Jump to content
Sign in to follow this  
Howser

Niskie odfermentowanie Mangrove Jack's M44

Recommended Posts

Fermentuję sobie Black AIPA na Mangrove Jack's M44. Piwo zacierane infuzyjnie:

 

67* - 90 minut

67* - 15 minut - dorzucenie słodów ciemnych

78* - 5 minut

 

Brzeczka 14.5BLG zadana gęstwą M44 po poprzednim Red Ale, fermentacja w 23°C -> 21°C. Burzliwa uspokoiła się po 2 dniach, refraktometr pokazał 9Brix (ok. 6BLG). Po 12 dniach burzliwej pomiar nadal wskazywał 9Brix, więc piwko przelałem na cichą. Coś mnie tknęło żeby odlać trochę piwa i zadać próbkę inną gęstwą. Jedyną jaką miałem pod ręką była ta z WB-06 - żarłoki dojadły jeszcze 2BLG z próbki dając finalnie piwo 4BLG. W tym samym czasie w fermentorze na cichej nic się nie dzieje, refraktometr cały czas pokazuje jeden i ten sam odczyt 9Brix/6BLG.

Pytanko - czy jest sens bawić się w przygotowywanie gęstwy z np.US-05 i dofermentowywać piwo? Te M44 dziwnie zachowywały mi się już w Red Ale - zostawiły po tygodniu burzliwej i 2 cichej jakieś 4BLG, odczyty z refraktometru nie zmieniały się przez cały czas trwania cichej, a po refermentacji z użyciem 3g glukozy na butelkę dostałem przegazowane piwo + 2 granaty.

 

Edit:

Termometr użyty przy zacieraniu raczej sprawny - odczyt identyczny z drugim termometrem.

Edited by Howser

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może dałeś za małą ilość drożdży? W moim przypadku te drożdże zawsze odfermentowywały względnie głęboko. Przegazowania nigdy nie miałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może dałeś za małą ilość drożdży?

 

W obecnej Black AIPA dałem ok.3 łyżek zdrowej, przemytej gęstwy. Do poprzedniego piwa, z którego zebrałem gęstwę i które okazało się przegazowane dałem uwodnione M44 z saszetki, ale zawsze przy 12tkach wystarczała mi saszetka nowych drożdży. Bez robienia startera piwa wychodziły dobre.

Tak czy inaczej - nadal potrzebuję rady co do tego czy dofermentowywać piwo nowymi drożdżami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej użyć do tego celu piany/drożdży z fazy wysokiego krążkowania(chyba gdzieś na wiki jest napisane) . Ja zrobiłem starter pół litrowy i zadałem do brzeczki. Zjadło mi z 6 blg do 4. Może temperatura fermentowania była zbyt niska?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.