Jump to content
Sign in to follow this  
watson

GreenTown

Recommended Posts

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #1 - BrewKit Coopers English Bitter (10.08.2013)

 

Moja pierwsza warka. Zaczęło się od poczytania o brewkitach (co to jest, do czego służy :) i o co wogóle chodzi) i o tym, jak łatwo można z nich przygotować domowe piwo. Szukając coraz więcej informacji trafiłem na to forum i dopiero w tym momencie się zaczęło. Czytając jakie piwa robią forumowicze, sam się nakręciłem, bo niby czemu ja nie miałbym sobie również zrobić dobrego piwa.

W temacie tej warki nie mam zbyt dużo do napisania.

 

Składniki:

BrewKit Coopersa English Bitter 1 szt.

Mieszanka glukozy i suchego ekstraktu 1kg

Woda 20 litrów.

 

Przygotowanie:

1. Zagotowałem 3 litry wody, po lekkim przestudzeniu dodałem mieszankę glukozy i suchego ekstraktu.

2. W międzyczasie puszka gotowała się na sąsiednim palniku.

3. Do fermentora wlałem zawartość puszki, następnie dolałem mieszankę ekstraktu z glukozą.

4. Całość wymieszałem i dolałem 17 litrów wody mineralnej z Biedronki

5. Blg po wymieszaniu ok 10-11

6. Drożdże uwadniane ok 20 minut, dolałem do brzeczki o temperaturze ok 27°C

7. Fermentor ustawiony w pomieszczeniu z temperaturą ok 21-22°C

 

Niestety gdzieś zagubiłem notatki dotyczące refermentacji i butelkowania. Pamiętam, że do refermentacji użyłem syropu z glukozy. Nie jestem w stanie przypomnieć sobie tylko ilości surowca na butelkę.

Samo butelkowanie przebiegło bez problemów, biorąc pod uwagę, że wszystko trafiło do 1 litrowych PETów. Wszystko stało w chłodnej piwnicy zamknięte szczelnie w kartonie, żeby nie działało na nie światło.

Piwo było dobre, kolejne butelki opróżniane były dość szybko.

 

Zdjęcie 1: brzeczka tuż przed dodaniem drożdży.

Zdjęcie 2: Tuż przed butelkowaniem.

Zdjęcie 3: Gotowe piwo.

post-6830-0-59632700-1394367203_thumb.jpg

post-6830-0-29458000-1394367207_thumb.jpg

post-6830-0-71718400-1394369418_thumb.jpg

Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2 - Pszeniczne z ekstraktów + chmielenie (05.10.2013)

 

Składniki:

2x Ekstrakt słodowy pszeniczny WES 1,7kg

Chmiel Lubelski granulat 30g

Drożdże Safbrew WB-06

Woda

 

 

Przygotowanie:

1. Puszki z ekstraktem włożyłem do wrzątku na parę minut.

2. Do ciepłej wody (ok 5 litrów) w drugim garnku wlałem jedną puszkę ekstraktu. Dodałem tylko jedną puszkę ponieważ w tamtym momencie dysponowałem tylko garnkiem o poj. ok 10 litrów.

3. Całość zagotowałem, po 10 minutach dodałem cały chmiel i gotowałem jeszcze 60 minut.

4. Na 10 minut przed końcem gotowania wlałem drugą puszkę ekstraktu.

5. Po lekkim przestudzeniu wlałem całość do fermentora i uzupełniłem wodą mineralną do 21 litrów. Blg w tym momencie 12

6. Po przestudzeniu brzeczki do temperatury ok 25oC dodałem uwodnione wcześniej drożdże.

 

W tym przypadku również brak notatek z butelkowania i refermentacji. Surowiec, którego użyłem to na pewno glukoza.

Piwo wyszło dobre, jest lekko kwaskawe, ale to raczej nie jest infekcja.

post-6830-0-78887400-1394369327_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie już było :-) nie zdążyłem tylko uzupełnić dzisiaj zapisków. Może jeszcze wieczorem przysiądę i napiszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3 - American Pale Ale

(01.03.2014)

receptura podpatrzona u KosciaKa

 

Surowce:

  • Pale Ale - 4,60kg
  • Karmelowy jasny 150 - 0,35kg
  • Chmiel Mosaic granulat 11,4 alfa kwasów - 100g
  • Mech irlandzki - 3g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • Ilość wody: 15l
  • 53°C - wrzucenie słodów
  • 52°C - 5'
  • 62°C - 30'
  • 72-73°C - 30'
  • 78°C - mashout

Wysładzanie:

