Jump to content
Sign in to follow this  
zbynieks

Carapils - pierwszy raz....

Recommended Posts

Kłaniam się i zapytuję do jakiego górniaka mogę spożytkować weyermanna carapils. Nigdy wcześniej nie używałem tego słodu i nie wiem, jakie da efekty. Czy na przykład 5 kg pilzneńskiego i 1 kg carapilsa da mi średniosłodową AIPA? Albo jak zagra w wędzonce? Proszę o uwagi na temat tego słodu, nie wiem, czego się po nim spodziewać. Może jakieś receptury? Myślę o AIPA, wicie, Weizenbocku i jakimś górnym rauchbierze? Sam nie wiem po co kupiłem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

CaraPils dodaj raczej w małej ilości I w połączeniu z jakimś jasnym karmelowym. Np. w Pliny The Elder IPA dają 4% CaraPils + 4% Crystal 40L. CaraPils nie daje smaków karmelowych, raczej tylko "pełne" wyczucie smakowe, podobne do efektów zacierania dekokcyjnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja dodalem kiedys kilogram tego slodu do pilsa za co zostalem zjechany na sasiednim forum, ale dzieki temu moge Ci dzisiaj powiedziec ze w takiej ilosci ten slod wprowadza specyficzny posmak do piwa lepiej zmniejszyc jego ilosc.. i dac go jako wypelnienie smaku jak warzysz jakies wytrawne piwo o malym ekstrakcie mozesz dodac go dla balansu. Doskonaly jest do AIPA jesli chcesz wytrawne i jasne zarazem. Ja bym go uzywal wlasnie do takiego typu piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to opis tego słodu i zarazem odpowiedź na twoje pytanie

Carapils ® to bogate źródło dekstryn. Jego użycie w zacierze infuzyjnym w pewnym stopniu kompensuje brak efektów osiąganych tradycyjnie podczas zacierania dekocyjnego. Poprawia „pełnię smakową” i pienistość piwa. Nie wnosi aromatu ani barwy.

Oryginalny słód pilzneński karmelizowany (Carapils ®), może stanowić do 10% (pilsnery) oraz do 40% (inne piwa) w zasypie podczas zacierania.

Efekt: mocniejsza piana i pełniejszy smak w gotowym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opis to se można wsadzić. Każdy producent pisze co mu ślina przyniesie.

Możesz rozwinąć myśl?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiadomo,że wszystkie opisy wszystkich produktów generalnie są trochę przekolorowane ,ale akurat opisy słodów?? Czegoś się trzeba w końcu trzymać! Przecież nie sposób wszystkiego przetestować?...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opis to se można wsadzić. Każdy producent pisze co mu ślina przyniesie.

Możesz rozwinąć myśl?

 

Ile podaje Weyermann, że można dodać carahell, 40%? Ma to sens?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak mozesz sie trzymac barwy np. Bo reszte musisz sobie wypracowac doswiadczalnie...

Jesli chodzi o carapils to moim zdaniem lepsza piane da ci niewielki dodatek pszenicy niz ten slod pelnie smakowa mozesz osiagnac przez zacieranie na slodko w piwach o wyzszym ekstrakcie i ciemnych ten slod gubi sie calkowicie bo carmelowe i ciemne slody go poprostu "zjedza". Zatem niewielki dodatek do piw jasnych wytrawnych dla poprawy pelni i tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opis to se można wsadzić. Każdy producent pisze co mu ślina przyniesie.

Możesz rozwinąć myśl?

 

Ile podaje Weyermann, że można dodać carahell, 40%? Ma to sens?

ale konkretnie co jest nie tak w opisie Carapilsa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

o, skoro już przyszła Dori... :) A jak z tym carapilsem w witbierach klasycznych i nieco bardziej imperialnych?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opis to se można wsadzić. Każdy producent pisze co mu ślina przyniesie.

Możesz rozwinąć myśl?

 

Ile podaje Weyermann, że można dodać carahell, 40%? Ma to sens?

ale konkretnie co jest nie tak w opisie Carapilsa?

 

Przecież napisałem, te 40%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opis to se można wsadzić. Każdy producent pisze co mu ślina przyniesie.

Możesz rozwinąć myśl?

 

Ile podaje Weyermann, że można dodać carahell, 40%? Ma to sens?

ale konkretnie co jest nie tak w opisie Carapilsa?

 

Przecież napisałem, te 40%.

Carapils i Carahell to jednak nie to samo :) Producent zaleca użycie do 40% Carapilsa i 30% Carahella i nie widzę tutaj problemu, a już na pewno nie użyłabym określenia, że "opis to se można wsadzić" ;)

 

@zbynieks - można Carapilsa użyć do witbiera, tylko pytanie po co? Nieszczególnie zależy nam tutaj na pełni smakowej, a pienistość uzyskujemy przez dodatek niesłodowanej pszenicy. Przekonałam się ostatnio do prostego zasypu na witka - 50% niesłodowanej pszenicy, 45% słodu pilzneńskiego i 5% niesłodowanego owsa.

 

Edited by dori
temat przenoszę do działu surowce

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podbije temat, bo nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie jak to jest z tym carapilsem. A przyznam, że trochę mnie to nurtuje.

Carapils, czyli słód dekstrynujący, to bogate źródło dekstryn. Dekstryny są to wstępnie rozdrobnione cząsteczki skrobi, o różnej długości, ale jeszcze długich łańcuchach. Reasumując, słód carapils zawiera duże ilości częściowo rozłożonej skrobi. Jest to słód jasny, dajemy go od początku zacierania. I teraz nasuwa mi się pytanie: czy alfa i beta amylaza, po prostu nam tych dekstryn nie rozłożą, tak jak robią to ze skrobią z pozostałych słodów, ergo ten słód wniesie tyle co podstawowy, czy ja po prostu gdzieś mam lukę w rozumowaniu? A może faktycznie ten słód powinien być dodawany po przerwie w 72 stopniach, do wygrzewu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Może się powtarzam ale, moim zdaniem, efekt zastosowania tego karmela to typowy efekt placebo. Oczywiście w ilościach takich jak zastosował @eslord da się go wyczuć ale w "normalnych" ilościach nigdy nie zauważyłem aby coś wnosił, nawet do jasnych, lekkich lagerów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.