

1) Nie lepszy będzie pilzneński zamiast pale ale?

Pale ale jest częściej używany, ale pilzneński jak najbardziej nada się.

 

2) Chciałbym dodać trochę pszenicznego, ale ile i zamiast czego?

Po prostu dodaj jak chcesz. 0,5kg wystarczy na 20l

 

3) Czego i ile dać aby barwa była ciemniejsza, coś w stylu AIPA z Kormorana?

Możesz dodać z 200g czerwonego słodu karmelowego.

 

4) Czy ten zasyp starczy żeby powstałe piwo było odpowiednio zbilansowane przy tak dużym chmieleniu (190g chmielu)? Chcę żeby piwo nie było super wytrawne, bardziej pełne.

 

Zasyp aż tak bardzo o tym nie decyduje, a zacieranie. Myślę, że powinieneś zacząć od 65o C przynajmniej przez godzinę, a potem 30min w 72o C potem wygrzew i filtracja.

Możesz ewentualnie zastąpić 1kg Pale Ale na Monachijski, to zwiększy jeszcze bardziej treściwość piwa. ZBALANSOWANIE, to kwestia gustu, ja uwielbiam bardzo wytrawne aipa i tak też zacieram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Bez różnicy w zasadzie. ( Boże Narodzenie czy Wielkanoc)

2. Po co chciałbyś go dać?

3. 0,5kg np. caramunich II

4. To normalne chmielenie na AIPA. Jeśli chcesz mniej wytrawne zacieraj na słodko, daj więcej caramunicha.

Chmiele z 10' przerzuć na chłodzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3) Czego i ile dać aby barwa była ciemniejsza, coś w stylu AIPA z Kormorana?

albo caraaroma z 3% zasypu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witaj na forum :)

 

na szybko:

1. pilzneński i pale ale to praktycznie równoważne słody, z obu wyjdzie dobre piwo,

2. 0.5kg pszenicznego mógłbyś wsypać, np. zamiast 0.5kg podstawowego (pils czy pale ale), ale chciałbyś wrzucić tam pszenicę w jakimś konkretnym celu? ;)

3+4. Ciemniejsza barwa praktycznie zawsze powoduje większą `karmelowość` w smaku. Jeżeli chcesz uzyskać coś w stylu kormoranowej AIPA, dodaj nieco słodów caramel / aroma.

 

poza tym - moim zdaniem bardzo dużo chmielu chcesz sypnąć na cichą. Przeniósł bym 10-15g tego simcoe z cichej na późne chmielenie, np. na 10/5 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że powinieneś zacząć od 65o C przynajmniej przez godzinę, a potem 30min w 72o C potem wygrzew i filtracja.

 

Nie chce być kontrowersyjny,ale po godzinie w 65C to będzie już daaawno po jabłkach i te 30min w 72 to już tylko strata czasu, bo cała skrobia stanie się cukrem mocno fermentowalnym.

Raczej bym potrzymał 15min w 63 i od razu ciągnął na 71 na 45min. Obecnie słody naprawde szybko się zacierają.

Oczywiście to tylko moje małe doświadczenie. Ilekroć potrzymałem zacier przez godzinę w 65C piwo było wytrawne i mało zbalansowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prawda. Przy temp. zacieru między 62 i 67 skrobia potrafi się rozłożyć w 30 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pszenicy pewnie kolega chce dodać dla piany i z tego co widziałem to w AIPA doś często dodają, ja też daję 0,5kg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałbym takie pytanie w temacie, czy próbował ktoś robić AIPA lub APA na samym słodzie pale ale? Skoro na samym pizneńskim jest receptura Full Aroma Hops, to czemu by nie dać samego pale ale i sypnąć amerykańskiego chmielu? Czego po takim piwie możnaby się spodziewać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie za podpowiedzi.

 

Głównie zależy mi na ciemniejszej barwie i lekkiej karmelowości.

 

5 kg pale ale

1 kg monachijski

350g crystal

 

Do tego zasypu co podałem dodać przykładowo tego Caramunicha II 0.5kg, czy w miejsce crystala? Bo nie chciałbym przesadzić z ilością słodu.

 

Raczej bym potrzymał 15min w 63 i od razu ciągnął na 71 na 45min. Obecnie słody naprawde szybko się zacierają.

 

Myślicie, że ta opcja zacierania będzie lepsza? W żadnym wypadku tego nie podważam , bo się nie znam, ale wolałbym poznać zdanie większej ilości osób. Zacieranie jednotemperaturowe byłoby znacznie łatwiejsze dla mnie na początek. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Głównie zależy mi na ciemniejszej barwie i lekkiej karmelowości.

W IPA? chyba Ci się style pomyliły.

Zacieraj infuzyjnie 67-68st.

Share this post


Link to post
Share on other sites

skup się bardziej na ilości i jakości drożdży i temperaturze fermentacji

15min w 63 to jednak mało ,leć na lenia już lepiej

 

tomato,napisał że w AIPA a nie IPA nie wiem co ma konkretnie na myśli z kolorem ,ale słodowość jest jak najbardziej dopuszczalny ,a nawet zalecana ,czymś trzeba z tą goryczką walczyć ,smak karmelowy też może być delikatny

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.