Jump to content
Sign in to follow this  
admiro

Temperatura w górę i co tu teraz warzyć?

Recommended Posts

Witajcie, co prawda swoje piwne boje opisuje na browar.biz, ale o wsparcie zwracam się również na orgu.

 

Lubię sobie co niedziela uwarzyć piwo, pora roku wymusza stosowanie drożdży górniaków, i pomysły się skończyły :smilies:

 

Uwarzyłem już: Weizena, Pilsa (póki zimno), Ale, Portera ang., Grodzisza, Red Ale, Koelscha, Stouta Owsianego

 

I co dalej latem? :rolleyes:

 

Słody właśnie będę zamawiał (na jakieś 5 warek), i nie wiem jakie..

 

Myślałem o jakimś "Grillowym" tj. standardzie na letnie wieczory typu

Pilzeński 3,2

Monach 0,5

karmel jasny 0,3

Ale czy to będzie zjadliwe na S-04, US-05 albo S-33?

 

Za wsparcie weny dziękuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Latem często warzę wariacie piwa opartego o następującą recepturę

 

4kg pilzneńskiego

0.5kg pszenicznego

0.3kg karapilsa, carahella

 

Zwykle na US-04/05

 

Mocno chmielę takie piwo.

Wychodzi warka o ciemno słomkowej barwie, zdecydowanie gorzkie no i przede wszystkim smaczne w duszne miejskie wieczory :smilies:

 

Co do karmelu jasnego proponowanego przez Ciebie - jeżeli to Strzegom, tudzież Litovel to pamiętaj, że to dość ciemny słód de facto.

 

Za wsparcie weny dziękuje

Zobaczymy co na to Wena :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w upały często warzę piwa belgijskie, które wręcz wymagają dość wysokich temperatur.

Możesz uwarzyć witbiera, dubbla, tripla lub choćby saisona :smilies:

Do szybkiego spożycia latem polecam weizeny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No właśnie dokładnie nie wiem o jakie wsparcie chodzi.

Przyszłe wsparcie mojej weny twórczej oczywiście :smilies:

 

Erloy:

Czyli wariacje nt. wzbogaconego karmelem Koelscha, fajnie

Ps. Sterylizator dotarł, nie wiedziałem, że tak szybko będzie kolejne zamówienie bo poszłoby razem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówią, że drożdże saison dobrze znoszą wyższe temp. Generalnie klasztorniaki. THG też chyba lubią ciepło. No a ja stoję na stanowisku, że jak natura nie sprzyja to nie ma się co z nią kopać i lepiej zrobić przerwę technologiczną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a moze jak juz dori wspomniala witbier ? piwo szybko dojrzewa i w 3 tygodie po butelkowaniu mozna pic super piwo na gorace dni. Dodam iż w sumie fermentacja tez wg mnie może być skrócona. Ja swoje pszenice jak i witbiera daje na 6 dni burzliwej i 6 dni cichej - wystarcza. Niektórzy mówią "po co cicha" - ja wole robic... chociazby dlatego by oddzielic od osadów w których napewno i troszke chmielu i osadów gorących sie znajduje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
napić się chłodnego witbiera w upalny letni dzień :lol: poezja !!

Nieprawda napić się dobrze nachmielonego lagera to jest niebo w gębie.

Ile osób tyle gustów. Jk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem dobrz nachmielonego lagera, ale mi się skończył jeszcze przed upałami:P Dlatego szykuję kolejne.

 

Ostatnio wpadł mi do głowy taki pomysł:

Mamy w gosp. aktualnie nieużywany schładzalnik do mleka (420l).. Pomyślałem że wstawię doń fermentor(y) z lagerem(ami) i podepnę do prądu.. będzie mi utrzymywał około 8-10°C. To z racji tego że nie mam normalnej lodówki którą bym mógł do tego celu wykorzystać..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratuluję zakupu samochodu. Kierowca się cieszy dwa razy - raz jak kupi, a jeszcze bardziej jak starego sprzeda. To powinno być w wątku wyżej, ale po tyle zaśmiecać.

Jeżeli masz taki sprzęt to jesteć całoroczny lagerowicz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
:lol: Mój tato się wkurzy.. "bo to dużo prądu ciągnie".. No ale czego się nie zrobi dla domowego Lagera warzonego w wakacje:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie Belgi! Z tego, co ostatnio czytałem w Brew Like A Monk, w niektórych browarach normą jest fermentowanie w temperaturach dochodzących nawet do 28 °C (czyli sporo wyżej, niż jest podane w opisach Wyest jako zalecane temperatury).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam mały problem jeśli chodzi o temperaturę. Włąsnie aura mi ty przeszkadza. Podczas fermentacji burzliwej temperatura osiągnęla 27 stopni. Po 6 dnaich przelalem na cichą. Teraz już jest czwraty dzień a temperatura szaleje. 28 stopni! Co mam robić? Przelewać do butelek? Kontynuować cichą? Drożdże oczywiście górniaki, ekstrakt pszeniczny.