  • wysładzanie na raty w sumie ok 15 litrów wody 75°C

Gotowanie: 70'

  • 60' - Mosaic 15g
  • 30' - Mosaic 15g
  • 15' - Mosaic 20g + mech irlandzki 3g (nie uwadniałem)
  • 5' - Mosaic 25g

Temperatura zadania drożdży: 20°C

Fermentacja: 25 dni, temperatura 17-19°C, na ostatnie 7 dni dodane 25g chmielu Mosaic

OG: 13,5° Blg

FG: 3° Blg

Objętość: ~19,5l

Rozlew: 28.03.2014

Refermentacja: roztwór ok 120g glukozy w 0,5l wody

 

 

Co się działo w trakcie:

W związku z tym, że to moja pierwsza warka zacierana nie obyło się bez problemów i wątpliwości.

  1. Miałem problemy z ustaleniem temperatury w trakcie zacierania. Duże różnice w różnych częściach gara, starałem się mierzyć po dokładnym zamieszaniu na środku gara.
     
  2. Po przełożeniu zacieru do filtracji i odczekaniu ok 25 minut: duży poziom złoża, mało płynu nad złożem. W sumie 3 litry czystego filtratu zlałem za pierwszym razem i już musiałem wlewać wodę na wysładzanie.
     
  3. Do wysładzania użyłem ok.15 litrów wody
     
  4. Wysładzałem do uzyskania 19,5 litrów (w sumie 22,5l) dodałem do tego 0,5 litra wody.
     
  5. Gęstość brzeczki przed chmieleniem 13,5 blg
     
  6. W trakcie chmielenia nie miałem większych problemów, no może po za tym, że gotująca się brzeczka nie osiągnęła 100°C
     
  7. Studzenie przeprowadziłem najpierw w wannie z zimną wodą i butelkami z lodem aby szybko zejść poniżej 80°C, dochłodziłem przez noc na balkonie. Rano okazało się, że brzeczka ma temperaturę ok 6°C i prawie cały dzień czekałem aż temperatura się podniesie do minimum 18°C
     
  8. Po wystudzeniu i zlaniu (17,5 litra - bardzo dużo mi odparowało) brzeczki do fermentora blg na poziomie 15,5, dolałem 2,5 litra wody mineralnej świeżo otwartej. Ustalone blg 13,5. Brzeczki wyszło 20 litrów. Zadane drożdże i zostawione do fermentacji w temperaturze ok 17-19°C (temp otoczenia 15-17°C)
     
  9. Uwaga na przyszłość! Wysładzać do uzyskania większej ilość brzeczki! Minimum 25-26 litrów. Przykrywać trochę gar przy gotowaniu.
     
  10. Gęstość po 12 dniach fermentacji 4 Blg, końcowe 3 Blg

Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #4 - Koźlak

(29.03.2014)

receptura na podstawie przepisu Dori z WIKI

 

Surowce:

  • Słód pilzneński Weyermann ECB 3-4 4,0 kg
  • Słód monachijski Typ II Weyermann 20-25 ECB 2,0 kg
  • Słód Carapils ® 3-5 EBC 0,5 kg
  • Słód Caraamber ® 60-80 EBC 0,2 kg
  • Słód Carared ® 40-50 EBC 0,1 kg
  • Marynka (granulat) 35g
  • Lubelski (granulat) 25g
  • Drożdże W34/70 (1 saszetka)

Zacieranie:

  • Ilość wody: 17l
  • 63°C - wrzucenie słodów
  • 63°C - 10'
  • Odebrałem dekokt (1/3 zacieru)
  • Dekokt: 72°C - 15'
  • Dekokt: doprowadzenie do wrzenia i gotowanie 15'
  • Wlanie dekoktu do głównego gara
  • 72°C - 40' (próba jodowa negatywna)
  • 76°C - mashout

Wysładzanie:

  • wysładzanie na raty w sumie ok 17 litrów wody 78°C

Gotowanie: 60'

  • 60' - Marynka 35g
  • 10' - Lubelski 25g

Temperatura zadania drożdży: 15°C

Fermentacja: (24,5L) ok 28 dni, temperatura 10-12°C

OG: 16,5° Blg

FG: 4° Blg

Objętość końcowa: 24,5L

Rozlew: 01.05.2014

Refermentacja: 150g glukozy rozpuszczonej w 700ml wody

 

 

Co się działo w trakcie:

1. Do momentu filtracji i wysładzania w zasadzie nic mnie nie zaskoczyło. Natomiast wysładzanie to była jakaś masakra w porównaniu do poprzedniej warki. Strasznie się przytykała, 1 litr spływał i przez ponad 12 minut :-(

Musiałem złoże co jakiś czas zruszać i czekać na ułożenie. Uzyskałem w sumie 27 litrów brzeczki 16,5 Blg.

