florekkk 3 Posted March 6, 2014 Ostatnio kilka warek które popełniłem utrzymuje mnie w przekonaniu że pomiar Blg po chmieleniu mija się z celem. O co w ogóle chodzi.. Zdarza mi się że po wysładzaniu dostaję mniej brzeczki niż założyłem (przestaję wysładzać gdy leci ok 2Blg). Sprawdzam wtedy zawartość cukru w całości i przystępuję do chmielenia. Dajmy na to mam 18L, 11 Blg przed chmieleniem. Po wystudzeniu, i dekantacji robię następny pomiar i wychodzi np 15L 16Blg. Coś chyba jest nie tak... jeśli 1Blg = 1% cukru w roztworze... to wychodzi na to że cukier mi się rozmnożył . Czy pomiar Blg po chmieleniu ma sens? Czy brzeczka po chmieleniu nie ma większej gęstości z uwagi na drobiny chmielu które w niej pływają? Będę wdzięczny za wszelkie komentarze:). 1 ponury fermentaThor reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szinek 13 Posted March 6, 2014 Woda wyparowała Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest tomato Posted March 6, 2014 (edited) może ktoś Ci potajemnie dosypuje cukru przy chmieleniu jak nie patrysz? Jakich chmieli używasz? Amerykańskie mają posmaki owoców. Owoce mają w sobie cukier może stąd sie bierze? Edited March 6, 2014 by tomato 8 Shooter, Jejski, BuDeX and 5 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
sztyft 8 Posted March 6, 2014 W czym mierzysz po chmieleniu? Jeśli już po przelaniu do fermentota to może to wina nie domytego fermentora lub wężyka? 4 Mariusz_CH, Jejski, St. Anger and 1 other reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
frodulec 3 Posted March 6, 2014 Dzisiaj warzyłem APA, użyłem 70g chmielu. przed gotowaniem było 11 brix, ponownie zmierzyłem blg tego co zostało z garnka po whirpoolu - 16 brix. Faktem jest, że sporo piwa odparowało, ale bez przesady. Nie wiem czy coś jest na rzeczy, ale też zacząłem się zastanawiać nad tym co mogło być złego w moich pomiarach bo wynik absurdalny. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ray 74 Posted March 6, 2014 2 Tezi and mientkijanek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
sztyft 8 Posted March 6, 2014 Jak widać występuje to przy piwach chmielonych amerykanami, może tomato ma rację? Trzeba przetestować czy wiekszy zasyp chmielu znacznie podniesie blg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 120 1 Items Posted March 6, 2014 Mam tak samo, nie wiem co jest grane :'( Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted March 6, 2014 za długo może chmieliłeś i wodę na twardo ugotowałeś Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted March 6, 2014 (edited) Kurcze też mam ekstrakt wyższy zawsze po gotowaniu, ehhh. Muszę gdzieś poszukać na amerykańskich forach, może wiedzą za wielką wodą co jest grane. I chmiele od nich są przecież. Albo wiem, do vlogera napisze z zapytaniem. Edited March 6, 2014 by Mariusz_CH 2 FurioSan and mientkijanek reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
St. Anger 46 1 Items Posted March 6, 2014 Cukru już nie mierzę, Gdyż cukier mi się niczym króliki rozmnaża. W naukę już nie wierzę Bo mnie ogrom jej przeraża A chmiel Chmiel jest jak trzmiel Nektar, czyli płynny cukier zbiera Szczególnie ten amerykański Owoce w sobie też zawiera W końcu aromat ma szatański To co, że woda mi paruje I objętość brzeczki spada Ważne, że cukru jakoś więcej Czyli słód niepotrzebny, z chmielu uwarzyć spróbuję Ale czy tak wypada? Nic no, coś kręcę... 12 Shooter, LukasB, Z_bychu and 9 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted March 6, 2014 Popsuje wam zabawę Kolego czas wrócić do szkoły na fizykę i chemie... Odparowanie – metoda rozdziału mieszanin polegająca na przejściu w stan gazowy jednego ze składników mieszaniny, zwykle stosowana do rozdziału mieszaniny ciała stałego i cieczy. Odparowanie ciekłego składnika mieszaniny może zachodzić samoistnie lub być przyspieszone poprzez ogrzewanie mieszaniny. Przy odparowaniu brzeczki podczas chmielenia zmniejsza się ilość wody, natomiast ilość cukru pozostaje taka sama. Ta sama ilość cukru w mniejszej ilości wody da ci wyższy pomiar, to proste i logiczne.... Stężenia były omawiane przez całe liceum i gimnazjum. Natomiast matmę i stosunki były od podstawówki, odpowiadając łopatologicznie na twoje pytanie miałeś 20 litrów brzeczki 11 blg, po odparowaniu znikła ci woda 5 litrów czyli masz 15 litrów brzeczki 16 blg bo cukier ni wylezie ci sam z gara. Cała ta złośliwość wynika z braku myślenia, zabierając się za piwo lepiej mieć skończoną podstawówkę, tylko szkoda że szkoły często jeszcze nie uczą myślenia. Zgłaszam temat do zamknięcia. 2 beu and Krzyko reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted March 6, 2014 (edited) ehh, tak wcześnie? Edited March 6, 2014 by Mariusz_CH Quote Share this post Link to post Share on other sites
