Skocz do zawartości
admiro

Temperatura w górę i co tu teraz warzyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, co prawda swoje piwne boje opisuje na browar.biz, ale o wsparcie zwracam się również na orgu.

 

Lubię sobie co niedziela uwarzyć piwo, pora roku wymusza stosowanie drożdży górniaków, i pomysły się skończyły :smilies:

 

Uwarzyłem już: Weizena, Pilsa (póki zimno), Ale, Portera ang., Grodzisza, Red Ale, Koelscha, Stouta Owsianego

 

I co dalej latem? :rolleyes:

 

Słody właśnie będę zamawiał (na jakieś 5 warek), i nie wiem jakie..

 

Myślałem o jakimś "Grillowym" tj. standardzie na letnie wieczory typu

Pilzeński 3,2

Monach 0,5

karmel jasny 0,3

Ale czy to będzie zjadliwe na S-04, US-05 albo S-33?

 

Za wsparcie weny dziękuje :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Latem często warzę wariacie piwa opartego o następującą recepturę

 

4kg pilzneńskiego

0.5kg pszenicznego

0.3kg karapilsa, carahella

 

Zwykle na US-04/05

 

Mocno chmielę takie piwo.

Wychodzi warka o ciemno słomkowej barwie, zdecydowanie gorzkie no i przede wszystkim smaczne w duszne miejskie wieczory :smilies:

 

Co do karmelu jasnego proponowanego przez Ciebie - jeżeli to Strzegom, tudzież Litovel to pamiętaj, że to dość ciemny słód de facto.

 

Za wsparcie weny dziękuje

Zobaczymy co na to Wena :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja w upały często warzę piwa belgijskie, które wręcz wymagają dość wysokich temperatur.

Możesz uwarzyć witbiera, dubbla, tripla lub choćby saisona :smilies:

Do szybkiego spożycia latem polecam weizeny :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
No właśnie dokładnie nie wiem o jakie wsparcie chodzi.

Przyszłe wsparcie mojej weny twórczej oczywiście :smilies:

 

Erloy:

Czyli wariacje nt. wzbogaconego karmelem Koelscha, fajnie

Ps. Sterylizator dotarł, nie wiedziałem, że tak szybko będzie kolejne zamówienie bo poszłoby razem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Życzę Ci, aby ta Twoja WENA twórcza podpowiedziała jak masz warzyć super piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mówią, że drożdże saison dobrze znoszą wyższe temp. Generalnie klasztorniaki. THG też chyba lubią ciepło. No a ja stoję na stanowisku, że jak natura nie sprzyja to nie ma się co z nią kopać i lepiej zrobić przerwę technologiczną.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a moze jak juz dori wspomniala witbier ? piwo szybko dojrzewa i w 3 tygodie po butelkowaniu mozna pic super piwo na gorace dni. Dodam iż w sumie fermentacja tez wg mnie może być skrócona. Ja swoje pszenice jak i witbiera daje na 6 dni burzliwej i 6 dni cichej - wystarcza. Niektórzy mówią "po co cicha" - ja wole robic... chociazby dlatego by oddzielic od osadów w których napewno i troszke chmielu i osadów gorących sie znajduje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
napić się chłodnego witbiera w upalny letni dzień :lol: poezja !!

Nieprawda napić się dobrze nachmielonego lagera to jest niebo w gębie.

Ile osób tyle gustów. Jk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miałem dobrz nachmielonego lagera, ale mi się skończył jeszcze przed upałami:P Dlatego szykuję kolejne.

 

Ostatnio wpadł mi do głowy taki pomysł:

Mamy w gosp. aktualnie nieużywany schładzalnik do mleka (420l).. Pomyślałem że wstawię doń fermentor(y) z lagerem(ami) i podepnę do prądu.. będzie mi utrzymywał około 8-10°C. To z racji tego że nie mam normalnej lodówki którą bym mógł do tego celu wykorzystać..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję zakupu samochodu. Kierowca się cieszy dwa razy - raz jak kupi, a jeszcze bardziej jak starego sprzeda. To powinno być w wątku wyżej, ale po tyle zaśmiecać.

Jeżeli masz taki sprzęt to jesteć całoroczny lagerowicz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:lol: Mój tato się wkurzy.. "bo to dużo prądu ciągnie".. No ale czego się nie zrobi dla domowego Lagera warzonego w wakacje:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zdecydowanie Belgi! Z tego, co ostatnio czytałem w Brew Like A Monk, w niektórych browarach normą jest fermentowanie w temperaturach dochodzących nawet do 28 °C (czyli sporo wyżej, niż jest podane w opisach Wyest jako zalecane temperatury).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam mały problem jeśli chodzi o temperaturę. Włąsnie aura mi ty przeszkadza. Podczas fermentacji burzliwej temperatura osiągnęla 27 stopni. Po 6 dnaich przelalem na cichą. Teraz już jest czwraty dzień a temperatura szaleje. 28 stopni! Co mam robić? Przelewać do butelek? Kontynuować cichą? Drożdże oczywiście górniaki, ekstrakt pszeniczny.

