Marek Sax 0 Posted March 11, 2014 (edited) W załączniku zaplanowany przeze mnie zasyp. Ma to być moja pierwsza warka w życiu. Nie ukrywam, że chciałbym uzyskać coś choć trochę podobnego do "Ataku Chmielu". Proszę o opinie, sugestie. Z góry dzięki Markowe AIPA.pdf Edited March 11, 2014 by Marek Sax Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szinek 13 Posted March 11, 2014 (edited) Nie lepiej goryczkowego na goryczkę? Szkoda Simcoe. Do tego chmiel na cichą, więcej na koniec gotowania. No i to tylko 75g chmielu, ja w planach mam 100g na single hopy pale ale, a IPA to IPA - wincyj! Edited March 11, 2014 by Szinek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marek Sax 0 Posted March 11, 2014 Nie lepiej goryczkowego na goryczkę? Szkoda Simcoe. Do tego chmiel na cichą, więcej na koniec gotowania. No i to tylko 75g chmielu, ja w planach mam 100g na single hopy pale ale, a IPA to IPA - wincyj! O którym chmielu piszesz? Opieram się tylko na tym, co napisał w opisie produktu Browamator i taka kolejność wydawała mi się najlepsza Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szinek 13 Posted March 11, 2014 (edited) Nie lepiej goryczkowego na goryczkę? Szkoda Simcoe. Do tego chmiel na cichą, więcej na koniec gotowania. No i to tylko 75g chmielu, ja w planach mam 100g na single hopy pale ale, a IPA to IPA - wincyj! O którym chmielu piszesz? Opieram się tylko na tym, co napisał w opisie produktu Browamator i taka kolejność wydawała mi się najlepsza Czyli kupujesz gotowy zestaw? Coś mało "india" w tym IPA. Koniecznie dokup chmielu. Możesz poszaleć, np. kup Magnum 12.3%, wrzuć 30g na goryczkę. Simcoe i Amarillo po 10g na 15 minut, na tuż przed wyłączeniem palnika po 25g Amarillo, Citra i Simcoe i powtórzyć trójcę na 5 dni cichej. Wyjdzie ci też blisko 60 IBU, świetny aromat Simcoe nie wyparuje, a i dłużej będzie się trzymać w butelkach - bo 75g chmielu na IPA to naprawdę mało, przynajmniej dla mnie. Baw się, gwarantuję ci, że wypijesz ze smakiem. Edited March 11, 2014 by Szinek Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted March 11, 2014 Coś z tego wyjdzie, ale AIPA na ogół chmieli się znacznie bardziej intensywnie na aromat. Jak przejrzysz zapiski innych piwowarów to zobaczysz że poniżej 100g chmielu na AIPA generalnie się nie wrzuca, raczej w okolicach 150g. Melanoidynowy bym mocno zredukował albo w ogóle wyrzucił. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marek Sax 0 Posted March 11, 2014 Nie lepiej goryczkowego na goryczkę? Szkoda Simcoe. Do tego chmiel na cichą, więcej na koniec gotowania. No i to tylko 75g chmielu, ja w planach mam 100g na single hopy pale ale, a IPA to IPA - wincyj! O którym chmielu piszesz? Opieram się tylko na tym, co napisał w opisie produktu Browamator i taka kolejność wydawała mi się najlepsza Czyli kupujesz gotowy zestaw? Coś mało "india" w tym IPA. Koniecznie dokup chmielu. Możesz poszaleć, np. kup Magnum 12.3%, wrzuć 30g na goryczkę. Simcoe i Amarillo po 10g na 15 minut, na tuż przed wyłączeniem palnika po 25g Amarillo, Citra i Simcoe i powtórzyć trójcę na 5 dni cichej. Wyjdzie ci też blisko 60 IBU, świetny aromat Simcoe ci nie wyparuje, a i dłużej będzie się trzymać w butelkach - bo 75g chmielu na IPA to naprawdę mało, przynajmniej dla mnie. Baw się, gwarantuję ci, że wypijesz ze smakiem. Niestety nie znalazłem gotowego zestawu z takim zasypem. Po prostu chciałem uwarzyć z identycznych składników jak Pinta "Atak Chmielu". Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szinek 13 Posted March 11, 2014 No to zdecydowanie baw się, nie nastawiaj się na idealną kopię - twoje będzie znacznie lepsze 150g to dolna granica dla porządnej IPA. 1 Marek Sax reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dario 31 Posted March 11, 2014 (edited) Zastanawiam się tylko czy nie za dużo karmelowych. Masz ponad 1 kg. Przy niskim jak na AIPA ibu będzie ciężkie w smaku. Melanoidowy też bym sobie odpuścił, ewentualnie odrobinę. No i sporo chmielu na cichą bym dał, tak ok. 100g. Edited March 11, 2014 by Dario Quote Share this post Link to post Share on other sites
