Skocz do zawartości

Receptura na wędzonkę - proszę o rady


zbynieks

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym coś a'la rauchbock, ale nie mam warunków do dolnej fermentacji. Kombinuję coś na 20 litrów tak:

2 kg wędzony Weyermann

0,5 kg wędzony grodziski

0,5 kg pszeniczny

1 kg wiedeński

1 kg pale ale

05 kg jasny karmel (albo 1 kg carapils?)

 

zacieranie

63 - 60

72 - 30

mash out

 

Chmiel Lubelski i marynka,

Drożdże S33, fermentacja w dolnym zakresie

Co Koleżeństwo radzi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do mojego rauchbocka dałem 51% zasypu wędzonego Steinbacha.

Tylko proszę nie marnuj całej swojej pracy zadając do tego piwa najbardziej badziewne drożdże na świecie.

Proponuję US-05 w wędzonym porterze poradziły sobie bardzo dobrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płatki dębowe do filtracji? 0_o

 

Normalnie, jako złoże filtracyjne.

 

Ale po co. Złożem filtracyjnym jest łuska za zbóż i to powinno dawać radę. Po co się bawić w płatki dębowe akurat tutaj?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do mojego rauchbocka dałem 51% zasypu wędzonego Steinbacha.

Tylko proszę nie marnuj całej swojej pracy zadając do tego piwa najbardziej badziewne drożdże na świecie.

Proponuję US-05 w wędzonym porterze poradziły sobie bardzo dobrze.

 

O widzisz... Ja miałem bardzo dobre doświadczenia z grodziskim na S33 właśnie, parę osób też robiło na S33, one faktycznie nie odfermentowują zbyt głęboko, aliści myślałem, że to może być niezły pomysł. Tym bardziej że akurat gęstwę mam. To może na gęstwie witbiera a tutaj na Danstarach? CO myślicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po co się bawić w płatki dębowe akurat tutaj?

 

Oddają naprawdę sporo dobrej wędzonki, nie siorbią wody w trakcie gotowania, nie ma później problemu z odfiltrowaniem płatków z gorącej brzeczki. Przy dłuższym gotowaniu mogą dodać sporo ściągających tanin do piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm, no to będę musiał sprawdzić. Płatki dębowe kojarzą mi się z zupełnie czymś innym niż wędzonka, ale nie przy stosowaniu ich w filtracji. Rozumiem, że Twoje wnioski to na podstawie własnych obserwacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wracając do drożdzy - u mnie fajny efekt dało zastosowanie 1007 German Ale. A zasyp to 5 kg wędzonego Weyermanna plus ciut pszenicznego i szczypta Carafy dla koloru. Polecam ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płatki dębowe kojarzą mi się z zupełnie czymś innym niż wędzonka

 

Bo to nie są takie płatki dębowe jak np. do nadawania aromatów beczki. To bardziej takie uwędzone trociny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Odgrzewam temat, bo się wieczorem biorę za warzenie. Proszę o rady, ewentualnie korektę receptury. Na tę chwile planuję tak:

1 kg wędzony Steinbach

1,5 kg grodziski

3 kg monach

0,5 kg pils

300 g ciemny karmel Strzegom

 

Celuję w 15-16 blg, będę wysładzał do bailinga

 

 

Zacierać planuję 30/ 30

 

Chmielenie marynką i lubelskim ok. 30 IBU

 

Drożdże gęstwa US 05.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.