Jump to content
Rosolis

Piwny OMNIBUS

Recommended Posts

Pytanie (apel) do GOLD EXPERTÓW.

Powstało do tej pory wiele różnych kalkulatorów, tabelek przeliczeniowych, arkuszy i innych żmudnych opracowań. Mnie, jako ciągle uczącemu się, ale tylko „człowiekowi technicznemu”, radzącemu sobie z prądem, obróbką metali, drewnem oraz innymi „szpejami” bardzo brakuje wiedzy biologicznej.

Po moich dotychczasowych, skromnych osiągnięciach opartych głównie na zastawach HOMEBREWING, chciałbym stworzyć coś własnego, ale nie wiem co z czym „pomieszać” aby wyszło z tego coś pijalnego.

Chcę więc zapytać: czy istnieje możliwość stworzenia (najlepiej w formie tabelarycznej) jakiegoś kompendium wiedzy zawierającego podstawowe informacje o możliwościach / konieczności / zakazie, stosowania poszczególnych składników dla danego stylu piwa?

 

Na przykład:

AIPA:

1. Słody: obowiązkowe – zalecane – dopuszczalne – niedozwolone

2. Drożdże: obowiązkowe – zalecane – dopuszczalne – niedozwolone

3. Chmiele: obowiązkowe – zalecane – dopuszczalne – niedozwolone

 

Belgian Dubbel: …………………………….

 

Siłą rzeczy byłaby to tylko ściąga (kto zechce może jednak zgłębić temat na niniejszym forum), ale byłoby to zebrane w jednym miejscu.

CZY TO MA SENS?

 

P.S.

Nie mam pewności czy w dobrym dziale zamieściłem temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma już GOLD EXPERTÓW ;)

 

Można się pokusić o zrobienie takiej tabeli, ale trochę obawiam się, że suchy podział (bez komentarza) nie odda wszystkich niuansów. Sama staram się opisywać style piwne wraz z prezentacją surowców, które zaleca się używać do danego stylu, ale jest z tym trochę roboty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie to bezsensowny podział, wszystkie chwyty są dozwolone, jeżeli efekty będą satysfakcjonujące.

 

To co jednych jest obowiązkowe, dla innych będzie niedopuszczalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak weźmiesz chociażby opisy styli BJCP, to masz tam składniki z jakich dane piwo się warzy. Możesz się tym kierować.

 

Tworzenie takiej tabelki to byłaby masakra, bo ilu piwowarów tyle opinii. Wystarczy zajrzeć do wątku o Polskim Ale żeby zobaczyć jak to wygląda w praktyce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaprzyjaźnij się z charakterystykami słodów, drożdży, chmieli, stylów BJCP. Biorąc się za za opracowywanie receptury pozbieraj receptury z zaufanych sklepów, zwycięskich piw z wiki, z działu Receptury Autorskie, z zapisków doświadczonych piwowarów. Następnie przejdź do analizy i na podstawie wiedzy z charakterystyk spróbuj sobie odpowiedzieć dlaczego takie, a nie inne składniki zastosowano. Dostosuj recepturę, która wydaje ci się najlepsza do posiadanych zapasów i warz. Gdy piwo już dojrzeje będziesz mógł ocenić i wyciągnąć wnioski na przyszłość.

Edited by KosciaK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kombinuj i szukaj.Robiąc typowe piwa nigdy nie znajdziesz nowych smaków.Baw się warzeniem ,dodawaj zmieniaj oceniaj.Jak tobie nie będzie smakowało częstuj, innym może smakować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś w tym stylu znajdziesz w książce Designing Great Beers: http://www.amazon.com/Designing-Great-Beers-Ultimate-Brewing/dp/0937381500/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1394463121&sr=8-1&keywords=designing+great+beers

Autor analizuje tam składy piw, które weszły do finałów NHC (National Homebrew Competition). Ale z góry uprzedzam, że tam także nie znajdziesz "idealnej" receptury, a jedynie informacje (na przykładzie słodów) w jakiej części receptur dany słód był używany a jeśli był, to w jakim procencie zasypu.

Jakby istniała receptura idealna, to już dawno byłaby zapisana np w wytycznych BJCP i całość zabawy sprowadzałaby się do tego, kto ją dokładniej wykona...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaprzyjaźnij się z charakterystykami słodów, drożdży, chmieli, stylów BJCP. Biorąc się za za opracowywanie receptury pozbieraj receptury z zaufanych sklepów, zwycięskich piw z wiki, z działu Receptury Autorskie, z zapisków doświadczonych piwowarów. Następnie przejdź do analizy i na podstawie wiedzy z charakterystyk spróbuj sobie odpowiedzieć dlaczego takie, a nie inne składniki zastosowano. Dostosuj recepturę, która wydaje ci się najlepsza do posiadanych zapasów i warz. Gdy piwo już dojrzeje będziesz mógł ocenić i wyciągnąć wnioski na przyszłość.

