Jump to content
pippo

Kiedy przelewać na cichą ?

Recommended Posts

Witam!

 

Na wstępie - to będzie moja pierwsza warka :)

 

Mam dylemat, otóż robię Hefe-Weizen z receptury http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Sławomir_Franaszek_(Franekkkk) według której powinienem już przelewać na cichą, ale co jakiś czas (mniej więcej raz na 40s) słychać bulgotanie z rurki :)

 

Czy mogę mimo to przelewać na cichą ? Czy jeśli wyjmę rurkę i przez kranik zleję trochę do menzurki celem sprawdzenia Blg to nie zaburzę jakoś całego procesu ? Nie chcę nic spieprzyć :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym nie przelewał na cichą, zwłaszcza że to będzie pszeniczniak, więc piwo z natury ma być mętne. Poza tym tak ja pisałeś to Twoja pierwsza warka, więc im mniej będziesz grzebał tym lepiej dla Ciebie i piwa.

 

Czy jeśli wyjmę rurkę i przez kranik zleję trochę do menzurki celem sprawdzenia Blg to nie zaburzę jakoś całego procesu ?

 

nic nie zaburzysz, ja generalnie nie stosuję fermentora z kranikiem do burzliwej fermentacji, stosuję go jedynie przy butelkowaniu. Jeśli go już używasz to pamiętaj o dokładnej dezynfekcji, zwłaszcza przy kraniku :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej nic nie grzeb :) ale wiem jak to jest jak sie robi 1-3 raz wszystko interesuje :) :)

Poczekaj jeszcze z 3 dni i złej na cicha :) będzie dobrze :) i nawet smakować pewnie będzie :) pozdr i kolejnych wątek życzę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przelewaj, pierwsze pomiary Blg zrób po około 10-14 dniach od nastawienia. Pszenicznych nie potrzeba przelewac na cichą, a w Twoim przypadku wyjdzie to tylko na dobre - mniej etapów do podłapania czegoś.

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli to pszeniczniak to nie ma sensu przelewać na cichą. Możesz ewentualnie potrzymac dłużej na burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie Hefeweizena nie zlewa sie na cichą, ale jeśli już chcesz robic dokładnie wg. receptury to zlej. Drożdże do tego stylu słabo flokulują, jest ich w piwie dużo, więc dalej będą fermentować po przelaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście bym odpuścił cichą i poczekał kilka dni.

Edited by Szuwar71

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, dzięki za sugestie :) zrezygnuje w pierwszej warce z cichej w takim razie.

 

4 dni temu 4 Blg, dzisiaj 3 Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 dni temu 4 Blg, dzisiaj 3 Blg

 

Poczekaj jeszcze 2-3 dni i ponów pomiar. Jak wyjdzie 3 BLG to butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, dzięki za sugestie :) zrezygnuje w pierwszej warce z cichej w takim razie.

 

4 dni temu 4 Blg, dzisiaj 3 Blg

 

moim skromnym zdaniem, również bym nie przelewał, tylko przetrzymał jeszcze kilka dni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem.

 

Jeszcze tylko pytanie, ile czasu potrzeba, aby piwo w tym stylu po rozlaniu i dodaniu cukru sie nagazowało ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli refermantacja w temperaturze pokojowej to od 1-2 tygodni, ale po tygodniu możesz spokojnie sprawdzić stopień nagazowania. Dobrym patentem na kontrolę nagazowania jest też napełnienie butelki PET.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki :) w piwnicy mam 17-19stC w domu 23-24 :P wiec pewnie przeniose jedna skrzynie do domu :)

Edited by pippo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wtrącę się do tego tematu żeby nie zaczynać nowego wątku a pytanie trochę w jak temacie ;)

 

Robiłem ostatnio AIPA 15,5' Blg na drożdżach US-05, fermentacja burzliwa 13 dni + cicha z chmieleniem na zimno 7 dni. Niepokoi mnie końcowe blg które wyszło mi aż 5' , ale nie chciało mi zejść niżej dlatego zabutelkowałem mojego aipa, jednak teraz z niepokojem patrze na butelki czy nie będzie z tego granatów aby granatów. To jest pierwsze moje piwo z tak wysokim ekstraktem wiec nie wiem czy tak ma być czy po prostu drożdże zdechły lub nie dały rady...