2. Miałem też wątpliwości czy jedna saszetka drożdży da radę rozruszać fermentację. Na szczęście fermentacja ruszyła. Ciekaw jestem efektów.

3. Po wystudzeniu brzeczki, przelewałem do fermentora z pomocą pończochy założonej na końcu węża.

4. Dolałem też 2 litry wody mineralnej aby zbić trochę ekstrakt, ponieważ po gotowaniu zostało 22,5 litra 18 Blg. Do fermentacji poszło 24,5 litra 16,5-17 Blg.

5. Fermentację prowadzę w jednym fermentorze przez ok 28 dni.

6. 24.04.2014 pomiar Blg = 4

7. Jak na Koźlaka piwo jest zbyt jasne. Najprawdopodobniej powodem było dołożenie 0,5 kg słodu pilzneńskiego i większa ilość wody niż w przepisie oryginalnym.

8. 01.05.2014 pomiar Blg = 4

9. W sumie wyszło: 11x0,33l, 39x0,5l, 1x1l pet

Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #5 – American Wheat
(10.05.2014)

na podstawie receptury scooby_brew

Surowce:

  • Pilzneński Strzegom - 2,50 kg
  • Pszeniczny Strzegom - 2,00 kg
  • Monachijski Typ I – 0,50 kg
  • Karmelowy 150 – 0,1 kg
  • Owies niesłodowany – 0,2 kg
  • Chmiel Willamette – 30g
  • Chemiel Cascade – 30g
  • Drożdże Safale US-05

Zacieranie:

  • Ilość wody: 15l
  • 70°C - wrzucenie słodów, temperatura spadła do 65°C
  • 67°C – 60 min

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe w sumie 15 litrów wody ok 78°C

Gotowanie: 60'

  • 60' - Willamette 15g
  • 60' - Cascade 15g
  • 10' - Willamette 15g
  • 10' - Cascade 15g

Temperatura zadania drożdży: 21,5°C
Fermentacja: 21 dni bez przelewania na cichą
OG: 13,5° Blg
FG: 2° Blg
Objętość: ~25l
Rozlew: 01.06.2014
Refermentacja: 170g glukozy


Co się działo w trakcie:

  • Na pewną chwilę spadła mi temperatura w garze do 62°C. Mam nadzieję, że szybkie podgrzanie uratowało w pewnym stopniu sytuację.
  • Do wysładzania użyłem ok.15 litrów wody
  • Po filtracji i wysładzaniu wyszło 24,5 litra brzeczki o gęstości 15 Blg, dolałem 2 litry wody z kranu
  • Studzenie przeprowadziłem w wannie z zimną wodą
  • Po wystudzeniu i zlaniu 22 litrów brzeczki do fermentora blg na poziomie 15,5, dolałem 3,5 litra wody mineralnej świeżo otwartej. Ustalone blg 13,5. Brzeczki wyszło 25,5 litra. Zadane drożdże i zostawione do fermentacji w temperaturze ok 18-19°C (temp otoczenia 16-17°C)
  • Czas pracy ok 7 godzin do momentu wstawienia gara do wanny
  • Wyszło ostatecznie 11x0,33l oraz 42,5x0,5l

Uwagi:

  • Piwo bardzo przyjemne i lekkie w smaku, idealne na lato. Wielu osobom smakowało, piwowarowi również :-D. Na pewno będzie powtórzone na wiosnę.
  • Dodać trochę więcej chmielu na smak i aromat, ewentualnie sypnąć trochę na cichą.

post-6830-0-37089200-1400331216_thumb.jpg

Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowy sezon czas zacząć :-) Na początek coś co potrzebuje czasu, Christmas Ale. Do świąt troszkę ponad 3,5 miesiąca, więc jest szansa że się choć troszkę ułoży

 

Warka #6 – Christmas Ale

(06.09.2014)

na podstawie receptury TomX

 

Surowce:

  • Pilzneński Strzegom - 3,00 kg
  • Pszeniczny Jasny Weyermann - 1,00 kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne – 0,40 kg
  • Karmelowy 30 Strzegom – 0,30 kg
  • Karmelowy 600 Strzegom – 0,20 kg
  • Jęczmień Palony – 0,12 kg
  • Czekoladowy 1200 Strzegom – 0,08 kg
  • Chmiel Marynka – 25g
  • Chmiel Challenger – 15g
  • Cukier biały – 0,50 kg
  • Cukier Wanilinowy – 32g
  • Cynamon mielony – 6g
  • Gałka muszkatołowa mielona – 5g
  • Śliwki suszone (posiekane) – 200g
  • Suszona skórka słodkiej pomarańczy – 25g
  • Goździki – 17 szt
  • Drożdże T-58