 

Aha. Jescze coś. Ile czasu potzreba żeby Hop Aroma Tabs się całkowicie rozpuściła?

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja mam mały problem jeśli chodzi o temperaturę. Włąsnie aura mi ty przeszkadza. Podczas fermentacji burzliwej temperatura osiągnęla 27 stopni. Po 6 dnaich przelalem na cichą. Teraz już jest czwraty dzień a temperatura szaleje. 28 stopni! Co mam robić? Przelewać do butelek? Kontynuować cichą? Drożdże oczywiście górniaki, ekstrakt pszeniczny.

Na pewno juz wszystko przefermentowało do końca, mozesz butelkować.

Lepiej nie dochmielaj tego piwa na zimno, to nie bardzo pasuje do pszeniczniaków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oto jedno z moich ulubionych piwek "letnich", pszeniczny amerykanski. Swietnie nadaje sie do picia w cieple dni, a takze znosi duze skoki w temp. podczas fermentacji. Przepis jest "przetlumaczony" na slody i chmiele latwo dostepne w Polsce :)

 

Warka: 19 L

OG: 1.054 (13.5 plato)

 

2.75 kg. slod pilsenski

1.8 kg. slod pszenny

340 g. slod monachijski

340 g. slod dekstrynowy (albo karamelowy jasny)

 

20 g. Marynki 60 min

30 g. Lubelski 5 min

 

Zacieranie: 60 min., 66 °C

Drozdze: US-05.

Fermentacja: 2-3 tygodnie

120 g. cukru do butelkowania

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy przepis musze wyprobowac jestem ciekaw jak smakuje to piwo zasyp prawie jak pszenica a drozdze jak angielski ale?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za rady. Zlałem piwko do butelek. Czy piwko pszeniczne jest zawsze takie ciemne? Kolor mojego piwka przypomina Warkę Strong. Może za długo warzyłem?

 

W każdym razie piwo smakuje JUŻ rewelacyjnie. Nie ma tylko gazu. Drożdże Safale S-04 polecam. Na prawdę ułatwiają klarowanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Lepiej nie dochmielaj tego piwa na zimno, to nie bardzo pasuje do pszeniczniaków.
W każdym razie piwo smakuje JUŻ rewelacyjnie. Nie ma tylko gazu. Drożdże Safale S-04 polecam. Na prawdę ułatwiają klarowanie.

Coder zauważ ze to nie będzie piwko pszeniczne w stylu hefe weizen z powodu zastosowanych drożdży. Więc być może dochmielanie na zimno miało sens .....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć!

Powiedzcie czy to normalne że pomimo zastosowania ok. 130g (ok. 18l piwa) suchego ekstraktu jasnego do refermentacji moje piwko nie ma gazu? I do tego piany zdecydowanie za mało. W moim poprzednim piwku: jasnym 12Blg było gazu mnóstwo, piana gęsta. Smak natomiast ciekawy.

 

Co do tego nachmielania to był to taki mój wymysł. Aromat jest fajny, goryczka wyczuwalna. Czuć coś ostrego na języku

 

Piwo pszeniczne musi być takie ciemne? Może ja coś zmajstrowałem. Za długo warzyłem? Warzyłem piwo z ekstraktu pszenicznego jakieś 30 minut.

 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
....Piwo pszeniczne musi być takie ciemne?

Pierwsze pszeniczne które robiłem z puszki też było ciemne i w smaku takie sobie,kolejne które powstało ze słodów jest pierwsza klas,nic więcej tylko polecam zacieranie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cześć!

Powiedzcie czy to normalne że pomimo zastosowania ok. 130g (ok. 18l piwa) suchego ekstraktu jasnego do refermentacji moje piwko nie ma gazu? I do tego piany zdecydowanie za mało. W moim poprzednim piwku: jasnym 12Blg było gazu mnóstwo, piana gęsta. Smak natomiast ciekawy...............

Z twoich postów wynika, że wczoraj zabutelkowałeś a dzisiaj już chcesz mieć dużo gazu i super pianę????

Czy ty aby nie przeprowadzasz refermentacji typu F1 :)

Poczekaj 1-2 tygodnie, a potem sprawdź :P:beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No, ja zabutelkowałem weizena przedwczoraj, wczoraj degustowałem i był gaz i piana. Nie super, ale był.

 

Ba, w dniu butelkowania musiałem go zostawić przed butelkowaniem, ale już po dekantacji i dodaniu cukru na 5 godzin; w tym czasie już pojawił się w tanku całkiem ładny kożuszek piany z fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×