Jump to content
Sign in to follow this  
marcin_l85

Budowlane Ale:)

Recommended Posts

Hej. W przyszłym miesiącu zaczynam walkę z budową domu i z tego powodu potrzebuję zrobić jakiś nijaki " napój energetyczny " dla budowlańców:) Założenia to moc jakieś 4-5 vol, jasne orzeźwiające. Jakiś prosty zasyp. Mam gęstwę British Ale. warki +/- 25L

 

Z góry dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób Kolsch

Słód pilzneński 3,2 kg

Słód pszeniczny 0,8 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 40 g

 

Dokup S-33 i heja bedą zadowoleni składniki góra 30zł a napoju 20L :D dla "budowlańców" jak znalazł :D

Pozdr

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przypasuje im cokolwiek?

5kg pale/pilzneńskiego, 0.5kg karmelowego jasnego, polski chmiel dla goryczki do 30 IBU, troche smaku, aromatu i voilà! Wejdzie jak woda.

Edited by Szinek

Share this post


Link to post
Share on other sites

potrzebuję zrobić jakiś nijaki " napój energetyczny " dla budowlańców:)

a nie masz obaw, że ten dom to może wyjść jakiś taki nie taki jak miał być ? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polskie Ale single hop Marynka. Oprócz słodu pale ale możesz dodać z 5% jakiegoś karmelowego około 80 EBC. IBU nie więcej niż 40 i już ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

potrzebuję zrobić jakiś nijaki " napój energetyczny " dla budowlańców:)

a nie masz obaw, że ten dom to może wyjść jakiś taki nie taki jak miał być ? ;)

Ogólnie to będzie budowa systemem gospodarczym ale oczywiście będę musiał wziąć jakiegoś murarza/pomocnika. Po za tym tata nie jest jakimś smakoszem. Dzisiaj poczęstowałem tatę i wujka Porterem i próbując lekko wymusić recenzję podsumowali: " jakie tam style, przecież to jeden h.j ". Dlatego nie mam zamiaru się spuszczać. Na swoje gardło mam Koźlaka i wspomnianego Portera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiec rób to co ci napisałem zero problemów a Lubelski daj na 20g 60min i 20g na 10 min pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Polskie Ale single hop Marynka. Oprócz słodu pale ale możesz dodać z 5% jakiegoś karmelowego około 80 EBC. IBU nie więcej niż 40 i już ;)

dla niewtajemniczonych 40IBU to stanowczo za dużo. szczególnie jeśli to będzie 12stka. I pewnie można sobie darować chmielenie na smak&aromat.~25ibu max.

Zresztą i tak lud pracujący wypije wszystko byle były %. :cool:

Tak wiem zaprzeczyłem sam sobie :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polskie Ale single hop Marynka. Oprócz słodu pale ale możesz dodać z 5% jakiegoś karmelowego około 80 EBC. IBU nie więcej niż 40 i już ;)

dla niewtajemniczonych 40IBU to stanowczo za dużo. szczególnie jeśli to będzie 12stka. I pewnie można sobie darować chmielenie na smak&aromat.~25ibu max.

Zresztą i tak lud pracujący wypije wszystko byle były %. :cool:

Tak wiem zaprzeczyłem sam sobie :lol:

 

Ale czemu nie zapodać temu "ludowi pracującemu" piwa z lekkim, ale jednak zdecydowanie mocniejszym od koncerniaków, chmielowym charakterem? Jak najbardziej chmiel na smak i aromat. Niech wiedzą co dobre! Fakt, że jednak 40 może być za dużo na początek, ale 30-35 będzie spoko ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Bo lud nie przyzwyczajon do czegoś takiego jak chmiel w piwie, tylko żółć :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego trzeba edukować! W ogóle wielu "laików" dostając piwa bardzo mocno chmielone jest zachwyconych ;)

Edited by Szuwar71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Laików może tak, ale tacy co to na piwie się znają, bo piją kilka hekto Harnasia rocznie, to już niekoniecznie doceniają chmiel w piwie. ;)

 