Zacieranie:

  • Ilość wody: 15l
  • 23°C - wrzucenie słodów, wyrównanie temperatury – 30 min
  • 64°C – 30 min
  • 74°C – 20 min
  • Próba jodowa negatywna, dodane palone ziarna (jęczmień palony, czekoladowy) i mash-out

Wysładzanie:

  • wysładzanie na raty w sumie 15 litrów wody ok 78°C

Gotowanie: 70'

  • 60' - Marynka 25g
  • 10' - Challenger 15g
  • 10' - Cukier, cukier wanilinowy, cynamon, gałka, śliwki, skórka pomarańczy, goździki.

Temperatura zadania drożdży: 17°C

Fermentacja: 22 dni w temp. ok 17°C, bez przelewania na cichą

OG: 17,5° Blg

FG: 5° Blg

Objętość: ~22l

Rozlew: 29.09.2014

Refermentacja: 145g glukozy

 

 

Co się działo w trakcie:

  • Przepis lekko zmodyfikowany. Podwojona ilość śliwki i cukru wanilinowego oraz dodana suszona skórka słodkiej pomarańczy zamiast ze świeżych owoców.
  • Do wysładzania użyłem ok.15 litrów wody
  • Po filtracji i wysładzaniu wyszło 24,5 litra brzeczki o gęstości 14,5 Blg
  • Studzenie przeprowadziłem w wannie z zimną wodą. (zastanawiam się nad chłodnicą aby przyspieszyć chłodzenie)
  • Ogólnie nic nie wymknęło się spod kontroli :)
  • Po wystudzeniu i zlaniu ok 19,8 litrów brzeczki do fermentora blg na poziomie 19,5, dolałem 2,2 litra wody mineralnej świeżo otwartej. Ustalone blg 17,5. Brzeczki wyszło 22 litry.
  • Toolkit piwowara wylicza mi wydajność na poziomie 81%. To chyba dobrze, co nie? ;)
    EDIT: Po uwzględnieniu dodatku cukru, wydajność na poziomie 70% (to też nie jest zły wynik :))
  • Czas do momentu wstawienia gara do wanny 6,5h
  • Test FFT wskazał 2,5 - 3 Blg
  • 18.09.2014: blg = 5
  • 25.09.2014: blg = 5
  • 29.09.2014: blg = 5
  • 29.09.2014: zabutelkowane z użyciem 145g glukozy i 0,7l wody. Wyszło 39x0,5l i 5x0,33l. Mam nadzieję, że nie będzie granatów!

Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weekend minął na warzeniu piwa :-D W niedzielę udało mi się "popełnić" kolejną warkę. Tym razem klon Fuller's London Pride

 

Warka #7 – Klon Fuller’s London Pride

(07.09.2014)

 

Surowce:

  • Pale Ale Strzegom - 4,10 kg
  • Cara-Crystal 150 - 0,40 kg
  • Chmiel Target 10% – 16,5g
  • Chmiel Challenger 8,1% – 9,2g
  • Chmiel Northdown 7,0% - 12g
  • Drożdże Safale S-04

Zacieranie:

  • Ilość wody: 11,3l
  • 69°C - wrzucenie słodów
  • 64-66°C – 60 min

Wysładzanie:

  • wysładzanie na raty w sumie 17 litrów wody ok 78°C

Gotowanie: 60'

  • 60' - Target 16,5g
  • 15' - Challenger 9,2g
  • 15' - Northdown 12g

Temperatura zadania drożdży: 17,0°C

Fermentacja: 28 dni bez przelewania na cichą (15-17°C)

OG: ok 11,5° Blg

FG: 1,5° - 2,5° Blg (muszę sprawdzić dokładnie areometr)

Objętość: ~22,5l

Rozlew: 05.10.2014

Refermentacja: 97 g cukru

 

 

Co się działo w trakcie:

