marcin_l85 43 Posted March 8, 2014 Hej. W przyszłym miesiącu zaczynam walkę z budową domu i z tego powodu potrzebuję zrobić jakiś nijaki " napój energetyczny " dla budowlańców:) Założenia to moc jakieś 4-5 vol, jasne orzeźwiające. Jakiś prosty zasyp. Mam gęstwę British Ale. warki +/- 25L Z góry dzięki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kubuch 4 Posted March 8, 2014 Zrób Kolsch Słód pilzneński 3,2 kg Słód pszeniczny 0,8 kg Chmiel Lubelski, granulat, 40 g Dokup S-33 i heja bedą zadowoleni składniki góra 30zł a napoju 20L dla "budowlańców" jak znalazł Pozdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szinek 13 Posted March 8, 2014 (edited) Nie przypasuje im cokolwiek? 5kg pale/pilzneńskiego, 0.5kg karmelowego jasnego, polski chmiel dla goryczki do 30 IBU, troche smaku, aromatu i voilà! Wejdzie jak woda. Edited March 8, 2014 by Szinek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted March 8, 2014 potrzebuję zrobić jakiś nijaki " napój energetyczny " dla budowlańców:) a nie masz obaw, że ten dom to może wyjść jakiś taki nie taki jak miał być ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szuwar71 42 Posted March 8, 2014 Polskie Ale single hop Marynka. Oprócz słodu pale ale możesz dodać z 5% jakiegoś karmelowego około 80 EBC. IBU nie więcej niż 40 i już Quote Share this post Link to post Share on other sites
marcin_l85 43 Posted March 8, 2014 potrzebuję zrobić jakiś nijaki " napój energetyczny " dla budowlańców:) a nie masz obaw, że ten dom to może wyjść jakiś taki nie taki jak miał być ? Ogólnie to będzie budowa systemem gospodarczym ale oczywiście będę musiał wziąć jakiegoś murarza/pomocnika. Po za tym tata nie jest jakimś smakoszem. Dzisiaj poczęstowałem tatę i wujka Porterem i próbując lekko wymusić recenzję podsumowali: " jakie tam style, przecież to jeden h.j ". Dlatego nie mam zamiaru się spuszczać. Na swoje gardło mam Koźlaka i wspomnianego Portera. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kubuch 4 Posted March 8, 2014 Wiec rób to co ci napisałem zero problemów a Lubelski daj na 20g 60min i 20g na 10 min pozdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted March 8, 2014 Polskie Ale single hop Marynka. Oprócz słodu pale ale możesz dodać z 5% jakiegoś karmelowego około 80 EBC. IBU nie więcej niż 40 i już dla niewtajemniczonych 40IBU to stanowczo za dużo. szczególnie jeśli to będzie 12stka. I pewnie można sobie darować chmielenie na smak&aromat.~25ibu max. Zresztą i tak lud pracujący wypije wszystko byle były %. Tak wiem zaprzeczyłem sam sobie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szuwar71 42 Posted March 8, 2014 Polskie Ale single hop Marynka. Oprócz słodu pale ale możesz dodać z 5% jakiegoś karmelowego około 80 EBC. IBU nie więcej niż 40 i już dla niewtajemniczonych 40IBU to stanowczo za dużo. szczególnie jeśli to będzie 12stka. I pewnie można sobie darować chmielenie na smak&aromat.~25ibu max. Zresztą i tak lud pracujący wypije wszystko byle były %. Tak wiem zaprzeczyłem sam sobie Ale czemu nie zapodać temu "ludowi pracującemu" piwa z lekkim, ale jednak zdecydowanie mocniejszym od koncerniaków, chmielowym charakterem? Jak najbardziej chmiel na smak i aromat. Niech wiedzą co dobre! Fakt, że jednak 40 może być za dużo na początek, ale 30-35 będzie spoko Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted March 8, 2014 Bo lud nie przyzwyczajon do czegoś takiego jak chmiel w piwie, tylko żółć Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szuwar71 42 Posted March 8, 2014 (edited) Dlatego trzeba edukować! W ogóle wielu "laików" dostając piwa bardzo mocno chmielone jest zachwyconych Edited March 8, 2014 by Szuwar71 Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted March 8, 2014 Laików może tak, ale tacy co to na piwie się znają, bo piją kilka hekto Harnasia rocznie, to już niekoniecznie doceniają chmiel w piwie. Lekkie ale, 11 blg, fermentowane w dolnym zakresie temperatur, z goryczką w okolicach 25 IBU powinno się sprawdzić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted March 