Jump to content
AGR

Piwowar 1.0

Recommended Posts

zachęcam do przetestowania aplikacji Piwowar 1.0 dostępnej w sekcji "Pliki" i przesłania mi wszelkich uwag i propozycji rozwoju na PW bądź maila - a.grzsk@gmail.com :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

E? nie mam żadnych stylów wgranych. Dobrze by było, jakby program się sam otwierał po instalacji, która notabene nie mam pojęcia po co jest, jak wystarczyłoby przerzucić pliki z rara do jednego folderu.

I jest komunikat, że brakuje staty.xls

 

W czym jest napisany ten program?

Edited by ktoZjarany

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie wszystko działa. Początkowo Norton brzęczał, że program jest "mało popularny" i mi go profilaktycznie kasował przed instalacją. Po ręcznym przywróceniu wszystko grało. Fajnie i przejrzyście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E? nie mam żadnych stylów wgranych. Dobrze by było, jakby program się sam otwierał po instalacji, która notabene nie mam pojęcia po co jest, jak wystarczyłoby przerzucić pliki z rara do jednego folderu.

I jest komunikat, że brakuje staty.xls

 

W czym jest napisany ten program?

 

musisz uruchomic aplikacje jako Administrator :)

instalacja jest konieczna ze wzgl. na dodatkowo wykorzystane biblioteki linq to excel

program napisany w C#

 

Dzięki za podpowiedź ;) Opcja automatycznego uruchomienia aplikacji po instalacji zostanie dodana w następnej wersji.

Edited by AGR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli w porządanym poziomie nagazowania wpiszę liczbę z przecinkiem to program wylicza jakąś kolosalną ilość surowca do refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli w porządanym poziomie nagazowania wpiszę liczbę z przecinkiem to program wylicza jakąś kolosalną ilość surowca do refermentacji.

 

tzn. jak liczbe dokladnie wpisujesz w porzadanym poziomie nagazowania i ile wychodzi? :)

jakie podajesz pozostałe dane?

Edited by AGR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, zauważyłem, że nie ma ograniczenia odnośnie maksymalnego nagazowania piwa. Byłoby fajnie, gdyby program nie pozwalał na produkcję granatów :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, zauważyłem, że nie ma ograniczenia odnośnie maksymalnego nagazowania piwa. Byłoby fajnie, gdyby program nie pozwalał na produkcję granatów :)

 

dobry pomysł ;) znalazlem ograniczenia:

butelka europejska 0,5 jak i 0,33 - max poziom nagazowania to 3,5

plastikowa - do 10

szampanowa - do 7

z zamknięciem "pałąkowym" - do 4

12oz (360ml) - nie wiem co to za butelka - do 3

 

umieszcze to w następnej wersji :)

 

dzięki!

Edited by AGR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim skromnym zdaniem wygląda to ładnie i przejrzyście ale, w programie którego używam do obliczania ilości surowca do refermentacji jest pozycja BLG początkowe i BLG końcowe co moim zdaniem jest dość istotne dla efektu końcowego.

Przykład: Za kilka dni będę butelkować Best Bitter-a który miał 10,2BLG ekstr. a zszedł do 2,5BLG. Program referm zaleca dodanie 107g cukru, a piwowar 1.0 97g. Oczywiście w obu przypadkach nagazowanie na poziomie takim samym 2,0v/v

Niby różnica między programami zbyt wielka nie jest (10g) ale jednak..... Moje pytanie, bo może nie wiem o czymś to mnie uświadomcie.

Czy wartości Ekstraktu przed i po fermentacji nie mają znaczenia przy ustalaniu, ilości surowca jakiej należy użyć ?

Edited by Raczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy wartości Ekstraktu przed i po fermentacji nie mają znaczenia przy ustalaniu, ilości surowca jakiej należy użyć ?

 

Wydaje mi sie ze nie. Programy biorą pod uwage tylko ilość piwa i poziom do jakiego maja być nagazowane. Na tej podstawie ustalana jest ilośc surowca do refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy style mogły by być w porządku alfabetycznym?