Lekkie ale, 11 blg, fermentowane w dolnym zakresie temperatur, z goryczką w okolicach 25 IBU powinno się sprawdzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może coś takiego, tylko ale a nie lager;)

http://www.piwo.org/topic/4035-zbig-zapiski-z-browaru-domowego/page__st__40#entry199642

Warka #61 Lager budowlany

 

- Pilzneński – 4 kg

- Monachijski – 7 kg

- Karmel 100 EBC – 3 kg

- Carramunich II - 1 kg

- Special B - 0,5 kg

 

- Marynka 80 g - 60 min

- Lubelski 100 g - 60 min

- Lubelski 100 g - 15 min

 

- Cukier 12 kg

- Ryż 2 kg surowy do beczki

- Woda mineralna 26 x 5 L do beczki

 

 

Wyszło około 200l, 11 BLG, Saflager w 34/70

Lager budowlany #61 zabutelkowany. Wyszedł w dość ciemnym, miedzianym kolorze. W smaku bym powiedział, bardzo dobry, jak na ten moment. Bardzo pozytywne zaskoczenie :)

I w dodatku wyszło go 208 litrów....

A piwo to bardzo dobra waluta wymienna :) hahahahaa

Jaco z Browaru Krzeczyn też bardzo zadowolony, na zimę na pewno będzie powtórka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja powiem tak- zero aromatów i prawie zero goryczyki. Dlaczego? Moja LP ponad wszystko lubi Harnasia i tyle. Robiłem dla żonki kilka piwek i dopiero smakowały jej piwa z zerowym aromatem, czyli żadnego chmielenia na aromat, fermentacja w jak najniższej temperaturze, a najlepiej pewnie by była dolna fermentacja, no i goryczka co najwyżej 20 IBU. Karmelowego co najwyżej 150 gram na warkę 20 litrów, ale nie wiem czy to nie za dużo, chyba bym nie dawał wcale albo z 50 gram.

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrob 10-tke ibu max 25 zasyp pils + monach + pszeniczny zacieranie 66 stopni ... chmielenie na goryczke i smak, fermentacja w dolnym zakresie. Beda zadowoleni.

Edited by eslord

Share this post


Link to post
Share on other sites

Typowy "Mietek Budowlaniec" uważa że najlepsze piwo jest tylko jasne i ma jak najmniejszą goryczkę. Choćby jak mu tłumaczył że są inne, smaczniejsze, to on i tak woli tego harnasia czy tatre. I trzeba mu coś takiego dostarczyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weź pod uwagę serwowanie tego wynalazku... budowlańcy będą łomotać z gwinta, czyli z drożdżami. Może być tak że ostatecznie Twój nawet niewielki nakład pracy spotka się z surową krytyką koneserów tatry i harnasia :) Zrób sobie i komuś z najbliższych coś sesyjnego a jeśli chcesz obsłużyć fachmanów to zainwestuj w robocze piwo w stylu harnasia czy żubra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z opisu wynika, że i tak ci cichcem będą Żuberka i Wareczkę przemycać na plan budowy. Nie napinaj się, zrób sobie wita srita i się delektuj a skoro dotychczas przy stole biesiadnym nie docenili, to też nie docenią na rusztowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja teraz wiem jedno - jakbykolwiek, cokolwiek wymyślać, cudować, rozcieńczać - to i tak najtaniej pojechać do jakiegoś marketu i nakupić piwa po 1,99.

A jak się dobrze poszuka to i taniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja teraz wiem jedno - jakbykolwiek, cokolwiek wymyślać, cudować, rozcieńczać - to i tak najtaniej pojechać do jakiegoś marketu i nakupić piwa po 1,99.

A jak się dobrze poszuka to i taniej.

 

Żebyś wiedział, że tak zrobię... dzisiaj robiłem elektrykę u siostry i robiła tam ekipa moich przyszłych budowlańców. Jak tylko poczęstowałem ich Brown Porterem była chwila konsternacji i ogólnie temat zszedł na ... dodawanie żółci do piwa :/ :/ :/

 

Także dla nich Biedronkowe Ale a ja swoje :okey::beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.