Jump to content
Krwawyben

Stosunek słodów do blg

Recommended Posts

Hej,

Czy ktoś mógłby mi objaśnić (lub podać źródło, z którego mógłbym się dowiedzieć), jak mam dobrać słody, by osiągnąć pożądane blg? Np. jeśli chcę uwarzyć american stouta 14blg to ile powinienem wrzucić słodów i czy ma znaczenie ich rodzaj?

Do tej pory warzyłem z zestawów trzy warki z różnym skutkiem :) tym razem chciałbym spróbować zrobić piwko na własnym pomyśle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy kalkulator piwowarski Ci to policzy. Poczytaj Wiki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikt tu nie ma szklanej kuli by wiedzieć jaką uzyskujesz wydajność, czy jakich słodów używasz.

Porównaj sobie otrzymany ekstrakt z wagą słodów w dotychczasowych warkach i już coś na początek będziesz wiedział. Wrzuć to do jakiegoś programu dla piwowarów (Beersmith, Brewtarget, QBrew, Brewtoad) i zobacz jakie wylicza ci wydajności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słowo klucz, którego szukasz to "wydajność". Wpisz w wyszukiwarkę. Ściągnij jakiś kalkulator. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dokładnie tak jak przedmówcy

 

na podstawie poprzednich warek policz ze wzoru, jaką masz wydajność, potem możesz kalkulatorem dokładnie wyliczyć ile potrzebujesz słodu do osiągnięcia pożądanego blg

 

jeśli nie zależy ci na dokładności, to polecam czerpać z cudzych receptur, mniej więcej trafisz w blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy kalkulator piwowarski Ci to policzy. Poczytaj Wiki.

Bzdura. Żaden kalkulator nie jest tak mądry, żeby ocenić efektywność zacierania tego, czy tamtego piwowara. Nie ma takich czarów, żeby ktoś powiedział, że z 4 kg wyjdzie 12 Blg, a z 5 kg 14 Blg. Sklepy tak piszą, bo coś napisać muszą. Niestety, tylko własne doświadczenie pozwala ocenić jaką wydajność osiągnąć możemy z naszego sposobu zacierania i warunków jakie posiadamy. Moja rada dla mało doświadczonych piwowarów, zawsze sypcie 0,5 kg więcej słodów, w ten sposób zbliżycie się do wydajności receptur, z których korzystacie.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze inaczej niż Jacenty napiszę, dasz 4kg wyjdzie 12blg ale może być 21 litrów albo 16 litrów. Różnica może być zależna np. od grubości śrutowania, ostatnio bardzo drobno śrutuję i dłużej trwa zacieranie, te same receptury a mniejsza ilość słodów używana jest. Itd...itp...

Share this post


Link to post
Share on other sites

zawsze sypcie 0,5 kg więcej słodów, w ten sposób zbliżycie się do wydajności receptur, z których korzystacie.

 

Mogę tylko przyklasnąć, bo na własnej skórze to odczułem. Dokładnie zabrakło mi równo 0,5 kg pszenicznego do założonego BLG :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.