Jump to content
nieprzem

Browar Przemysławski

Recommended Posts

Przygody z piwem czas zacząć.

Na początek dwie warki z puchy, po radach znajomych i paru godzinach na forum.

Warto wyuczyć sobie pewne nawyki podczas wszystkich procesów w trakcie warzenia piwa.

Następna na pewno z zacieraniem :)

 

Warka #1

BREWMAKER --- Lager --- Eseential

 

Typ: Piwo z Brewkita

Nastawione: 07/02/2014 20,5 litra

Dodatek: BA Brew-kit PLUS - zamiennik cukru do brew-kitów - 1 kg

Cicha: brak // Wyszło mętne, ale mi osobiście to nie przeszkadza.

Pomiar BLG: 12/02/2014 = 2BLG

Refermenatcja: 6 gram * 20,5 litra = 123 gram // Mogłoby być odrobinę lepiej nagazowane.

Rozlew: 15/02/2014

 

Warka #2

Muntons American Style Light Beer

 

Typ: Piwo z Brewkita

Nastawione: 20/02/2014 23 litry

Dodatek: 1kg cukru

Cicha: 01/03/2014

Pomiar BLG 1/03/2014 = 0,5

Refermenatcja: 140 gram rozmieszanych w 0,5L wody // Pierwszy granat za mną... (11/03/2014) Urwało szyjkę. Butelka wyglądała na bezzwrotną. Reszta na razie się trzyma.

Rozlew: 05/03/2014

 

 

Już teraz stanowczo mogę stwierdzić, że koncerniaki smakują słabo... Pomimo tego, że IMO moje pierwsze piwo nie jest nawet średnich lotów, to smakuje mi o wiele lepiej niż pierwsze lepsze z puszki.

Edited by Jastrzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3

Nastawione: 18/04/2014

Cicha: 24/04/2014

Pomiar BLG 24/04/2014 = 6,0 BLG

Pomiar BLG 03/05/2014 = 5,0 BLG

Refermenatcja: 105 gram rozmieszanych w 0,5L przegotowanej wody

Rozlew: 03/05/2014

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3

Nastawione: 18/04/2014

Cicha: 24/04/2014

Pomiar BLG 24/04/2014 = 6,0 BLG

Pomiar BLG 03/05/2014 = 5,0 BLG

Refermenatcja: 105 gram rozmieszanych w 0,5L przegotowanej wody

Rozlew: 03/05/2014

Dość mało informacji jak na zapiski. Może pisz pełne receptury? Będzie co czytać i komentować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodnie z radą, poniżej kolejna warka z większą ilością danych.

Dzięki Fidel:

 

#4 American Amber Ale

Nastawione: 17/05/2014

Cicha: 24/05/2014

22,5 litra

Pomiar BLG 17/05/2014 = 12,5

Pomiar BLG 24/05/2014 = 3

 

Skład:

3,4kg pilznenński

0,4kg Monachijski

0,5kg karmelowy jasny - Litovel

0,5kg Caraamber - Weyermann

 

Chmiel:

50g Cascade

 

Drożdże:

Fermentis Safale US-05

 

Zacieranie:

13l podgrzane do 75C i wsypane wszystkie słody, następnie temp. 66C utrzymana przez 70 minut

dodane 8l wody o temp 95C i zacier utrzymywany na 75C przez 10 minut

 

Filtracja:

13l o temp 80C

 

Chmielenie:

po 10 minutach gotowania 25g

po następnych 40 minutach 15g

kolejne 15 minut 10g i 5 minut do wyłączenia palnika

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 Pacific Pale Ale

 

Nastawione: 07/06/2014

19 litrów

Pomiar BLG 17/05/2014 = 12,5

 

Skład:

3,8kg pale ale

0,3kg karmelowy jasny

 

Chmiel:

50g Galaxy

10g Topaz

 

Drożdże:

Fermentis Safale US-05

 

Zacieranie:

11l podgrzane do 73C i wsypane wszystkie słody, następnie temp. 67C utrzymana przez 70 minut

dodane 5l wody o temp 94C i zacier utrzymywany na 76C przez 10 minut

 

Filtracja:

15l o temp 80C

 

Chmielenie:

po 10 minutach gotowania 10g Topaz

po następnych 55 minutach 20g Galaxy

na ostatnią minutę 30g Galaxy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie. Jeszcze nie odważyłem się na własną recepturę, lub przepis bez dokładniejszego opisu, ale powoli zbieram wiedzę i może już nie długo.

Na razie wyrabiam sobie nawyki i patrze co z tego wychodzi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tego zestawu nie robiłem, ale ludzie z forum bardzo go chwalą

Share this post


Link to post
Share on other sites

BTW przy okazji remontu kuchni pomyślałem od razu o chłodzeniu i wyprowadziłem sobie dodatkowy dopływ zimnej wody do chłodnicy.

Szybkozłączkę już mam, chłodnicę kupuje od Sojera, myślę, że będzie miodzio :)

 

post-8602-0-68675600-1402411925_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 rozlane

 

Pomiar BLG 22/06/2014 = 3,1

Refermenatcja: 110 gram cukru i 0,5l wody.

 

#4 - chyba będzie do kanału :/ Wali kanalizą i smakuje kwachem. Penie się już nie ułoży. Zastanawiam się, czy to może być zbyt wysoka temp. podczas fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#6 Scottish export 80

2014-07-02

Ilość: 21,5L

 

Skład:

4kg Słód pale ale Strzegom

0.5kg Słód bursztynowy Strzegom

0.05kg Jęczmień prażony Strzegom

 

Chmiel:

30g Fuggles

30g East kent Goldings

 

Drożdże:

Danstar Windsor

 

Zacieranie:

14l podgrzane do 72C i wsypane wszystkie słody, następnie temp. 64C utrzymana przez 40 minut.

Następnie podgrzane do 72C i utrzymywane przez 20 minut. Mashout 76C

 

Filtracja:

15l o temp 76C

 

Chmielenie:

po zagotowaniu Fuggles

na 5 min. przed końcem East kent Goldings

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.