  1. Do wysładzania użyłem 17 litrów wody
  2. Po filtracji i wysładzaniu wyszło 23 litry brzeczki o gęstości 11 Blg, dolałem 2,5 litra wody
  3. Studzenie przeprowadziłem w wannie z zimną wodą do 24°C, do 17°C zeszło przez noc w piwnicy.
  4. Po wystudzeniu i zlaniu 21,5 litrów brzeczki do fermentora blg na poziomie 13,0, dolałem 2,5 litra wody mineralnej świeżo otwartej. Ustalone blg 11,5. Brzeczki wyszło 24,0 litra. Zadane drożdże i zostawione do fermentacji w temperaturze ok 18-19°C (temp otoczenia 16-17°C)
  5. Czas pracy 5 godzin do momentu wstawienia gara do wanny
  6. Areometr jest do sprawdzenia! Mam wrażenie, że przesunęła mi się skala i zaniża wyniki.
  7. Zabutelkowane 05.10.2014 z użyciem 97g cukru w 0,5l wody. Wyszło: 41x0,5l, 5x0,33

Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oryginalna receptura była podana na 19L. Tobie udało się uzyskać prawie tyle samo BLG przy 24L. Niezła wydajność ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie :) zastanawiam się z czego może to wynikać. I jeszcze wczoraj sprawdzałem test FFT i wyszło 1blg. Spławik sprawdziłem w wodzie 20C i pokazał 0. Coś dziwnego się z tym piwem dzieje....

 

EDIT:

Toolkit wylicza mi wydajność na poziomie ok 64%. Czy możliwe, że Fuller's miałby wydajność przy tym piwie 50%?

Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #8 – Full Aroma Hops

(27.09.2014)

na podstawie receptury z WIKI

 

Surowce:

  • Słód pilzneński 4,2kg
  • Chmiel Magnum 8% - 30g (240GPH)
  • Chmiel Lubelski 3.2% - 16g
  • Chmiel Lubelski 4,2% - 25g
  • Chmiel Lubelski 4,5% - 4g (łącznie 174GPH)
  • Drożdże Safale S-04

Zacieranie:

  • Ilość wody: 13,5l
  • 40°C - wrzucenie słodów, podgrzewanie do 61C
  • 61°C – 13 min
  • 71-72°C – 45 min
  • 75°C – 10 min (ale mam nieodparte wrażenie, że zapomniałem o niej :))

Wysładzanie:

  • wysładzanie na raty w sumie 16,5 litrów wody ok 78°C

Chmielenie: 90’

  • 90' – Magnum 8% alfa-kwasów 30g (240GPH)
  • 45' - Lubelski 3.2% a-k - 16g, 4,2% - 19g (131GPH)
  • 9' - Lubelski 4.2% a-k - 6g, 4,5% - 4g (43,2GPH)
  • Na zimno: Lubelski 12g (6 dni)

Temperatura zadania drożdży: 17°C

Fermentacja: 33 dni w temp. ok 13 - 17°C, bez przelewania na cichą

OG: 13° Blg

FG: 3° Blg

Objętość: ~21l

Rozlew: 30.10.2014

Refermentacja: 125g cukru

 

Co się działo w trakcie:

  • Do wysładzania użyłem ok.16,5 litra wody
  • Po filtracji i wysładzaniu wyszło 24,0 litry brzeczki o gęstości 12,0 Blg
  • Do gotowania dolałem jeszcze 2 litry wody
  • Studzenie przeprowadziłem w wannie z zimną wodą. (coraz intensywniej zastanawiam się nad chłodnicą)
  • Kolejna warka bez większych problemów :D
  • Po wystudzeniu i zlaniu ok 21 litrów brzeczki do fermentora blg na poziomie 12,5 - 13.
  • Wiem już, że areometr mi przekłamuje. Muszę go dokładnie sprawdzić :(
  • Czas do momentu wstawienia gara do wanny 6h
  • 30.10.2014 butelkowanie. 125g cukru w 0,6l wody. Nagazowanie 2.5 vol. Wyszło 34x0,5l, 7x0,33l, 1x1l PET

Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę że niedawno zabutelkowałeś ale spytam: jak wyszła Warka #7 – Klon Fuller’s London Pride? Podobne do oryginału, coś byś zmenił w recepturze następnym razem? Też się przymierzam do zrobienia tego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostały mi już tylko składniki na Cascadian Dark Ale.

Chyba będę musiał zrobić plan na kolejne zakupy :) Pewnie powstanie też coś z resztek, które mi zostaną.

 

Warka #7. Miałem wątpliwości co do chmielu zakupionego do tego piwa (Northdown i Target). I chyba były uzasadnione. Chmiel zapakowany w zwykłą torebkę strunową. Po otwarciu koperty śmierdziało "serem".

To były tzw. piguły chmielowe po 14g. Już wiem, że już nie będę w tamtym sklepie kupował chmielu.

