Jump to content
Sign in to follow this  
Gawon

Butelkowanie piwa - jak pozbyć się tlenu spod kapsla

Recommended Posts

może jestem dziwny ale nie widzę jakoś w tym celu ,nalewam do butelki zakładam kapsel,zaciskam,odstawiam do skrzynki

po co machać tymi butelkami,jeszcze coś spadnie,machnę i się wszystko roz....

Edited by dori
Wątek wydzielono z tematu "Ostry Dyżur"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cel jest taki, ze w piwie rozlanym do butelek, a nie zakapslowanym wydziela się co2, który wypycha tlen z butelki i piwo się nie utlenia :P Ale to dla purystów, tlen który zostaje w butelce i tak jest zjadany przez drożdże podczas refermentacji.

Ze swojej praktyki zauważyłem że piwa po długiej cichej często nie "grają" na kapslach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cel jest taki, ze w piwie rozlanym do butelek, a nie zakapslowanym wydziela się co2, który wypycha tlen z butelki i piwo się nie utlenia :P Ale to dla purystów, tlen który zostaje w butelce i tak jest zjadany przez drożdże podczas refermentacji.

Ze swojej praktyki zauważyłem że piwa po długiej cichej często nie "grają" na kapslach.

Jeśli wypchnięty zostanie cały tlen to nie będzie problemu z nagazowaniem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cały raczej nigdy nie zostanie wypchnięty - podejrzewam, że zawsze trochę tego tlenu zostaje rozpuszczone w piwie; przy rozlewaniu, choćby nie wiem co, warka nam się trochę napowietrzy. No chyba, że ktoś rozlewa w próżni :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co wiem napowietrza się bardzo minimalnie, ponieważ piwo jest nasycone co2 i ciężko rozpuścić w nim dodatkowo tlen. To raczej teoretyczna rozmowa, Gawon chciał jakiś cel, to mu go powiedziałem, a czy on jest ważny i wpływa na smak piwa - wątpię, jest tysiąc rzeczy bardziej wpływających na smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy butelkowaniu to chyba im mniej tlenu tym lepiej, bo przecież drożdże mają przefermentować cukier na CO2 a nie się rozmnażać w obecności tlenu.

Dla mnie wniosek jest jeden im mniej natlenione piwo w czasie butelkowania tym mniej osadu na dnie butelki oczywiście w grę wchodzi również klarowność tego co do butelki wlewamy, ale moim zdaniem tlen spowoduje rozmnażanie się drożdży a nie ich pracę na cukrze.

Jak się mylę to proszę mnie poprawić:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytaj temat Jarkakocurka o mieszadle i o zawartościach tlenu w starterze. Później pomyśl ile tego tlenu może być w piwie, nawet jeśli byłoby go kilka razy więcej niż w starterze to czy to dużo. Dodaj do tego jak przyjaznym środowiskiem do rozmnażania drożdży jest gotowe piwo, oraz fakt że drożdży w gotowym piwie jest wystarczająco dużo i nie muszą się namnażać.

 

Największy wpływ na ilość osadu ma klarowność piwa butelkowanego.

Proponuję uciąć dyskusję bo może wprowadzać ona w błąd początkujących, i powstają pytania jak wyżej - czy piwo w ogóle się nagazuje.

Proszę moderatora o wydzielenie dyskusji z tego wątku, nie służy on do takich rozmów.

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile % tlenu jest w powietrzu - pomieszczeniu? Wino się siarkuje specjalnymi zapałkami więc jeśli komuś przeszkadza refermentowanie w butelce to niech sobie siarkuje i po problemie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ludzie tego tlenu jest minimalna ilość! Widzę że niepotrzebnie o tym napisałem... Skupcie się na rzeczach które naprawde są ważne przy piwie - temp fermentacji, ilość drożdży, czystość, a nie na takich pierdołach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.