Toć to sto lat mało!!!!

Ja próbuje zrobić listę zakupów na kolejne warki tak,zeby z jednych drożdzy uwarzyć trzy kolejne piwa wykorzystujac gęstwę ,dobrać tak słody i chmiele ,zeby wykorzystać całe opakowania i chyba stanie na tym,ze kupie gotowe zestawy ,ale tu mam jeszcze większy dylemat ,bo porównując zestawy tylko z czterech wybranych sklepów każdy z nich ma inną recepturę [podobną] na to samo piwo....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toć to sto lat mało!!!!

 

A śpieszy Ci się gdzieś? Przecież w piwowarstwie najfajniejsze jest właśnie to ciągłe gonienie króliczka.

Jeśli do sprawy podejdzie się z głową to z każdym kolejnym piwem jest już łatwiej. Po jakimś roku zaczyna powoli wychodzić mniej więcej to co się zaplanowało.

Dostępnej wiedzy jest cała masa - to forum, fora zagraniczne, artykuły w BYO, książki, rozmowy i spotkania z innymi piwowarami (w końcu czasem lepiej uczyć się na błędach innych). Nic tylko się uczyć i wyciągać wnioski. Dla mnie ważniejsze od odpowiedzi na pytania: co?, ile? jest próba zrozumienia dlaczego? i dostosowanie do własnych warunków, które każdy ma inne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję, że nie wyśmialiście pomysłu na samym początku.

Kilkadziesiąt miesięcy w temacie i te kilkanaście warek dało mi już pogląd na sprawę. Chodziło jedynie o to by PRÓBOWAĆ ogarnąć ten ogrom wiedzy w postaci ściągi – słowo kompendium jest tutaj kluczowe. Oczywiście, że nie można w jednej komórce Excela opisać niuansów związanych z aromatami i smakami bananowymi, cytrusowymi, czekoladowymi itd. Ale informacja (celowo przesadzona) że np. zastosowanie drożdży WB-06 i słodu Caraaroma w kolsch’u zdewastuje to piwo, byłaby pożyteczna, a zastosowanie słodu wiedeńskiego niewskazane (A może jednak?....)

Przykładem niech będą zdecydowanie jednoznaczne odpowiedzi GOLD EXPERTÓW (pamiętam ich z dawna, szanuję ich opinie uważnie się w nie wczytując) na pytania nowicjuszy: czy zastosowanie drożdży T-58 jest dobrym pomysłem – odpowiadają NIE lepsze będą S-04. Przykład suchych może nie jest najlepszy, jest ich kilka rodzajów – można to jakoś ogarnąć, ale w przypadku płynnych to już prawdziwa dżungla (a do tego jeszcze 100 rodzajów chmieli).

Nie upieram się. Zapytałem zresztą na końcu: czy o ma sens?

Tak czy owak dziękuję Państwu za odpowiedzi i fajny ich klimat. Ukłony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale przecież nikt tu nie wyśmiewa.

Według mnie właśnie opisy BJCP są w zasadzie taką ściągą. Jest sekcja Surowce, gdzie wymieniane są najczęściej stosowane składniki, do tego Komentarze o historii danego stylu. No i trzeba pamiętać, że w przypadku wielu stylów dróg do osiągnięcia celu może być tyle ilu piwowarów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja to bym chciał taką ściągę, ale z opisami surowców, drożdży i tak dalej w jednej tabeli czy coś. Właśnie żeby na szybko można było sobie kuknąć i porównać np. że monachijski daje posmak skórki od chleba. (tak sobie napisałem)

 

To wszystko w większości jest czy to na wiki czy na forum, ale jakby było w jednym to ułatwiłoby składanie receptur.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiadomo, że sam mogę zrobić. Może kiedyś się za to wezmę jak nabiorę więcej doświadczenia i wiedzy empirycznej na wyżej wymienione tematy nabiorę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam nie wiem, warzę z tego co akurat mam w magazynie i style nazi mogą mi naskoczyć. Byle się charakter piwa zgadzał, a kto to się pozna, że moje golden ale zostało zrobione z pilzneńskiego i wiedeńskiego, a nie z pale?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byle się charakter piwa zgadzał, a kto to się pozna, że moje golden ale zostało zrobione z pilzneńskiego i wiedeńskiego, a nie z pale?

Idealny przykład p. Czesława :) jak b. dobre IIPA można uwarzyć na pilzneńskim :)

 

miałem podobne dylematy z surowcami, kombinowałem raz dobrze, raz źle. Doszedłem do wniosku, że wyszukam swoje smaki i będę próbował je warzyć.

Jak ktoś się dzieli na etykiecie składem surowca na piwie to sobie próbuję takie warzyć i tak najczęściej wychodzi całkowicie inne piwo ale jakże dobre piwo, później dodaję odejmuję kombinuję.

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.