Piwo niestety ma bardzo niefajny smak i aromat. Mimo, że jestem świeży w temacie warzenia piwa, uważam że tak nie powinno pachnieć ani smakować :( I jestem przekonany, że to wina chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę że niedawno zabutelkowałeś ale spytam: jak wyszła Warka #7 – Klon Fuller’s London Pride? Podobne do oryginału, coś byś zmenił w recepturze następnym razem? Też się przymierzam do zrobienia tego piwa.

Tak jak post wyżej, niestety kiepskiej jakości chmiel rozwalił mi chyba tę warkę. Poczekam z miesiąc aż się coś poukłada i wtedy będę mógł coś więcej napisać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zabutelkowałem Warka #8 – Full Aroma Hops. Wyszło 34x0,5l, 7x0,33l, 1x1l PET

Próbka smakowała bardzo fajnie. Lekkie, aromatyczne. Po nagazowaniu będzie na pewno jeszcze lepsze. Z całą pewnością do uwarzenia na lato.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #9 – Cascadian Dark Ale

(22.11.2014)

na podstawie receptury jednego z użytkowników forum

 

Browar wzbogacił się o refraktometr, dzisiaj pierwsza warka z jego użyciem. Polecam! :D

 

Surowce:

  • Pale Ale Strzegom 5,6 kg
  • Karmelowy 30 Strzegom 0,3 kg
  • Carafa II Weyermann 0,2 kg
  • Chmiel Simcoe 12,9% - 50g
  • Chmiel Citra 13,9% - 50g
  • Chmiel Amarillo 9,2% - 50g
  • Drożdże US-05

Zacieranie

  • Ilość wody: 17l
  • 69°C - wrzucenie słodów (pale ale, karmelowy), temperatura ustalona na 65-66°C
  • 65°C – 60 min
  • 78°C – mash out – wrzucenie Carafy i przeniesienie zacieru do filtracji

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe w sumie ok 18 litrów wody ok 78°C

Chmielenie: 60’

  • 60' – Simcoe 8% 30g
  • 10' - Citra 3.2% - 20g
  • 0' - Amarillo 4.2% - 40g
  • Na zimno: Simcoe 20g, Citra 30g, Amarillo 10g

Temperatura zadania drożdży: 14°C (23.11.2014)

Fermentacja: burzliwa ok 14 dni w temp. ok 16-18°C, cicha ok 7 dni w temp. 16-18°C

OG: 15° Blg (15,6 Brix)

FG: 4,5° Blg (9 Brix)

Objętość: ~24l

Rozlew: 14.12.2014

Refermentacja: 135g cukru

 

Co się działo w trakcie:

  • Planowo miało być 20l, 16 Blg
  • Do wysładzania użyłem ok.18 litrów wody
  • Do gotowania poszło 28,5l, 13,8 Blg (14,4 Brix)
  • Studzenie przeprowadziłem w wannie z zimną wodą (może Mikołaj przyniesie chłodnicę? ;))
  • Kolejna warka bez większych problemów :)
  • Po wystudzeniu do fermentora trafiło ok 24l brzeczki blg na poziomie 15blg (15,6 Brix)
  • W związku z tym, że miało być 20l a nie 24l brzeczka nie jest całkowicie czarna :( raczej ciemnobrązowa co mnie troszkę zdenerwowało! Sugerowałem się blg płynącej brzeczki. Następnym razem i każdym kolejnym będę wysładzał objętościowo do 26-27 litrów dla warki 20l
  • Czas do momentu wstawienia gara do wanny 6h.
    Czasowo już całkiem dobrze to wygląda. Poszczególne etapy też już raczej opanowałem. Warzenie za każdym razem sprawia mi dużą satysfakcję, mimo że czasem coś pójdzie troszkę nie tak jak sobie wymyślę :D

[07.12.2014]

Od 3 dni piwo stało w temperaturze pokojowej. Teraz przelane na cichą (przy 9,2 Brix/4,7 Blg po korekcie), wsypane chmiele na zimno, fermentor wstawiony do pomieszczenia z temperaturą ok 13°C. Planowany rozlew 13-14.12.2014

Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #10 – Foreign Extra Stout
(01.02.2015)

na podstawie receptury Dori

W czasie od ostatniego warzenia browar wzbogacił się o parę drobiazgów ;) pojawiła się chłodnica zanurzeniowa własnoręcznej roboty z rury karbowanej oraz pojawiło się mieszadło magnetyczne (również robione własnoręcznie :)) z osprzętem do przygotowywania starterów. I jako gadżet termometr elektroniczny z sondą 1m from China :D
Warka troszkę jubileuszowa, bo 10.

