Jump to content
Sign in to follow this  
HUGO

Browar "Nie z tej Ziemi" i ja :D

Recommended Posts

NO to sie zaczeło wlasnie skazałem drożdże na tydzien ciezkiej pracy w mojej pierwszej warce :)

 

Pierwsza uwarzona z pomoca mojego mastera Mark33 (jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc i poswiecony czas no i oczywiscie za piwko do degustacji)

 

Warka 1 "Przysmak Hobbita"

Pale Ale (chyba :) )

 

2kg Monachijskiego

2,5kg Pilzenskiego

0,12kg Karmelowy Jasny

 

70 g Marynki

10 g Lubelski

 

drozdze Safale US 05

 

Słody wsypane do 15l wody o temp 65°C ,temp spadła do 55°C

55°C przerwa 10 min

64°C przerwa 30 min

73°C przerwa 40 min

podgrzane do 78°C

 

przelane do filtracji 10 min przerwy (filtracja przebiegla cacy )

 

Gotowanie

0min - 50g marynki

30min - 20g -||-

50 min - 10g lubelskiego

ostudzona do 25°C

Blg koncowe 12.5 wyszlo 21.5l i drozdze hop do srodka. KONIEC :lol:

Edited by HUGO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :lol:

 

Hogo, gratuluje inauguracji browawu!

Liczę na jakaś wymianę jak już zabutelkujesz piwko :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiscie jesli tylko wszystko dalej pojdzie ok :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ehhh wreszcie jestem po 10 dniach naprawy kompa :)

 

Moja pierwsza wareczka juz zabutelkowana :) po tygodniu była zlana na cicha odfermentowała do 2,7 BLG i po kolejnym tygodniu zabutelkowana z dodatkiem 4g cukru na butelke.

 

Narazie nie planuje kolejnej bo mam remont w mieszkaniu i miejsca brak :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O fajnie, przynajmniej piszesz coś dla ogółu ludzkości :tort: . Poprzedni browar niestety nie jest on line ale ważne, że warzy z powodzeniem, czego i Tobie życzę na tej nowej drodze życia :tort:. Już nigdy piwo nie będzie takie banalne/sklepowe jak pół roku wstecz.

 

 

 

Hugo ale masz fajny wątek, 3 piwowarów z Bielska sobie pisze.

Edited by mark33

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wiec wklejam kilka fotek-rezultatów pierwszej warki.

1.Po burzliwej

2.wiadomo

3.piana szybko spada ale pozostaje taka jak widac do konca

4 i 5. Wynik koncowy :tort:

Edited by HUGO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki :tort: 3 noce szukałem odpowiedniego materiału na nia :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Hugo gratki :tort: etykieta super :tort:

I piwko chyba smakuje :tort: widze ze potężna dawka goryczki - powiedz smakuje :tort: ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No pewnie ze smakuje przynajmniej mi smakuje nie wiem jak innym bo kto juz sprobował to mowi ze bardzo dobre tylko teraz nie wiem czy mowia tak tylko po to zeby nie było mi przykro czy na prawde jest takie dobre :) dlatego dzis wieczorem jade do Marka z piwkami na wymianke jak dasz rade to podjedz tez to wezme i dla Ciebie chciałbym aby ocenil je ktos kto sie zna na rzeczy.

Boje sie jednego ze za szybko zniknie mi to piwko bo nawet nie zdazyło sobie polezakowac a juz kilka butelek wyparowało znajomi tylko sie wypytuja kiedy degustacja :D dzis nawet spotkalem goscia ktorego nie widzialem i nie rozmawiałem z nim od kilku miesiecy a do mnie "to kiedy degustujemy" no i zonk juz sie dowiedział :D a on lubi "degustacje" :D

daj znac na gg jak dasz rade dzis podjechac do Marka wieczorem to wezme wiecej piwka.

Pozdro

Edited by HUGO

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i po długiej przerwie powracam :D postanowilem zrobic sobie 3 wareczki podobne do tej pierwszej tak dla dojscia do jakiejs tam wprawy no i dla porownania jaki male zmiany w recepturze beda mialy wplyw na smak no i oczywiscie tym razem juz sam sie do tego zabrałem , a co :)

 

Warka 2 "Przysmak Hobbita" (Stwierdzilem ze przepis podobny to nazwa zostanie taka sama :) )

 

2 kg Monchijskiego typ 1 Wayermann

2,5 kg Pilzeńskiego

0,125 kg Carahell Wayermann

 

Magnum szyszki 25 gr

Marynka granulat 20 gr

Lubelski granulat 10 gr

 

Drozdze Safale US 05

 

Słody wsypane do 15 l wody o temp 65°C temp spadla tylko do 60°C i tu pierwszy ZONK poprzednio spadla do 55°C a ze w tej temp miala byc przerwa 10 min nie wiedzialem co zrobic wiec szybko dolalem 2-3 l zimnej wody i spadla do 58°C

przy 58°C przerwa 10 min nie utrzymując temp opadla do 56°C

 

Podgrzane do 65°C i przerwa 30 min utrzymywalem 64°C

Podgrzane do 74°C i przerwa 40 min utrzymywalem 73°C

Podgrzane do 78°C w trakcie podgrzewania gotowalem wode do wysladzania i przelewalem do osobnego gara robilem rowniez proby jodowe i tu kolejny ZONK bo za cholere brzeczka nie chciala zmienic koloru ani nic sie z nia nie dzialo myslac ze moze jodowy wskaznik ulegl przeterminowaniu albo cos z nim nie tak... olalem dalsze proby :)

 

przelalem do filtracji i 15 min przerwy dalej gotowalem wode do filtracji i przelewalem sobie ja do osobnych garow po 15 min zaczolem filtrowac pierwsze 5 l wlalem spowrotem do fermentora , kidy przyszedl czas na wysładzanie pojawil sie kolejny ZONK przygotowana woda za bardzo ostygla tzn do okolo 60°C wiec kolejne gotujace sie czajniki dolewalem szybko do niej zeby podniesc troche temp pod koniec wysladzania zaczelo mi brakowac juz tej ostudzonej wody wiec lalem prosto z czjnika tak wiec wysladzalem woda w temp 65-100°C :/

 

Po odfiltrowaniu okolo 15l przelalem do gara na kuchenke i odpalilem palniki reszte wysladzalem dopóki brzeczka nie miala okolo 2 BLG tzn ostatnie kilka litrow mialo 2 BLG i zaczolem sie zastanawiac czy dolewac taka cienizne po dlugim mysleniu ( 30 sek ) wlalem cienizne do gara :)

 

Po osiagnieciu 100°C wsypalem 25 gr Magnum szyszki w 30 min wsypalem 20 gr Marynki granulat i na koniec czyli w 50 min w momencie wylaczenia palnikow wsypalem 10 gr lubelskiego granulat

Wchłodzilem do 23°C i tu pojawil sie kolejny ZONK :) poniewaz chcac odfiltrowac chmiel chwycilem w rece damskie rajstopy (nowe :) ) w trakcie wychladzania wysterylizowalem je w chempiro ale wylewajac wode po sterylizacji zauwazylem ze sie lekko zabarwila co mnie dosc bardzo zaniepokoiło ale nie majac nic innego pod reka uzylem ich do odfiltrowania chmielu teraz sie boje ze cos niepozadanego moglo sie do piwa dostac :) szkoda ze nie pomyslalem wczesniej zeby je wygotowac

Wyszlo mi 23 l 12 Blg zadałem drozdzami Safale US 05 tzn okolo polowy szaszetki ktora mi zostala po pierwszej warce

i tu pojawia sie jeszcze jeden ZONK przy pierwszej warce fermentacja ruszyla po okolo 10 h dokladnie nie pamietam a tu mija 10h nic sie nie dzieje 19h dalej nic 28h hmm ani widu ani słychu zero znakow 34h to samo :) zalamany mysle cos jest nie tak moze za malo tych drozdzy bylo albo cos sie z nimi porobilo ale byly zawiniete w orginalnej szaszetce zaklejone tasma i przechowywane w lodowce. Dzis wracam po pracy 43h od zadania drozdzami patrze a poziomy wody w rurce fermentacyjnej nie sa rowno patrze z boku na fermentor JEEEST pojawila sie tak to ona :) mala ale jest pianka ma okolo 1 cm coprawda nie slyszalem zeby cos juz bulkło ale wrucila mi wiara w to ze moze cos z tego piwka jeszcze bedzie moze nawet bedzie sie je dalo wypic :)

 

Edit: 3:30 dokladnie 48h od startu z fermentki salwa za salwa :) pianka nadal okolo 1 cm

Edited by HUGO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :D

 

Jeżeli chodzi o próbe jodową to tak ma być, wskażnik ma nie zmienić koloru, gdy zmieni kolor znaczy że skrobia jest rozłożona. Przy dobrym słodzie po 30' przerwie w 64°C może się okazać że całą skrobia jest juz rozożona :)

Następnym razem kup rajstopki w kolorze naturalnym - nie farbują :)

 

Ciesze się że przywróciłeś browar do życia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzis warka 2 przelana na cicha Blg 3.5 w smkau wszystko ok . Jutro robie kolejna :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Jutro robie kolejna :)

No Hugo, pora uzupełnić dziennik piwowara :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj jutro cos napisze bo dzis juz mi sie nie chce wlasnie zaczeło sie gotowanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 3 "Przysmak Hobbita" (jeszcze jeden :) ) 29.11.2009

 

Skład taki sam jak warka 1 .Po raz pierwszy problemy z filtracja ale zamieszalem odczekalem i dalej jakos poszlo.