Acha do refermentacji dałem 180g cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wtrącę się do tego tematu żeby nie zaczynać nowego wątku a pytanie trochę w jak temacie ;)

 

Robiłem ostatnio AIPA 15,5' Blg na drożdżach US-05, fermentacja burzliwa 13 dni + cicha z chmieleniem na zimno 7 dni. Niepokoi mnie końcowe blg które wyszło mi aż 5' , ale nie chciało mi zejść niżej dlatego zabutelkowałem mojego aipa, jednak teraz z niepokojem patrze na butelki czy nie będzie z tego granatów aby granatów. To jest pierwsze moje piwo z tak wysokim ekstraktem wiec nie wiem czy tak ma być czy po prostu drożdże zdechły lub nie dały rady...

Acha do refermentacji dałem 180g cukru.

Testu FFT nie robisz może warto zacząć roboty tyle co nic a potem nie musisz się zastanawiać. Jeżeli o BLG to nie wiem ja w mojej AIPie miałem 16BLG drozdze tez 05 i mi zeszło do 4BLG. Natomiast powiedz jakie wysycenie ustaliłeś sobie dodając cukier do refermentacji, ja przy v/v 2.4 wyliczone 117gr, wiem że zależy to ok kilku czynników ale 180 hmm może być " nieźle nagazowane" sprawdz sobie jeszcze raz.

Pzdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lubie dobrze nagazowane piwa dlatego dla tego stylu w programie refermv21 ustaliłem v/v na 2,6 i wyskoczyło ok 175g na 24l.

Test FFT nie wiem niestety co to :( Tylko zastanawiało mnie ze zeszło tylko do 5'Blg....

Share this post


Link to post
Share on other sites

programie refermv21 ustaliłem v/v na 2,6 i wyskoczyło ok 175g na 24l.

 

Większość butelek ma wytrzymałość w granicach 3 vol. Szampana robisz?

 

Test FFT nie wiem niestety co to :(

 

Ale wiesz co to wyszukiwarka? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego Lary. Sam program określił że ten styl ma mieć w granicach od 2,2 do 2,7 v/v, wiec moje 2,6 jest w stylu tego gatunku piwa. Jeszcze szampana żadnego nie miałem, tylko pszeniczne piwa jakoś bardziej się lubią pienić ale mi to nie przeszkadza.

Doczytałem już sobie co to test FFT i raczej nie będę stosował bo nie mam na to czasu. Wolę się uczyć na własnej skórze a czasem zajrzeć na forum i doczytać lub zapytać jak mam wątpliwości.

Z tego wynika że chyba nie mam się co obawiać... ale dla pewności przykryję skrzynki cięższym kocem i schowam do schronu ;)

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Większość butelek ma wytrzymałość w granicach 3 vol. Szampana robisz?

jeszcze poprawkę na temperaturę trzeba wziąć.

Co nie zmienia faktu, że piwo to nie szampan. :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość butelek ma wytrzymałość w granicach 3 vol. Szampana robisz?

jeszcze poprawkę na temperaturę trzeba wziąć.

Co nie zmienia faktu, że piwo to nie szampan. :okey:

Powiedz to belgom :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy nie miałem wcześniej potrzeby robienia testów od fermentowania brzęczki bo to były zwykłe 11' 12' i 13' blg i normalnie schodziły do 3, 4 blg można powiedzieć książkowo ;) Na początku przygody z piwem czytałem o tym teście ale nie miałem okazji stosować.. może następnym razem przy większych blg zastosuje test fft ale puki co nie będę utrudniał sobie zabawy z piwem.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.