dori 304 1 Items Posted March 6, 2014 (edited) Zagadka rozwiązana! Kończymy zatem zabawę Panowie edit - wątek otwieram, ale proszę o rzeczowe odpowiedzi i merytoryczną dyskusję. Edited March 7, 2014 by dori Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted March 7, 2014 Poużywała sobie stała obsada obu czatów, mamy żarty, obrazki, wierszyk, pełną powagi uwagę odnośnie wykształcenia, tylko jakoś nikt nie zauważył, że 18*11 < 15*16. Chociażby po poniższym zdaniu: Czy brzeczka po chmieleniu nie ma większej gęstości z uwagi na drobiny chmielu które w niej pływają? można wnioskować, że autor wie czym jest gęstość cieczy i że nie tylko "cukier" będzie pchał spławik do góry. Ale domyślam się, że żaden nawet do tego zdania nie dotarł. 2 dori and beu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted March 7, 2014 Chłopcy się tak zapędzili w złośliwych komentarzach, że chyba żaden z nich nie zauważył (albo nie chciał zauważyć) że gdy miałes 18 l 11°Blg, to po odparowaniu do 15 l powinno być (zgodnie z prawami fizyki ) około 13,2°Blg. Powodów mogą być kilka - próbka nie schłodzona do 20°C lub oczywiście błąd podczas pomiaru blg lub podczas pomiaru objętości. Ale też kilka razy zauważyłem u siebie jedną rzecz - wysładzam na raty i do garnka na gazie dolewam kolejne porcje brzeczki. Ta ostatnia ma najmniejsze blg. Jeżeli ją wleje i od razu pobieram próbke, to czasami otrzymuję niewłaściwy pomiar - brzeczka na górze garnka ma przez chwilę mniejszą gęstość. Dlatego teraz, przed pobraniem pierwszej próbki wszystko mieszam drewnianą łychą, ale czekam chwilę. Chmiel na pomiar raczej wpływu nie ma, chyba że do próbki wpadnie ci cała szyszka 2 korzen16 and dori reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted March 7, 2014 (edited) 18 l 11°Blg, to po odparowaniu do 15 l powinno być (zgodnie z prawami fizyki ) około 13,2°Blg. to jest proste, ale wartości wyjściowe najprawdopodobniej przypadkowo podane ponieważ:"Dajmy na to mam 18L, 11 Blg przed chmieleniem. Po wystudzeniu, i dekantacji robię następny pomiar i wychodzi np 15L 16Blg. Coś chyba jest nie tak... jeśli 1Blg = 1% cukru w roztworze... to wychodzi na to że cukier mi się rozmnożył . Czy pomiar Blg po chmieleniu ma sens? Czy brzeczka po chmieleniu nie ma większej gęstości z uwagi na drobiny chmielu które w niej pływają?" Tu nie chodzi o wartości, bo nie mają znaczenia. Chodzi o znajomość zwykłych codziennego użytku zasad fizyki. Edited March 8, 2014 by Mariusz_CH 1 Shooter reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted March 7, 2014 Daj spokój - jak masz powtarzający się problem i pytając o pomoc podajesz przykład, to na 99% nie jest to jakiś z powietrza, tylko jeden z Twoich własnych. 1 olo333 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
florekkk 3 Posted March 9, 2014 Wybaczcie że się nie ustosunkuje do każdej odpowiedzi z osobna, ale tak w kilku słowach to Jestem pełen podziwu . Mimo późnej godziny forum było bardzo pomocne, ktoś nawet odgrzebał stary zeszyt z podstawówki i przepisał mi definicję pojęcia 'odparowanie'. Wydawało się że zagadka nie jest zbyt wysublimowana... Wartości które podałem obrazowały sytuację, specjalnie zawyżyłem wartość Blg po chmieleniu żeby dało się zauważyć zachwiane proporcję. Nie mniej jednak dzięki za kilka podpowiedzi, rozumiem że końcowa konkluzja jest taka że chmielenie nie powinno zmienić gęstości roztworu. 1 beu reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted March 9, 2014 rozumiem że końcowa konkluzja jest taka że chmielenie nie powinno zmienić gęstości roztworu. nie wiem jak Ty to rozumiesz, ale dla jasności sam fakt wzbogacenia brzeczki o zawartość tego co się z chmielu przedostało nie powinien w znaczący/zauważalny dla nas sposób zmienić gęstości. Jeśli jednak jako "chmielenie" rozumiesz cały etap technologiczny (łącznie z gotowaniem) to gęstość wzrasta wyraźnie bo woda odparowuje, a cukier zostaje. IMHO, w sytuacji dopytywania się o szczegóły warto precyzyjnie się wyrażać i precyzyjnie podawać dane. 1 Mariusz_CH reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites