Jump to content
zbynieks

Receptura na wędzonkę - proszę o rady

Recommended Posts

Chciałbym coś a'la rauchbock, ale nie mam warunków do dolnej fermentacji. Kombinuję coś na 20 litrów tak:

2 kg wędzony Weyermann

0,5 kg wędzony grodziski

0,5 kg pszeniczny

1 kg wiedeński

1 kg pale ale

05 kg jasny karmel (albo 1 kg carapils?)

 

zacieranie

63 - 60

72 - 30

mash out

 

Chmiel Lubelski i marynka,

Drożdże S33, fermentacja w dolnym zakresie

Co Koleżeństwo radzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie za mało słodów wędzonych. Słód z weyermanna jest słabiutko wędzony, jak jeszcze nie kupiłeś słodów, kup raczej Steinbacha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do swojego dałem 40% Stienbacha i jak dla mnie wędzonki mało. Ale ocenię za miesiąc jak diacetyl zejdzie :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy jaką chcesz wędzonkę - briessowa wiśnia w wadze 1kg na ponad 7kg zasyp dała czadu, ale daleko jej do szynki z buka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie zmieniłbym słody na Steinbacha i dodał ewentualnie wędzone płatki dębowe do filtracji.

 

Wszystko zależy od tego jakiej wędzonki oczekujemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do mojego rauchbocka dałem 51% zasypu wędzonego Steinbacha.

Tylko proszę nie marnuj całej swojej pracy zadając do tego piwa najbardziej badziewne drożdże na świecie.

Proponuję US-05 w wędzonym porterze poradziły sobie bardzo dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ano właśnie, jak to jest z tymi drożdżami w wędzonych piwach. Grają dużą rolę? Czy są szczepy które "pobijają" wędzonkę? Czy po prostu unikać tych o estrowym profilu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym unikał estrowych drożdży. Kiedyś zrobiłem wędzonego stouta na S-04 fermentowanego w wyższych temp. i połączenie nie było zbyt przyjemne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodaj więcej wędzonego to raz i zacieraj raczej bliżej 70C karmelowość musi kontrować wędzonkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki dębowe do filtracji? 0_o

 

Normalnie, jako złoże filtracyjne.

 

Ale po co. Złożem filtracyjnym jest łuska za zbóż i to powinno dawać radę. Po co się bawić w płatki dębowe akurat tutaj?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do mojego rauchbocka dałem 51% zasypu wędzonego Steinbacha.

Tylko proszę nie marnuj całej swojej pracy zadając do tego piwa najbardziej badziewne drożdże na świecie.

Proponuję US-05 w wędzonym porterze poradziły sobie bardzo dobrze.

 

O widzisz... Ja miałem bardzo dobre doświadczenia z grodziskim na S33 właśnie, parę osób też robiło na S33, one faktycznie nie odfermentowują zbyt głęboko, aliści myślałem, że to może być niezły pomysł. Tym bardziej że akurat gęstwę mam. To może na gęstwie witbiera a tutaj na Danstarach? CO myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po co się bawić w płatki dębowe akurat tutaj?

 

Oddają naprawdę sporo dobrej wędzonki, nie siorbią wody w trakcie gotowania, nie ma później problemu z odfiltrowaniem płatków z gorącej brzeczki. Przy dłuższym gotowaniu mogą dodać sporo ściągających tanin do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, no to będę musiał sprawdzić. Płatki dębowe kojarzą mi się z zupełnie czymś innym niż wędzonka, ale nie przy stosowaniu ich w filtracji. Rozumiem, że Twoje wnioski to na podstawie własnych obserwacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wracając do drożdzy - u mnie fajny efekt dało zastosowanie 1007 German Ale. A zasyp to 5 kg wędzonego Weyermanna plus ciut pszenicznego i szczypta Carafy dla koloru. Polecam ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można też podbić wędzonkę dodając pod koniec gotowania suszonych, wędzonych śliwek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki dębowe kojarzą mi się z zupełnie czymś innym niż wędzonka

 

Bo to nie są takie płatki dębowe jak np. do nadawania aromatów beczki. To bardziej takie uwędzone trociny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odgrzewam temat, bo się wieczorem biorę za warzenie. Proszę o rady, ewentualnie korektę receptury. Na tę chwile planuję tak:

1 kg wędzony Steinbach

1,5 kg grodziski

3 kg monach

0,5 kg pils

300 g ciemny karmel Strzegom

 

Celuję w 15-16 blg, będę wysładzał do bailinga

 

 

Zacierać planuję 30/ 30

 

Chmielenie marynką i lubelskim ok. 30 IBU

 

Drożdże gęstwa US 05.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.