piwosz 7 Posted March 11, 2014 Masz ponad 1 kg. Atak karmelu =) Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted March 11, 2014 Przecież ma w recepturze ok. 100g, więc nie tak źle 20 + 17 + 18 + 20 = 75 Przy tej ilości karmelu to zginie. Atak Chmielu jest mocno karmelowy, więc chyba ma być właśnie takie. 1 Marek Sax reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dario 31 Posted March 11, 2014 Przecież ma w recepturze ok. 100g, więc nie tak źle 20 + 17 + 18 + 20 = 75 Przy tej ilości karmelu to zginie. Wiem, źle policzyłem Faktycznie 75g to mało. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dario 31 Posted March 11, 2014 Jeśli to Twoja pierwsza warka to poszukaj receptury AIPA Cześka Dziełaka. Wychodzi pyszne piwo. 1 Marek Sax reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marek Sax 0 Posted March 11, 2014 (edited) Jeśli to Twoja pierwsza warka to poszukaj receptury AIPA Cześka Dziełaka. Wychodzi pyszne piwo. O tej recepturze piszesz? http://www.pspd.org....su-piw-domowych Rozumiem, że na 20L mam to sobie podzielić przez dwa? Edited March 11, 2014 by Marek Sax Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted March 11, 2014 Po pierwsze to piwo jest o WIELE zbyt słodowe. IPA jest piwem wytrawnym NIE słodowym. Zmień to do ok 7% carahell i 3% carapils. To tyle w słodach specjalnych. Słód podstawowy rozjaśnij pół-na-pół pale ale / pils albo zastosuj tylko sam pils zamiast pale ale. Dodaj chmielenie na 30-45 min, żeby wyłagodzić transmisję smakową z goryczki na smak I dodaj chmiek na 0 min I dry hop, jeżeli chcesz mieć "aromat IPA". 1 Marek Sax reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dario 31 Posted March 11, 2014 Jeśli to Twoja pierwsza warka to poszukaj receptury AIPA Cześka Dziełaka. Wychodzi pyszne piwo. O tej recepturze piszesz? http://www.pspd.org....su-piw-domowych Rozumiem, że na 20L mam to sobie podzielić przez dwa? Tam jest chyba 2*25l, więc przez trochę więcej niż 2. 1 Marek Sax reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted March 11, 2014 (edited) moim zdaniem jak ma być podobne do ataku chmielu to za mało melanoidynowego i karmelowego, ja bym dokładał chmielu i słodów specjalnych Szinek - szkoda simcoe na goryczkę? a chmieliłeś? bo moim zdaniem daję bardzo fajną goryczkę i smak. a i atak i aipa p. czesława to zupełnie 2 różne piwa, odmienne całkowicie. Edited March 11, 2014 by lolo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted March 11, 2014 jak można powiedzieć że szkoda chmielu do piwa które robi się dla siebie? jak roisz coś dla siebie to ma być to na 101% ,a nie jakieś półśrodki bo 10zł taniej nie wiem tez czemu się utarło że AIPA musi być tak mocno goryczkowa że pysk wykręca ,a 60ibu nie jest równe 60ibu wszystko zależy od fermentacji ,nawet dwa identyczne zasypy mogą dać zupełnie inne piwa , a skoro jest w cha tej goryczy to warto ją jakoś skontrować właśnie pełnią że by to było pijalne kiedyś też robiłem takie AIPA z wszędobylską goryczą ,ale zrobiłem kilka delikatniejszych i jest to jak dla mnie bardziej pijalne ,a aromatu dalej jest tyle samo dodaj z 0,5kg słodu pszenicznego że by ładna piana była i jak dasz ze 100g na cichą to przygotuj się na stratę 2-3 L z chmielinami ,no chyba że będziesz to filtrował,wirował,wyciskał i nie wiadomo co jeszcze ,mi w szyszkach zawsze sporo zostaje Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted March 11, 2014 Palenie pieniędzmi w piecu jest fajne, ale bezsensowne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted March 11, 2014 kto bogatemu zabroni ? trochę takie dziwne porównanie jeśli to się miało tyczyć do mnie,bo idąc tym tropem można kupić 100g np.Polarisa który ma AA w okolicy 22% i oblecieć po taniości wszystkie piw do jednego dać 5g,a do innego 10 i to będzie oszczędność 150g to dolna granica dla porządnej IPA. to czemu tak chmieliłeś ,nawet do dolnej granicy nie dojechałeś Chmielenie: - Magnum 13.5% 10g 60', - Perle 6.5% 14g 30', - Cascade 8.6% 28g 10', - Cascade 8.6% 28g 5', - Cascade 8.6% 30g na 6 dni cichej. Drożdże Safale S-05. tak,tak wiem,czepiam się,ale jest coś takiego jak teoria i praktyka,a do tego gusta i guściki ,a jak wiadomo o tym się nie dyskutuje Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szinek 13 Posted March 11, 2014 (edited) to czemu tak chmieliłeś ,nawet do dolnej granicy nie dojechałeś Chmielenie: - Magnum 13.5% 10g 60', - Perle 6.5% 14g 30', - Cascade 8.6% 28g 10', - Cascade 8.6% 28g 5', - Cascade 8.6% 30g na 6 dni cichej. Drożdże Safale S-05. tak,tak wiem,czepiam się,ale jest coś takiego jak teoria i praktyka,a do tego gusta i guściki ,a jak wiadomo o tym się nie dyskutuje Miało być to APA z receptury Fidela, ekstrakt mi trochę wyszedł poza granice stylu, nie chciałem rozwadniać, stąd to (India) w nazwie i deklaracji stylu. W CDA jest już równiutkie 150g, a na klasyczną AIPA szykuję również 150g+. Co nie zmienia faktu, że trzeba wyrobić sobie gust i wiedzieć co dla nas najlepsze. Inna sprawa jest też chyba z konkursami, nie wiem czy się mogę wypowiadać, bo udziału w żadnym nie brałem, gdzie jednak AIPA na 70g chmielu nie rozkocha w sobie sędziostwa. Szinek - szkoda simcoe na goryczkę? a chmieliłeś? bo moim zdaniem daję bardzo fajną goryczkę i smak. Nie chmieliłem, jednak wiem, że Simcoe ma na tyle unikatowy smak/aromat, że szkoda go tracić na goryczkę - według mnie od tego są chmiele goryczkowe, nawet kontynentalne (które są tańsze i równie, lub bardziej, efektywne). Wyjątek można robić dla single hopów, które mają być single hopami w 100%. Edited March 11, 2014 by Szinek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted March 11, 2014 (edited) Jak dla mnie najbardziej istotna sprawa Co nie zmienia faktu, że trzeba wyrobić sobie gust i wiedzieć co dla nas najlepsze. co powiesz na takie chmielenia? zmienił byś coś?myślisz że można by po takim czymś na konkurs iść spróbować ? 50g Citra - 60min 15g Amarillo - 15min 20g Cascade - 0min (podczas chłodzenia) 10g Amarillo - tydzień chmielenia na zimno 10g Cascade - tydzień chmielenia na zimno 15g Cascade - 3 dni chmielenia na zimno 35g Amarillo - 60min 30g Amarillo - 30min 30g Amarillo - 15min 10g Amarillo - 1min 20g Cascade - 1min 50g Cascade (szyszka) - tydzień chmielenia na zimno Edited March 11, 2014 by Gawon Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted March 11, 2014 (edited) lipa takie chmielenie. chmiel na goryczkę aby wyszło zakładane Ibu. a główną dawkę chmielu dać na 0'(whirpool) i na zimno 4-5 dni. i walić szyszkę, to syf. Edited March 11, 2014 by tomato Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted March 11, 2014 Nie chmieliłem, jednak wiem, że Simcoe ma na tyle unikatowy smak/aromat, że szkoda go tracić na goryczkę - według mnie od tego są chmiele goryczkowe, nawet kontynentalne (które są tańsze i równie, lub bardziej, efektywne). Wyjątek można robić dla single hopów, które mają być single hopami w 100%. A ile zaoszczędzisz na 50g chmielu? bez przesady. różne chmiele dają "różną" goryczkę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
scooby_brew 461 1 Items Posted March 11, 2014 (edited) lipa takie chmielenie. chmiel na goryczkę aby wyszło zakładane Ibu. a główną dawkę chmielu dać na 0'(whirpool) i na zimno 4-5 dni. i walić szyszkę, to syf. Na takie warzenie to szkoda pracy, czasu, pieniedzy. Smak dobrego IPA to także transmisja z goryczki -> smaku -> aromatu. Daj chmiel na 60, 45-30, 20-15, 10, 5, 0 min + na zimno Edited March 11, 2014 by scooby_brew Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted March 11, 2014 lipa takie chmielenie no widzisz,a sędziom jakoś podeszło, bo tą są chmielenia z wiki http://www.wiki.piwo.org/American_IPA_%28Hops_Hops_Hops%29,_Krzysztof_Kula_%28kuli%29 http://www.wiki.piwo.org/American_IPA,_Szymon_Kierszniowski_%28sziszi%29 i walić szyszkę, to syf. czemu szyszka to syf? możesz jaśniej wyjaśnić? ja tam wolę właśnie szyszkę,daje z 10% więcej ,w granulacie to możesz mieć właśnie syf bo nie widać za bardzo co tam jest sprasowane Quote Share this post Link to post Share on other sites