Uzyskałem 23,5l 12,5Blg

dzisiaj zabrałem sie za przelewanie sprawdzilem blg zeszło do 2,5 ale w smaku jakies podejrzane wydaje mi sie ze sie skwasilo moze to przez nizsza temp fermentacji okolo 18,5°C ale i tak przelalem na cicha bedzie co ma byc :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejna warka w planach jeszcze raz to samo ale na drozdzach Safale S04 i kolejna to dla odmiany ma byc Porter i tu kilka pytan:

- chmiel ,wyczytalem w recepturach ze wiekszosc stosuje szyszki ja chciałbym zastosowac granulat ,czy takie ilosci beda odpowiednie Marynka 60g Lubelski 40g ? czy chmielu w granulacie daje sie tyle samo co w szyszkach ?

- w recepturze Weny wyczytalem ze Carafe dodal dopiero w 76°C na 10' , czy mozna wsypac na samym poczatku zacierania jaki to bedzie mialo wplyw na smak ? mam zamiar zastosowac Carafe III specjal

- drozdze hmm jakie ? myslalem nad takimi Saflager S-23 albo Saflager W 34/70 ktore lepsze i w jakiej ilosci 1 , 2 szaszetki bo ze starterami sie jeszcze nie bawilem

Edited by HUGO

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kolejna warka w planach jeszcze raz to samo ale na drozdzach Safale S04 i kolejna to dla odmiany ma byc Porter i tu kilka pytan:

- chmiel ,wyczytalem w recepturach ze wiekszosc stosuje szyszki ja chciałbym zastosowac granulat ,czy takie ilosci beda odpowiednie Marynka 60g Lubelski 40g ? czy chmielu w granulacie daje sie tyle samo co w szyszkach ?

- w recepturze Weny wyczytalem ze Carafe dodal dopiero w 76°C na 10' , czy mozna wsypac na samym poczatku zacierania jaki to bedzie mialo wplyw na smak ? mam zamiar zastosowac Carafe III specjal

- drozdze hmm jakie ? myslalem nad takimi Saflager S-23 albo Saflager W 34/70 ktore lepsze i w jakiej ilosci 1 , 2 szaszetki bo ze starterami sie jeszcze nie bawilem

NIe wiem, czy z uwagi na fakt niezamieszkiwania w Bielsku wypada mi się tu odzywać :( ale proponuje ci zmniejszyc dawki chmielu, porter nie powinien zawierać dużych ilości goryczy (chyba, że tobie to odpowiada). Co do zasady granulatu daje się mniej, szyszka jest mniej efektywna, granulat jest zbity itd. Słód carafa jest słodem palonym a wsypanie go od początku zaciernia spowoduje przejęcie przez piwo smaków przesadnie palonych. Ogólnie jest to niewskazane. Co do drożdży to sam musisz wybrać, podpowiem tylko, że jedna saszetka w zupełności wystarczy. Wsyp ja wcześniej do słoika i wstępnie rozmnóż

Share this post


Link to post
Share on other sites
NIe wiem, czy z uwagi na fakt niezamieszkiwania w Bielsku wypada mi się tu odzywać big_smile

Przeciez watek nie nazywa sie "Tylko dla Bielszczan" :(

 

Co do chmielu to tylko pytałem czy takie ilosci moga byc , ja uwielbiam dobrze nachmielone piwa ale jesli na portera to za duzo to oczywiscie zmniejsze tylko o ile 50/30 40/20 ??

 

Czyli z Carafa zrobic tak jak w przepisie Weny w 76°C na 10' ?

Edited by HUGO

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :(

 

Dodanie słody barwiącego na początku zacierania utrudni ci zrobienie próby jodowej bo brzeczka będzie bardzo ciemna oraz może przedostać się za dużo goryczki ze słodu palonego. Dodaj na 10' przed filtracją to w zupełności wystarczy :)

Co do chmielu to rzecz gustu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No własnie z tym słodem palonym jest tak jak pisze Bielok możesz mieć problem z próbą, a co do chmielu w granulacie to niby różnica wagowo waha się od 10 do 20 procent. Ale to juz kwestai gustu i własnych doswiadczeń :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio uwarzyłem dwie kolejne wareczki jedna to jeszcze raz to samo co wczesniej ,mialo byc na s-04 ale jednak poszly US-05 no i wkoncu uwarzylem mojego pierwszego portera przed gotowaniem mialem jakies 24 l 19 Blg ale chyba troche za mocno gotowalem i otrzymałem 19 l 23.5 Blg zadany drozdzami Saflager S-23 mam nadzieje ze ladnie odfermentuje. Tylko jak długo powinien porterek fermentowac na burzliwej i na cichej i czego uzyc do refermentacji ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Hugo jak użyłeś drożdży z paczki bez startera możesz mieć problem z odfermentowaniem tego piwa z powodu wysokiego blg statowego. Obserwuj blg i przygotuj się na fermentację powyżej 2 tygodni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.