Jump to content
Sign in to follow this  
czarny ziutek

Zacieranie Wita

Recommended Posts

Cześć,

 

w niedzielę przymierzam się do uwarzenia Witbiera. Z racji sporej ilości surowców niesłodowanych 1,25 płatków pszenicznych oraz 0,5 owsianych najpierw będę kleikował. Czy mogę to zrobić w ten sposób, że w garze zaciernym skleikuję płatki a następnie doleję do tego gara wodę, osiągnę wymaganą temperaturę i dodam słód?? Co o tym myślicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to się trochę uspokoiłem, nie ukrywam że jest to moja 5 warka dopiero a Wita robię po raz pierwszy i w tym elemencie nieco panikowałem. Zobaczymy jeszcze jak mi pojdzie filtracja, do tej pory nie miałem problemów ale naczytałem się że przy tych piwach zdarzają się problemy i jest to dość czasochłonne

Share this post


Link to post
Share on other sites

dla mnie jedno z trudniejszych piw do uwarzenia aby efekt był zadowalający, jeszcze jakieś 20 warek zanim się go podejmę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego jedno z trudniejszych? Z tego cio wiem w wicie kluczowe jest zasyosowanie dobrych drożdży, ktore fajnie podbija owocowość i rześkość- np. Forbidden fruit

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze proporcje słodów, odpowiednia ilość przypraw i chmielu, ale to wszystko jest w przepisach, i jest to trudność jak przy warzeniu wiekszości piw. Co więcej jest w wicie problematycznego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudność w witku polega wg moich 5szt na braku powtarzalności. Filtracja łatwizna, czy kleikowane czy nie bez znaczenia, jodyna ma być ok. Mam teraz w butelkach tego z mojego na dole linku, słodki mocno 6% ulepek, dodaję 5-7.5 ml soku cytrynowego i można wypić. Drożdże dedykowane we wszystkich były. Fajne piwo ale na jakiś czas odpuszczam. Dla porównania np moje Bittery albo Polskie Ale są powtarzalne. Są to tylko moje spostrzeżenia aby uniknąć tekstów: 'daje głupie rady' . Ogólnie witka polecam, fajne, wymagające piwka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co więcej jest w wicie problematycznego?

Przy dużym zasypie surowców niesłodowanych trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że enzymów będzie circa "pół mniej", co może wydłużyć znacząco czas konwersji skrobii - zaplanowane przykładowe zacieranie 40/20 może się nagle zmienić w 40/120 i wyjdzie zatarte na dość słodko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wit to u mnie tak z 8 godzin, ale głównie dlatego, że stosuję przepis codera. Niestety, nie da się w nim wlać wody do skleikowanej pszenicy i dodać słodu, ponieważ temperatura będzie za wysoka. Alternatywa to garnek 10 l w którym można kleikować, a w tym czasie w drugim zacierać słód.

 

Mimo problematyczności lubię ten sposób, bo daje strasznie sympatyczne witbiery. Czasem warto zainwestować trochę czasu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, wracam z tematem - tym razem utknąłem przy fermentacji. Piwo fermentuje równo od tygodnia na burzliwej, wczoraj postanowiłem otworzyć fermentor i zobaczyć co się dzieje. Mianowicie na powierzchni utrzymuje się pianka drożdzowa która od wczoraj ani drgnie. Nie jest to typowa wysoka piana. Dzisiaj postanowiłem zmierzyć BLG i... odfermentowało z 11,5 do 2,5. Pytanie czy już dekantować czy wstrzymać się do opadnięcia piany??

 

Fermentacja zachodziła w 18-19 stopniach na Brewferm Blanche.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie nie zlewać, przenieść do cieplejszego lub zostawić aż dofermentują, w tej temperaturze to jeszcze z tydzień najmniej. One schodzą blisko 0blg

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie nie zlewać, przenieść do cieplejszego lub zostawić aż dofermentują, w tej temperaturze to jeszcze z tydzień najmniej. One schodzą blisko 0blg

Tu mnie zaskoczyłeś. Odfermentowanie na tych drożdżach u mnie 13->3 jest dość normalne. Nigdy nie osiągnąłem wyniku poniżej 2 blg ekstraktu końcowego. To co mogę o nich napisać to, w temp 18-19 lubią produkować h2s. Teraz fermentuję na nich wit-ipa i przy ektrakcie 14 blg lubią wyłazić z wiadra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aż zajrzałem w stare zapiski i masz rację Wit na tych drożdżach zszedł z 11,4 do 2blg. Pomyliłem je z Danstar Belle Saison, to na nich ten sam Wit zszedł do 0,2blg. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przeniosłem do swojego pokoju, w ciągu godziny zaczęły znowu mocno pracować, mam około 24 stopni. Zobaczymy do ilu blg zejdzie u mnie na tych drożdzach :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

To co mogę o nich napisać to, w temp 18-19 lubią produkować h2s.

Oj tak. W pewnym momencie już myślałem, że to jednak kanaliza. Na szczęście tak nie było. Po 2 tygodniach w butelkach H2S zniknął. Czy w wyższych temperaturach to zjawisko także wystyępuje, czy pracują przyjemniej dla nosa? ;) Masz jakieś doświadczenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ostatnio robiłem w granicach 21-22, pachniało b.ładnie choć po opiniach na forum spodziewałem się smrodu. Piana utrzymywała się nawet po skończeniu fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w weekend zabutelkowałem witka fermentowanego w 20°C i nie zauważyłem smrodów z rurki. Z 13 blg zeszły do 3 blg w 2,5 tygodnia. Po 2 tyg. było prawie 4 blg. Podniosłem temperaturę na 3 dni i zeszły do 3. Przy butelkowaniu pachniało obłędnie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkopuję temat. Wiem, że płatki, jako dodatki niesłodowane, należałoby skleikować, ale czy robimy to samo z niesłodowaną pszenicą? W zasypie pszenica będzie stanowić ok. 35% (do tego pilzneński i orkiszowy + płatki pszenne i owsiane). Jak sądzicie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.