Jump to content
Churchill_MD

Ciekawość (zabiła kota) - drożdże do brzeczek o wysokich ekstraktach / Piwo jopejskie.

Recommended Posts

Nasunęło mi się pytanie po lekturze pewnego artykułu dotyczącego piwa jopejskiego.

Napisano w nim, że ekstrakt brzeczki wynosił około 55 Blg. Pytanie brzmi: które z dostępnych na rynku drożdży poradzą sobie z takimi wysokimi ekstraktami i zniosą alkohol, który powstanie z takiej brzeczki?

Pytanie dodatkowe: czy ktoś wie, czy piwo jopejskie było piwem górnej, czy dolnej fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo jopejskie było piwem pleśniowym wiki to wyjaśnia dość dobrze. http://pl.wikipedia..../Piwo_jopejskie drożdży do nich nie dodajesz jest to spontaniczna fermentacja :) Wiem, że coś takiego powstało w alelabolatorium, ale nie widziałem żeby się tym chłopaki chwalili gdziekolwiek. Tu masz więcej informacji

http://malepiwko.wor...skie-jopenbier/

http://www.browar.bi...ead.php?t=17204

 

W google jest sporo stron o tym... Chcesz warzyć coś takiego? :D

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Jopenbier fermentacja zachodziła nie tylko dzięki pleśni, ale także drożdżom i bakteriom kwasu mlekowego.

Poszukałem (na razie) w internecie i znalazłem przynajmniej kilka zidentyfikowanych drobnoustrojów. Zastanawiam się, czy jest jakakolwiek szansa na to, aby receptura zachowała się gdzieś w gdańskich archiwach :-)

Na razie zaczynam rozmowy ze znawcami historii miasta i może coś z tego wyjdzie.

 

To co mi pokazujecie i to co jest łatwo dostępne w necie, to pobieżna charakterystyka tego piwa ;-)

Większość publikacji to mniej więcej tak: weź 4 koła, wsadź silnik, dołącz kierownicę i masz samochód :P.

 

Mnie zależy na odszukaniu jaki słód był (lub mógł być) używany, jaki chmiel. No chyba, że był tylko jeden rodzaj słodu i chmielu, to wtedy praktycznie problem z głowy.

 

Trochę będzie grzebania w samej historii browarnictwa i miasta, ale w sumie dlaczego nie - to w końcu też może być zabawa :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj Fermivin PDM albo bayanus'y-ruszą. Są też High Gravity drożdże. Czytałeś Klondera? (Napoje fermentacyjne w Prusach Królewskich, 1989). Tam i jeszcze w innych jest dużo więcej niż w internetach.

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki słód, jaki chmiel? Nie ma żadnych szans na odtworzenie tego (nie wiem czy nawet na zbliżenie się do oryginału). Odmiany jęczmienia czy chmielu po przez selektywną hodowlę przeszły ogromną zmianę. Dlatego stosując nawet identyczne metody słodowania co kiedyś (ten sam sprzęt, parametry technologiczne itd.) nie osiągniemy tego samego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Browarze Piwna było warzone Joppejskie. Może łatwiej podbić tam do Wojtka i zapytać, niż przekopywać wszechświat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak napisałem - lubię sobie pogrzebać w historii ;-)

 

A co do Browaru Piwna, to z tego co pamiętam, to zastrzegali, że robią piwo wg współczesnych wymagań higienicznych, zatem na pewno nie było to Joppenbier :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój plan, to zasyp na piwo średniociemne, chmielenie tylko na goryczkę, WLP099 a do cichej WLP677. Potem tylko ze trzy lata leżakowania i degustacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.