8, 2014 Może coś takiego, tylko ale a nie lager;) http://www.piwo.org/topic/4035-zbig-zapiski-z-browaru-domowego/page__st__40#entry199642 Warka #61 Lager budowlany - Pilzneński – 4 kg - Monachijski – 7 kg - Karmel 100 EBC – 3 kg - Carramunich II - 1 kg - Special B - 0,5 kg - Marynka 80 g - 60 min - Lubelski 100 g - 60 min - Lubelski 100 g - 15 min - Cukier 12 kg - Ryż 2 kg surowy do beczki - Woda mineralna 26 x 5 L do beczki Wyszło około 200l, 11 BLG, Saflager w 34/70 Lager budowlany #61 zabutelkowany. Wyszedł w dość ciemnym, miedzianym kolorze. W smaku bym powiedział, bardzo dobry, jak na ten moment. Bardzo pozytywne zaskoczenie I w dodatku wyszło go 208 litrów.... A piwo to bardzo dobra waluta wymienna hahahahaa Jaco z Browaru Krzeczyn też bardzo zadowolony, na zimę na pewno będzie powtórka. 1 marcin_l85 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted March 8, 2014 (edited) A ja powiem tak- zero aromatów i prawie zero goryczyki. Dlaczego? Moja LP ponad wszystko lubi Harnasia i tyle. Robiłem dla żonki kilka piwek i dopiero smakowały jej piwa z zerowym aromatem, czyli żadnego chmielenia na aromat, fermentacja w jak najniższej temperaturze, a najlepiej pewnie by była dolna fermentacja, no i goryczka co najwyżej 20 IBU. Karmelowego co najwyżej 150 gram na warkę 20 litrów, ale nie wiem czy to nie za dużo, chyba bym nie dawał wcale albo z 50 gram. Edited March 8, 2014 by Afghan Quote Share this post Link to post Share on other sites
eslord 18 1 Items Posted March 8, 2014 (edited) Zrob 10-tke ibu max 25 zasyp pils + monach + pszeniczny zacieranie 66 stopni ... chmielenie na goryczke i smak, fermentacja w dolnym zakresie. Beda zadowoleni. Edited March 8, 2014 by eslord Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafek00 13 1 Items Posted March 8, 2014 http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/scottish_ale_10_blg a ja Ci proponuję coś takiego - będę budowlańcy zadowoleni. I mimo to że nie jest jasne :-) Quote Share this post Link to post Share on other sites
RobertJ 8 1 Items Posted March 9, 2014 Typowy "Mietek Budowlaniec" uważa że najlepsze piwo jest tylko jasne i ma jak najmniejszą goryczkę. Choćby jak mu tłumaczył że są inne, smaczniejsze, to on i tak woli tego harnasia czy tatre. I trzeba mu coś takiego dostarczyć. 1 marcin_l85 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
b.dawid 116 Posted March 9, 2014 Weź pod uwagę serwowanie tego wynalazku... budowlańcy będą łomotać z gwinta, czyli z drożdżami. Może być tak że ostatecznie Twój nawet niewielki nakład pracy spotka się z surową krytyką koneserów tatry i harnasia Zrób sobie i komuś z najbliższych coś sesyjnego a jeśli chcesz obsłużyć fachmanów to zainwestuj w robocze piwo w stylu harnasia czy żubra. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rabbek 48 Posted March 9, 2014 harnaś chyba 1,99 kosztuje Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted March 9, 2014 Z opisu wynika, że i tak ci cichcem będą Żuberka i Wareczkę przemycać na plan budowy. Nie napinaj się, zrób sobie wita srita i się delektuj a skoro dotychczas przy stole biesiadnym nie docenili, to też nie docenią na rusztowaniu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zbyszek T 106 Posted March 29, 2014 Ja teraz wiem jedno - jakbykolwiek, cokolwiek wymyślać, cudować, rozcieńczać - to i tak najtaniej pojechać do jakiegoś marketu i nakupić piwa po 1,99. A jak się dobrze poszuka to i taniej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marcin_l85 43 Posted March 30, 2014 Ja teraz wiem jedno - jakbykolwiek, cokolwiek wymyślać, cudować, rozcieńczać - to i tak najtaniej pojechać do jakiegoś marketu i nakupić piwa po 1,99. A jak się dobrze poszuka to i taniej. Żebyś wiedział, że tak zrobię... dzisiaj robiłem elektrykę u siostry i robiła tam ekipa moich przyszłych budowlańców. Jak tylko poczęstowałem ich Brown Porterem była chwila konsternacji i ogólnie temat zszedł na ... dodawanie żółci do piwa :/ Także dla nich Biedronkowe Ale a ja swoje Quote Share this post Link to post Share on other sites