 

Będą w następnej wersji :)

dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim skromnym zdaniem wygląda to ładnie i przejrzyście ale, w programie którego używam do obliczania ilości surowca do refermentacji jest pozycja BLG początkowe i BLG końcowe co moim zdaniem jest dość istotne dla efektu końcowego.

Przykład: Za kilka dni będę butelkować Best Bitter-a który miał 10,2BLG ekstr. a zszedł do 2,5BLG. Program referm zaleca dodanie 107g cukru, a piwowar 1.0 97g. Oczywiście w obu przypadkach nagazowanie na poziomie takim samym 2,0v/v

Niby różnica między programami zbyt wielka nie jest (10g) ale jednak..... Moje pytanie, bo może nie wiem o czymś to mnie uświadomcie.

Czy wartości Ekstraktu przed i po fermentacji nie mają znaczenia przy ustalaniu, ilości surowca jakiej należy użyć ?

 

z wiki:

Obliczenie ilości surowca

Ilość dodawanego surowca zależy od:

  • stylu piwa czyli stopnia nagazowania jaki chcemy uzyskać. Zalecane dla danego stylu nagazowanie podaje się w jednostkach volume (vol) np. 2 vol oznacza, że w 1 litrze piwa jest 2 litry CO2. Nagazowanie waha się od 1 vol dla piw angielskich (prawie bez gazu) do 3.5 vol dla pszenicznych (piwo samo wychodzi z butelki).
  • temperatury w której przeprowadzamy rozlew - im cieplej tym więcej rozpuszczonego w piwie CO2 ucieka, w 13°C w piwie pozostaje 1.1 vol, w 21°C tylko 0.8 vol. Dlatego do lagerów dodajemy nieco mniej surowca.
  • rodzaju surowca - każdy użyty surowiec ma inna fermentowalność: do nagazowanie 20L piwa do 2.5 vol w 20°C potrzeba: 132g glukozy, 125 g sacharozy, 228 g suchego ekstraktu, 149g miodu. Przeliczanie ilości rezerwy omówimy poniżej.
  • objętości piwa do nagazowania.
  • opakowania - do KEG-ów dajemy mniej więcej połowę tego co do butelek
  • stopnia odfermentowania piwa - w teorii piwo skierowane do rozlewu powinno mieć już całkowicie zakończoną fermentację, jeżeli mamy jednak co do tego wątpliwości, dodajmy połowę wyliczonej ilości.
     
    w związku z tym większość programów do obliczania surowca do refermentacji (Piwowar 1.0 także) zakłada, że piwo jest odfermentowane do końca.
    Nie wiem na jakiej zasadzie obliczeniowej działa program referm, ale jeśli ktoś ma pojęcie jak uwzględnić końcowe BLG to chętnie wezmę to pod uwagę przy następnej wersji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W programie Jacka Kocurka (moim ulubionym swoją drogą) chodzi o obliczanie ilości rezerwy do refermentacji z brzeczki nastawnej danego piwa. Dodatek cukru jest tam opcjonalny, natomiast stopień odfermentowania jest kluczowy dla wyliczeń ilości tej rezerwy. Stąd też pola do uzupełniania gęstości początkowej i końcowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak tylko informacyjnie - wrzucilem poprawiona wersje Piwowara (v.1.11) dla tych, którzy posiadają Windows 8 lub system 64 bitowy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przesadzaj - jest ciut więcej cukru niż zwykle, ale to przecież nie jest powód do robienia afery :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy aby wszystko się zgadza?

 

O kurde... :P

u mnie dla tych danych podaje, ze potrzebne jest 125,3 grama...

Dzięki za znalezienie błędu. Pomyśle z czego on może wynikać i spróbuje to jak najszybciej poprawić ;)

 

jaki masz system?

Edited by AGR

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jaki system a jakie ustawienia locale w systemie. Na screenie wartość CO2 związanego w piwie ma kropkę jako separator, a poziom nagazowania podany jest z przecinkiem. I tu szukałbym przyczyn problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

KosciaK zapewne ma rację, bo używam angielskiego systemu, a w programie kropka zamieniana mi jest automatycznie na przecinek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.