 

Aha. Jescze coś. Ile czasu potzreba żeby Hop Aroma Tabs się całkowicie rozpuściła?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja mam mały problem jeśli chodzi o temperaturę. Włąsnie aura mi ty przeszkadza. Podczas fermentacji burzliwej temperatura osiągnęla 27 stopni. Po 6 dnaich przelalem na cichą. Teraz już jest czwraty dzień a temperatura szaleje. 28 stopni! Co mam robić? Przelewać do butelek? Kontynuować cichą? Drożdże oczywiście górniaki, ekstrakt pszeniczny.

Na pewno juz wszystko przefermentowało do końca, mozesz butelkować.

Lepiej nie dochmielaj tego piwa na zimno, to nie bardzo pasuje do pszeniczniaków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oto jedno z moich ulubionych piwek "letnich", pszeniczny amerykanski. Swietnie nadaje sie do picia w cieple dni, a takze znosi duze skoki w temp. podczas fermentacji. Przepis jest "przetlumaczony" na slody i chmiele latwo dostepne w Polsce :)

 

Warka: 19 L

OG: 1.054 (13.5 plato)

 

2.75 kg. slod pilsenski

1.8 kg. slod pszenny

340 g. slod monachijski

340 g. slod dekstrynowy (albo karamelowy jasny)

 

20 g. Marynki 60 min

30 g. Lubelski 5 min

 

Zacieranie: 60 min., 66 °C

Drozdze: US-05.

Fermentacja: 2-3 tygodnie

120 g. cukru do butelkowania

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawy przepis musze wyprobowac jestem ciekaw jak smakuje to piwo zasyp prawie jak pszenica a drozdze jak angielski ale?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za rady. Zlałem piwko do butelek. Czy piwko pszeniczne jest zawsze takie ciemne? Kolor mojego piwka przypomina Warkę Strong. Może za długo warzyłem?

 

W każdym razie piwo smakuje JUŻ rewelacyjnie. Nie ma tylko gazu. Drożdże Safale S-04 polecam. Na prawdę ułatwiają klarowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Lepiej nie dochmielaj tego piwa na zimno, to nie bardzo pasuje do pszeniczniaków.
W każdym razie piwo smakuje JUŻ rewelacyjnie. Nie ma tylko gazu. Drożdże Safale S-04 polecam. Na prawdę ułatwiają klarowanie.

Coder zauważ ze to nie będzie piwko pszeniczne w stylu hefe weizen z powodu zastosowanych drożdży. Więc być może dochmielanie na zimno miało sens .....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć!

Powiedzcie czy to normalne że pomimo zastosowania ok. 130g (ok. 18l piwa) suchego ekstraktu jasnego do refermentacji moje piwko nie ma gazu? I do tego piany zdecydowanie za mało. W moim poprzednim piwku: jasnym 12Blg było gazu mnóstwo, piana gęsta. Smak natomiast ciekawy.

 

Co do tego nachmielania to był to taki mój wymysł. Aromat jest fajny, goryczka wyczuwalna. Czuć coś ostrego na języku

 

Piwo pszeniczne musi być takie ciemne? Może ja coś zmajstrowałem. Za długo warzyłem? Warzyłem piwo z ekstraktu pszenicznego jakieś 30 minut.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
....Piwo pszeniczne musi być takie ciemne?

Pierwsze pszeniczne które robiłem z puszki też było ciemne i w smaku takie sobie,kolejne które powstało ze słodów jest pierwsza klas,nic więcej tylko polecam zacieranie.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć!

Powiedzcie czy to normalne że pomimo zastosowania ok. 130g (ok. 18l piwa) suchego ekstraktu jasnego do refermentacji moje piwko nie ma gazu? I do tego piany zdecydowanie za mało. W moim poprzednim piwku: jasnym 12Blg było gazu mnóstwo, piana gęsta. Smak natomiast ciekawy...............

Z twoich postów wynika, że wczoraj zabutelkowałeś a dzisiaj już chcesz mieć dużo gazu i super pianę????

Czy ty aby nie przeprowadzasz refermentacji typu F1 :)

Poczekaj 1-2 tygodnie, a potem sprawdź :P:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, ja zabutelkowałem weizena przedwczoraj, wczoraj degustowałem i był gaz i piana. Nie super, ale był.

 

Ba, w dniu butelkowania musiałem go zostawić przed butelkowaniem, ale już po dekantacji i dodaniu cukru na 5 godzin; w tym czasie już pojawił się w tanku całkiem ładny kożuszek piany z fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...