Surowce:

  • pilzneński Strzegom 4,4 kg
  • Caraaroma Weyermann 0,3 kg
  • Carafa I Weyermann 0,1 kg
  • Jęczmień palony Strzegom 0,2 kg
  • płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg
  • Chmiel Marynka 8% a-k - 35g
  • Chmiel Lubelski 4,5% a-k - 40g
  • Drożdże FM-13 Irlandzkie Ciemności (starter prawie litrowy ok 27 godzinny)

Zacieranie

  • Ilość wody: 15l +1l*
  • 70°C - wrzucenie słodów (pilzneński, Caraaroma) +płatki, temperatura ustalona na 65,5°C
  • 65,5°C – 40 min (miało być 64)
  • 74°C – 30 min (miało być 72, ale trochę uciekło i miałem problem żeby zjechać na 72 więc odpuściłem, *dolałem 1 litr zimnej wody) pod koniec przerwy wrzuciłem Carafę i jęczmień palony
  • mash out – przeniesienie zacieru do filtracji

Wysładzanie:

  • wysładzanie ciągłe w sumie ok 16 litrów wody ok 78°C

Chmielenie: 60’

  • 50' – Marynka 35g
  • 10' - Lubelski - 40g
  • studzenie chłodnicą do 15-16°C

Temperatura zadania drożdży: ok 15-16°C (01.02.2015)
Fermentacja: burzliwa ok 14 dni w temp. ok 16-18°C, cicha 7 dni w temp. 10-12°C
OG: 15,6° Blg (16,2 Brix)
FG: 5,16° Blg (9,8 Brix)
Objętość: ~20l
Rozlew: 22.02.2015
Refermentacja: 113g glukozy

Co się działo w trakcie:

  • Planowo miało być 20l, 17 Blg
  • Do wysładzania użyłem ok.16 litrów wody
  • Do gotowania poszło 24,5l, 13,65 Blg (14,2 Brix)
  • Studzenie chłodnicą zanurzeniową do ok 15- 16°C, niestety nie ogarnąłem ile czasu i ile wody, ale wydaje mi się że dość szybko. Wspomagałem delikatnym mieszaniem brzeczki.
  • Chłodnica wymaga uszczelnienia, myślałem że się uda na starych wężach od prysznica ale chyba będzie trzeba zainwestować jeszcze troszkę w kawałek węża ogrodowego i szybkozłączki.
  • Po wystudzeniu do fermentora trafiło ok 20l brzeczki, blg na poziomie 15,6° (16,2 Brix)
  • Dałem trochę ciała ze starterem, najpierw przy odkręcaniu trochę wyszło na spacer (pamiętałem o gazie w środku, robiłem to delikatnie ale mimo wszystko trochę wyszło). Następnie, w nocy uciekło mieszadełko i starter nie był przez parę godzin mieszany, dopiero rano znów je ustawiłem i tak się mieszało jeszcze jakieś 8 godzin przed zadaniem. Wlałem do brzeczki całą zawartość kolby. Mam nadzieję, że nie złapał jakiegoś syfa.
  • Czas do momentu zadania drożdży 6h. Bardzo fajny czas, jakbym zaczął jak zawsze z samego rana, miałbym jeszcze pół niedzieli na relaks :D
  • [11.02.2015] Pomiar ekstraktu 9,8 brix - 5,16oBlg. W piątek postawię w 20oC na 1-2 dni, później przelanie na cichą (temp.ok 13-14oC) i jak dobrze pójdzie 21-22.02 butelkowanie.
  • [15.02.2015] Piwo przelane na cichą i wstawione w temperaturę ok 11-12oC. Pomiar gęstości 9,8 brix - 5,16oBlg
  • [22.02.2015] Rozlew w butelki z 113g glukozy. Wyszło 38x0,5L
  • [12.03.2015] Pierwsze testy po dwóch tygodniach od rozlewu. Piwo smaczne, czarne, klarowne. Wydaje mi się, że trochę za mało wyraźne, może nawet trochę mdłe, następnym razem ciut więcej chmielu, ciut więcej paloności i zacierać trochę bardziej wytrawnie.
Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #10 – Foreign Extra Stout
Pomiar ekstraktu 9,8 brix - 5,16oBlg po korekcie. W piątek postawię w 20oC na 1-2 dni, później przelanie na cichą (temp.ok 13-14oC) i jak dobrze pójdzie 21-22.02 butelkowanie.

Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #11 – Coffee Oatmeal Milk Stout
(21.02.2015)


Surowce:

  • Pale ale Strzegom 3,6 kg
  • Caraaroma Weyermann 0,3 kg
  • Carafa Special II Weyermann 0,2 kg
  • Czekoladowy 1200 Strzegom 56 g
  • Jęczmień palony Strzegom 0,3 kg
  • płatki owsiane błyskawiczne 0,55 kg
     
  • Chmiel East Kent Goldings 6,8% a-k - 35g
  • Laktoza 600g
  • kawa świeżo palona 120g
     
  • Drożdże FM-13 Irlandzkie Ciemności ok.125ml gęstwy z warki #10

Zacieranie

  • Ilość wody: 15l +0,5l*
  • 72°C  - wrzucenie słodów (pale ale, Caraaroma) +płatki, temperatura ustalona na 67°C
  • 64-68°C – 60 min (miało być ok.67°C*)
  • 76°C – 10 min na początku przerwy wrzuciłem Carafę, czekoladowy i jęczmień palony

Wysładzanie:

  • wysładzanie na raty 3x5,5L wody ok 78°C

Chmielenie: 60’

  • 55' – East Kent Goldings 25g
  • 20' – East Kent Goldings 10g
  • 15' - laktoza
  • studzenie chłodnicą do 16,5°C
  • na zimno: 3 dni kawa świeżo palona, całe ziarna 120g

Temperatura zadania drożdży: ok 17°C (21.02.2015)
Fermentacja: burzliwa 15 dni w temp. ok 16-18°C, cicha 7 dni w temp. 13°C
OG: 16,73° Blg (17,4 Brix po dodaniu laktozy)
FG: 7,95° Blg (12 Brix)
Objętość: ~21l
Rozlew: 15.03.2015
Refermentacja: 95g cukru

Co się działo w trakcie:

  • Planowo miało być 21l, 14-16 Blg
  • Miałem problemy z ustawieniem temperatury w pierwszej przerwie
  • Do wysładzania użyłem ok.16,5L wody
  • Do gotowania poszło 25,5L, 12,8 Blg (13,3 Brix)
  • Studzenie chłodnicą zanurzeniową do ok 16,5°C, tym razem zmierzyłem wodę i czas, 8min i 90L wody, wydaje mi się, że chłodnica działa świetnie :D Wspomagałem delikatnym mieszaniem brzeczki.
  • Chłodnica dalej wymaga uszczelnienia.
  • Po wystudzeniu do fermentora trafiło ok 21,5L brzeczki, blg na poziomie 16,73° (17,4 Brix)
  • jak dla mnie, to miałem bardzo dobrą wydajność.
  • Czas do momentu zadania drożdży 7h.
  • [02.03.2015] od 8 dnia fermentacji zacząłem podnosić powoli temperaturę, w 14 dniu chciałbym zrobić przerwę diacetylową, a 15 dnia przelać na cichą i wstawić do temperatury ok 13°C. Pomiar blg wykazał 12 Brix ~7,95 °Blg (bez glukozy ok. 6,39°Blg)
  • [08.03.2015] Blg bez zmian od 02.03.2015, piwo przelane na cichą i stoi w temperaturze 13-14°C
  • [12.03.2015 19:30] Wsypane 120g kawy ziarnistej, podpieczonej chwilę wcześniej 15min w piekarniku w celu ubicia różnych "żyjątek"
  • [15.03.2015] Piwo rozlane, wyszło 36x0,5L i 5x0,33L. Bardzo fajny smak i aromat kawy, w lekką kwaskowatością od słodów palonych i może lekką owocowością. Coś więcej będę mógł powiedzieć za jakieś 3-4 tygodnie. Na ten moment uważam, że piwo jest udane, jednak następnym razem postaram się zrobić troszkę mniejszy ekstrakt i troszkę mniej słodkie. Planuję zabrać je na Birofilię aby poddać je ocenie bardziej doświadczonych piwowarów.
Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #10 – Foreign Extra Stout
Rozlew w butelki z 113g glukozy. Wyszło 38x0,5L.

Wydaje mi się, że będzie z tego całkiem dobre piwko :)

Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #11 – Coffee Oatmeal Milk Stout

Blg bez zmian od 02.03.2015, piwo przelane na cichą i stoi w temperaturze 13-14°C

Próbka smakuje świetnie, kawa+czekolada (a jeszcze kawy nie dodawałem :) ) i lekkie nuty palone, na końcu również lekka goryczka, może troszkę za słodkie, jednak mi osobiście wcale to nie przeszkadza. Będzie piwo "deserowe" :P

12.03.2015 planuję dodać na zimno kawę ok 120g, całe ziarna. Będzie to mieszanka kaw brazylijskich z delikatną kwaskowatością, świeżo palona.

Butelkowanie 14-15.03.2015

post-6830-0-86240000-1425824674_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.